Sunday, December 18, 2005

cenyum : )

ello.
lately,
kalo koranG prasan ar.
slalu je saya letak status kat YM
"buat aku tersenyum :)"

tah apsal.
ramai lak yanG respon kat status saya tu.
1. sapa buat ko tersenyum?
2. janGan senyum sensoranG. bahaya.
3. apsal ko senyum?

..dan macam macam laGi.

nGahaha.
ape la.
sbenar nya
saya baru je dapat donlod laGu
but aku tersenyum_sheilaON7 [unpluGGed]

beinG an avid fan,
i'd be playinG the sonG over and over aGain.
it just sets the mood riGht.

so kalau lepas ni ada yanG tanya
siapa yanG buat saya tersenyum.
jawapan nya..
koranG laa..!!


Friday, December 16, 2005

masa untuk joli katak

nGahaha..
pada saat ini.
pukol 1.47 paGi,
saya dah siapkan semua assiGnment.
:)
jadi,
esok nak peGi town.
nak shopinG skit.
pastu amir nak blanje tenGok wayanG.
saya nak tenGok 2 cerita.
1. Narnia
2. exorcism of emily rose.
tapi amir cakap dia blanje satu jek.
mekasih laaaa.
susah susah jek :p

aaaahhhhhhh..
lapanG nya fikiran.
exam dah lepas.
assiGnment semua dah hantar.
kali ni otak menjadi wenG.
slalu nya ok je.
takda la nak pressure.
tapi kali ni
ada sikit lain la plak.
mana nak cope nGan kelas.
mana nak cope nGan assiGnment.
mana nak cope nGan beronGGenG laGi.
huhu.

just want to saya
thanks
to shupie + eQin.
sebab koranG concern nGan tahap ke-blur-an saya.
ntah la.
tetibe je otak henG smalam.
macam kompiter lak bleh henG.

hoh.
apa kelas cakap pasal assiGnment masa cuti nih.
:P
haha.
selasa ni saya akan mula berjalan.
sampai laa tahun depan.
hui.
nak join proGram Syurah Muslimun kat scotland.
yippee.
leh main ski.
hehe.
selain tu.
Gi london sebab ada proGram BTN lak.
memacam proGram ilmiah la plak.

ok la.
badan dah hoyonG hayanG dah ni.
cam amik dadah plak.
alamak.
katil sudah panGGil.
baek lah.
saya datanG sekaranG juGak.

take care koranG..
dont drink and drive :P


oh ya.
main godtower dah proGress ke level 12.
nGahaha..

Wednesday, December 14, 2005

otak otak.

adeh.
saket kepala ar.
hari ni exam
saya buat tanpa perasaan.
malas pulak kepala otak ni nak berGerak.
biasa dia.

hmm.
at this very moment.
sedang kita saling ber komunikasi.
koranG tenGah baca bloG saya.
saya tenGah nak taip nak baGi koranG baca.
hinGGalah ke saat ini.
saya masih tatau nak tulih apa.
:P
nGaha..

**menjelinG ke sekeliling bilik.
hui. semak nya.
macam kandanG kambenG.
**urut-urut kepala.
kesian kat otak aku.
paGi tadi exam.
ni tadi baru jek abis essay satu.
esok nak siapkan port folio plak.

kalau laa otak ni boleh di kuar kan,
saya akan..
1. mandikan dia nGan air panas. huhu.
2. letak atas bantal yanG selesa.
3. baGi dia minum neskefe. ahhh..

haha.
ok la.
nak rehat skijap.
ohh sori.
bukan skejap.
nak tido.
smpai paGi esok.
kesian kat otak.
**padahal saya ni yanG dah wenG.

oh ya.
dah main Godtower sampai level 7.
saket otak.

nGaaa..

Saturday, December 10, 2005

giving cencalok a try


assalamualaikum
haloh haloh



cencalok.
cincalok.
perGh..

selama saya hidup 21 tahun ni
hari ni adalah kali pertama
lidah ini merasa cencalok.
hehe.
malu tak.
nama oranG melayu mesia.
cencalok nGan budu tak penah makan.
hehe.

bukan apa.
sebab sebelum ni masa kat rumah
tak penah ada pon.
jadi nya,
tak penah la ada keinGinan nak makan.
laGi satu sebab saya tak makan udanG.
kunun alerGik.
tapi hari tu blasah udanG dalam
sambal udanG yanG shupie masak
rilek je.
takda la alerGy reaction.

sebelum try cencalok tadi
berdebar juGak ar
haha.
macam-macam persoalan bermain di minda ku.
uhukk.
.. makan nGan apa?
.. rasa dia macam mana?
.. made from udanG kan?
[padahal nampak udanG sekor-sekor dalam botol tuh]
nGaa.

masa yanG dinanti telah tiba.
menGGunakan jari,
saya amik sedikit cencalok.
masuk mulut.
arGh.
"rasa apa ni..??"
*buat muka pelik.
sal dah Gelak-Gelak dah.
tanpa membuanG masa,
saya peGi sink.
terbatok-batok.
pastu termuntah sket.
Gosh.
tapi itu tidak mematahkan smanGat saya.

__________tunGGu awoks masak fish finGers.
pastu makan cencalok + fish finGers + cili sos sket.
baru laa lepas tekak.
tu pon amik masa sket.
lama-lama tu,
rasa cam cencalok ni
cheese yanG mashin.
masin sunGGuh..!!
hui.

yeh.
it was a Great experience.
haha.
cam dah takda benda lain nak experience.

well.
that's about it.
my expereince eatinG cencalok.
ye laa.
kena biasa.
bakal abanG ipar oranG melaka.
huhu.

Friday, December 09, 2005

the good and the absence of it.

assalamualaikum
dear, dear friends.



haloh. haloh haloh :P
how's life treatinG you people.

i once read this forwarded email.
the topic had somethinG to do with spiritual.

it's about people who dont really believe in God.
sayinG that God is the creator of evil.
then somebody else said that
there is no such thing as evil.
evil is the name Given
for the absence of Good.
its sort of the same concept as dark.

we all know that
dark is the absence of liGht.
dont we?
so much for learninG science in primary edu.
Gee.. thanks.

haha.
Gosh.
apa yanG saya merapu ni?
sbenar nya, ada sdikit stress
sebab exam dah nak dekat.
pressure skit.
sebab exam yanG lepas berjaya score.
tapi.
tak tau macam mana saya boleh score.
sebab saya ni study tak consistent.
kalo rajin, study.
kalo tak, haram la.
jadi kalau boleh exam kali ni
nak maintain A tu.
tapi cam tak confident.
huhu.
panic.
panic.
panic room :P

tarik napas
...
lepas
...
rileks, leli.
nGaa..!!

hehe.
takpa.
kalau kita usaha, ikhtiar, berdoa.
serahkan yanG lain pada Allah.
kalau tak dapat A
bukan rejeki saya la.
kan?
nGaa..!!

ok lah.
please baGi kata-kata peranGsanG.
i'm feel Quite down.
walaupon saya tampak cool B)

kenGkawan yanG stadi sama saya,
smoGa kita semua berjaya.










these slippers are made for walkinG.
nGahaha.

Wednesday, December 07, 2005

best jugak ek..

assalamualaikum
member-member yanG bizi
member-member yanG tak bizi



kabare?
semua sehat ek?
tak kot.
sebab denGar-denGar
ramai yanG sakit.
minum air pastu makan obat ya?
hehe.

anyways,
am currently hooked to a story book.
shouldnt i be readinG articles and books
about TEACHING ENGLISH TO YOUNG LEARNERS?
well at least i'm readinG
riGht?

it's a thick book i borrowed from Amir.
the chronicles of narnia.

tak lama laGi akan kuar kat cinema.
tenGok tau.
sebab walaupon baru baca tak sampai sparuh,
cerita ni sanGat best.
ala-ala LOTR.
tapi versi kanak-kanak ar.

kalau saya kat Malaysia skaranG,
sure akan bawak liana Gi tenGok cerita ni.
huhu.

ok lah.
tu je hapdet stakat ni.
banyak kerja kena buat.
tapi saya rilek je :P
teruk btol.
sejuk ar.
otak beku :P
haha.
ok la.
take care, ya'all.

Tuesday, December 06, 2005

kalau takut dilambung ongbak :P

assalamualaikum
plain one. just a plain one.



dah makan?
baGuih.

tsunami.

sbenar nya dah hampir terlupa peristiwa tu.
tapi 2hari lepas ada documentary
pasal tsunami kat iTV. kot..

rupa nya dah hampir setahun kejadian tsunami tu berlaku.
26december2005

sedih
sakit
seksa
perit
..tu semua takyah cerita la kot, kan?
sure masih seGar laGi dalam otak semua oranG.

tapi saya ada cerita yanG aGak lawak la
pasal tsunami ni.
hehe.
saje je nak berkonGsi nGan semua.

___________hari tsunami [2004]
___________arau, perlis.
mak sedara saya baru kematian suami nya beberapa hari lepas.
rumah yanG dia tinGGal tu nak dikecikkan.
sebab skaranG tinGGal dia soranG je.
jadi,
pada hari yanG tersebut tu.
ada laa beberapa oranG
yanG telah diupah untuk
merobohkan sparuh dari rumah mak sedara saya tu.

dalam proses 'pe-roboh-an' itu,
tetiba je oranG-oranG tu rasa peninG.
dioranG cakap nampak rumah tu berGoyanG.
rumah kayu.
laGi dioranG cakap,
payunG yanG bersanGkut kat bawah rumah tu,
macam kena hayun.
berayun ke kiri.
berayun ke kanan.

"isk. takkan tok hassan kot"
"belum sempat roboh dia dah mai dah!!"
nGaa...

*******************************

haha.
dioranG inGat dioranG dah kena kacau
nGan arwah bapak sedara saya!!
haha.
lpas tu baru laa dioranG tau
rupa nya tu GeGaran dari acheh.
huhu.

menGenanGkan balik cerita tu
rasa kelakar sanGat.
haha.
kebetulan.

macam-macam kesan yanG tsunami bawak kat kita.
yanG kesan dari seGi fizikal tak yah cerita laa kan.
ada yanG terusik mentaliti nya.
membuatkan kepercayan terhadap tuhan semakin kuat.
ada yanG hilanG kepercayaan lanGsunG.

walau apa pun kesannya.
harap akan membawa kepada kebaikan.
kerana kita percaya sesuatu itu berlaku pasti bersebab.
peace :D

Sunday, December 04, 2005

never trust an umbrella

assalamualaikum
to RESPECTED frens



"sediakan payunG sebelum hujan"
payunG sudah disediakan.
maka hujan pon turun baGaikan mutiara.
lalu payunG yanG disediakan dibuka.
"ish.awat tak leh nak bukak ni??"
hujan.
kelihatan sesuatu jatuh dari payunG.
maka, tinGGallah batanG payunG sahaja.

jadi.
takda maknanya kalau
1000 payunG disediakan
tapi satu pon tak boleh nak Guna.
stress.

well.
that was what happened to me yesterday.
in exeter.
siot je.
it rained in exeter
and i thouGht that brinGinG an umbrella would keep me dry.
Guest i thouGht wronG.

havinG a broken umbrella did no Good at all.
so, i bouGht a new one.
at POUNDLAND.
the name says it all.
everythinG is £1.
includinG the new umbrella i bouGht.
after experiencinG the "flyinG umbrella"
i felt kind of worried that this new umbrella wouldnt work as well.
"ni tak tahan lama ni.
biasa laa baranG murah."
sambil membuka payunG
dan bersiap untuk melintas jalan.

habis je ayat tu,
terus payunG tu kena tiup anGin
menyebabkan payunG tu terbalik
inside-out.
arGh..!!

i will never trust an umbrella aGain.
i will never buy anythinG cheap aGain.
arGh..!!

so.
sapa kata sediakan payunG sebelum hujan
akan menjamin kita tak basah??

1. check dulu payunG tu.
2. pastikan boleh Guna.
3. lakukan QC terhadap payunG tu dulu.
4. dan janGan layan payunG murahan.
5. alah membeli-menanG memakai.


sekian.
*sniff*
rainbow di exeter tak bermakna hari akan indah :(

Friday, December 02, 2005

kekadang jadik la jugak kan..

assalamualaikum
happy besday rudi
happy besday mael
happy besday izrul


elo.
dah makan?
was surfinG throuGh my friendster's bulletin board
which i rarely do.
and stumbled upon this forwarded mail.
amusing, yet disturbinG.
ahaha.
disturbinG ke?
sikit la.

ok la.
read on.
and tell me what you think?
sure ada sebab kenapa Allah cipta kita ni berbeza-beza kan?

ada yanG saya delete,
sebab rasa cam tak releven lak.
ok.
here Goes nothinG.


Kalau perempuan lawa pendiam
Lelaki akan cakap: wow, ciri-ciri isteri idaman..

Kalau perempuan tak lawa pendiam
Lelaki akan cakap: eh tak reti komunikasi betul..


Kalau perempuan lawa dapat lelaki hensem
Lelaki akan kata: ok gak la..

Kalau perempuan tak lawa dapat lelaki hensem
Lelaki akan kata: kesian.. mesti kena bomoh lelaki tuh!


Kalau perempuan lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu betul mamat tu..

Kalau perempuan tak lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata: patut pun kena reject..


Kalau perempuan lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: ntah dato' mana bela nih..

Kalau perempuan tak lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: mesti anak orang kaya nih..


Kalau perempuan lawa tak mau bergambar
Lelaki akan cakap: pasti takut kalau-kalau gambarnya tersebar

Kalau perempuan tak lawa tak mau bergambar
Lelaki akan kata: sedar pun diri..


Kalau perempuan lawa bersedih hati
Lelaki akan cakap: dont worry.. I will make u happy forever

Kalau perempuan tak lawa bersedih hati
Lelaki akan kata: sikit-sikit nak nangis!! mengada-ngada..


Kalau perempuan lawa main-main miss call
Lelaki akan kata: takpe..

Kalau perempuan tak lawa main-main miss call
Lelaki akan cakap: ko ni takde keja lain ke.. sibuk ni tau..


Kalau perempuan lawa hantar-hantar email
Lelaki akan kata: sukenya..

Kalau perempuan tak lawa hantar-hantar email
Lelaki akan cakap: balik-balik email dia.. boring



**tak lama laGi mesti ada yanG versi lelaki lak.
cayo lah cakap den :P

Thursday, December 01, 2005

i had a bradeh for 4days

assalamualaikum
bradeh + sistah




well.
as reQuested.
this entry is almost a tribute to abe idi.
and who's this lad?

abe idi is awok's brother.
came all the way from USA last week.
to spent a few days with her baby sister.
..and us too. biasa la nyebok.

abe arrived in plymouth on friday.
and left on tuesday.

i was lucky enouGh to have finished my turtle report.
so i had the time to accompany awok + abe.

not to forGet the fact that i had to drive a couple of times.
kalau boleh tanak abe drive.
because:
1. he is the visitor. shouldnt he be relaxinG at the back?
2. he miGht be tired and experience jet-laG.
but, apparently, he did drive.
most of the time.
shame.shame.

anyways,
if Given the opportunity,
i want to say many thanks to abe.
because he spent alot of money for frens and i.
shame.shame.

spatutnye kitoranG yanG belanja abe.
tapi, terbalik plak.
shame.shame.


on friday,
we sent abe to the train station in plymouth.
i hope he had a nice ride to PadinGton.

*siGhs*
seronok ek ada abanG.
takpe lah saya takde abanG pon.
rasa juGak sdikit bias keseronokkan ada abanG.
"thanks, abe"










outside train: shupie+leli+awoks
inside train: abe idi










the colorado chap.

Monday, November 28, 2005

hmm.. hari ni?

assalamualaikum
respected judGes and fello frens :P




saya tenGah masak ni.
jap laGi abG awoks nak balik.
tapi sempat laGi tulih entry dalam bloG saya.
hehe..

paGi tadi masa banGun tido,
raba-raba kepala,
ada benjolon kat kepala.
ada la sebesaQ ibu jari.
rasa cam flower-horn plak.

akhir-akhir ni kulit sanGat sensitip.
takpa. biar kulit sensitip.
janGan diri yanG terlebih-lebih sensitip.
nanti oranG meluat kat kita.

back to the kulit.
doc cakap allerGy reaction.
munGkin esok peGi klinik. kot.
munGkin laa.
tapi rasa cam malas jek.


huhu.
Gi submit assiGnment paGi tadi.
malas Gila.
rasa cam sakit.
tapi tak.
nampak cam sakit.
tapi tak.
so, alhamdulillah.

esok nak anta abanG woo balik USA.
nope. tak anta sampai US.
anta sampai stesen bas je.
apa kes.

ok lah.
apdet harian.
nak Gi next door.
cau sinci..

ooohh. lupa nak cerita.
ari tu bawak abG woo Gi stonehenGe.
besh Gak ar.
teruja tenGok bebatu itu.
hehe.

Saturday, November 26, 2005

when it hit 0deGrees..

assalamualaikum
member2 ku skalian..


aahh.
finally some time to write.
so busy today.
doinG what?
enjoyinG a moment that does not happen everyday.
yeay.
it snowed!!

"so it snowed.
biG deal??"

duh. of course it's a biG deal.
this is the first time in 4years
snow actually touced Ground in plymouth.
thanks to us Malaysians :P

dioranG cakap dah start snow since smalam.
but i slept quite early.
so, i didnt realized.
..and i woke up late.
only to be suprised when i opened my window.
and saw that the Green Grass are white.

wow!
awesome!
brilliant!
splendid!
da bomb!

punya lah excited nak main snow,
sampai bob YM pon saya tak layan.
sori..

in the eveninG, frens and i drove up to the Moores.
i was drivinG.
so i didnt really pay much attention outside.
but i did had one Glimpse.
Gosh.
the fields [without kambenGs ofkos..] are sooo white.
huhu.

at the moores, we built a snowman.
never thouGht that makinG a snowman is soo hard.
roll. and roll. and roll.
Gila ah berabis saya melutut di atas snow.
sampai naik rashes.

esok Gi jenjalan laGi.
yahuu.
will update soon.

thank you, God.
for GivinG me this opportunity.

Wednesday, November 23, 2005

jab.. jab.. jab..

assalamualaikum
koranG semua sehat kan?



aa.
saya baru balik dari GP.
klinik.
kena jab satu jarum.
flu jab.

masa kat klinik tu,
rasa aGak awkward.
sebab bilik menunGGu tu penuh nGan oranG tetua.
pastu terbaca satu poster ni.
"LOOK OUT FOR FLU.
ARE YOU 65 AND ABOVE?
IF YOU ARE,
GET AN APPOINTMENT FOR A FLU JAB NOW"

heheh..
patot pon ramai oranG tetua.
tapi member dokter kitoranG cakap
amik je flu jab ni.
because this is our first winter.
munGkin tak tahan sakit nanti.
laGi pon, saya slalu demam.
memanG afdal sesanGat la kalau amik flu jab.

___________kat dalam bilik menunGGu bersama awoks.
"alamak. aku takot ar.
dah lama tak kena cucuk.
isk. sakit tak eh?"

dedua oranG menGGelabah.
konon berlaGak cool.
padahal, kaki dok teGedik-Gedik.

"Miss Yaakop..!!"
alamak.
turn saya la.
denGan cool nya masuk bilik tu,
sambil memandanG sepi wajah awoks.

nurse tanya..
"are you preGnant?"
saya jawab..
"nope"
nurse tanya..
"you sure?"
saya jawab..
"yes!" noddinG aGGressively.
nurse cakap..
"it's just a standard procedure kind of Question"
saya jawab..
"ok.."
nurse tanya..
"when was the last time you had a jab?"
sambil bukak plastik picaGari.
saya jawab..
"umm.. i cant remember"
nurse cakap..
"ok then. wait for five minutes and you can Go."
saya cakap dalan hati..
"aa.. dah cucuk ke? huhu.."

alahai.
tak cakit ar.
hehe..
tapi apsal masa cucuk bius nak cabut GiGi sakit ek?
sebab cucuk kat Gusi kot.

anyway, lepas tu sehat jek.
siap leh jalan peGi tesco laGi.
heh.

ohh.
nak cakap sori kat awoks.
sebab banyak kali saya tertampar lenGan dia.
heh.
sori. tak prasan.
my bad.

ok lah.
nak Gi dinner.
cau sinci.

Monday, November 21, 2005

2008: where will i be??

assalamualikum
adik2, kakak2, abanG2..


helo all.
sehatkah anda semua?
takda Gatal-Gatal badan ek?
baGos.
yanG kat Mesia
..eat well
..sleep well
..drive baik-baik
bila saya cakap cam ni, bob mesti cakap
"mana ada oranG yanG drive jahat-jahat" huh..


yanG kat UKays
..wrap up
..janGan nak berlaaaaaGak sanGat.
..semput kalu, padan muka.
kuikui..


so.
2008.
kenapa 2008?
sebab bukan 2010.
ahaha.. kiddinG.
sebab 2008 saya dah mula nGajar[postinG].
insyaallah~

"sof, nanti kita kena nGajar kat kamponG ke?"
saya tanya sofihastamawiwerld.
ada nada kerisauan dalam soalan itu.
padahal,
tak taulah kali ke berapa saya tanya soalan itu.
"kite belajar luar neGara untuk menGajar luar bandar"
ahaha.. nice rhyme.

uu..
saya rasa.
saya takot la nak kena nGajar kat kamponG.
tapi,
apa yanG saya takot kan?
mm..
oranG kata,
nGajar kat kamponG ni lah yanG akan buat kita
rich with experience.
ya. memanG betol.
macam-macam jenis penGalaman saya boleh dapat.
dalam kelas.
luar kelas.

apa yanG best kalo nGajar kat kampunG?
boleh save duit. hehe..
boleh hidup dalam suasana aman, damai dan sentosa.
boleh amalkan apa yanG saya belajar selama ni kat maktab + colleGe.
denGan bebudak bandar ni susah sket,
sebab, pada pendapat saya,
bebudak bandar ni dah campur skit nGan element barat.
jadinya, bebudak kat kamponG ni lah true Malaysian students.
selama ni pon , slalu belajar EnGlish as a foreiGn lanGuaGe.
pada bebudak bandar, enGlish ni takda la foreiGn mana.
tapi pada bebudak kamponG, memanG foreiGn.
*kampunG tu, maksud nya memanG seriyes nya kampunG.
stakat parit jawa tu, tak kira kampunG ar.
tu pekan.
cam kat Grik, perak tu kampunG.
bak kata oranG, ulu.


apa yanG tak best kalo nGajar kat kampunG?
...
takda starbucks.
or GloriaJeans.
or SanFransisco.
pastu abanG shahrul cakap masa dia postinG kat sabah, berak pon dalam plastik je pasal toilet jauh nGan rumah. so, di kala emerGency, tak ada apa yanG dapat di laku kan. huhu..

heh.
tu je kot.
so, its not as bad as i think it is.
riGht?
time will tell.

2008.
where will i be?
i pray that i will be some where between KL + Kedah.
hehe..
dont want to Go and play too far nor too near.
tapi kalau dapat nGajar kat sunGai Petani best Gak.
save duit rumah sebab leh lepak kat taman Ria jek.
yahahar..

2008.
i'll look back and answer all my Qs in this entry.
kalau bloG ni still wujud ar.

ok lah.
that's all for now.
sbelum beranGan lebih-lebih pasal 2008,
kena abis kan assiGnment2 pada tahun 2005 ni dulu.
huhu..
umm..
2008 ada assiGnment laGi tak?
tamau dah..!!!!
nGee..

Saturday, November 19, 2005

mula.. skranG..!!

assalamualaikum
my pren rai..!!



saturday morninG.
and how did i start my day?
a bowl of cereal + a book.
a book ??
"very odd. stranGe."
these words miGht be on the minds of the people who know me.
leli? buku? naa..

uu..
have some faith in me, would ya?
alriGhty then.
so i dont read books that often.
or specifically, never.
[except textbooks, revision books, the dic, etc]

but i am tryinG very hard now
to attach me self to a book.
i think it was last tuesday, or so..
i was in peQin's room, with all the Girls.
i picked up peQin's 'Alice in The Wonderland' book.
thinkinG out loud, i said..
"Gosh. i wish i can read this book. i'm not even sure whether or not i can finish it"
anyway, the book is considered thin by others.
i vowed to read the book and finish it.
i even added that i would puasa 2 days if i can finish the book.
so serious eh?
peQin also said that she will belanja me starbucks if i can finish it.
oh. bettinG on me, is it? i'll show you people. heheh..

and why are people so enthusiastic in me readinG?
because as i said, i dont.
you'll never see me sittinG [or standinG]
at one corner readinG quietly [or loudly].
it's just not my nature.
stranGe ya?
how can one take a lanGuaGe course
and not love to read, or at least try?
let me share with you a bit of my history.

_____1997~2001______
skolah menenGah

i'm quite sure that all of us have experienced the
'Galakan Membaca' proGramme.
where you write down the details of all the books you've read.
well, beinG an obidient student or so i thouGht,
i would Go to the library everyday after school to Get me self a book to read
and also as an entry to my Galakan Membaca book.
in the school library,
they have a whole rack of Enid Blyton's story book.
and i soooo love them.
i can assure you that i have read each and every of them.
because i really like it.
very much indulGed in them.
yep.

after some period of time,
it so happened that
i handed my Galakan Membaca book to my enGlish teacher to be marked.
we Get extra marks in those days if we finish readinG a certain amount of books.

well. i Got comments from her.
i expected encouraGinG comments as i did read alot.
however, all SHE commented was that
'you read too much of children's book. try readinG novels for hiGher level students. you are not in primary school'
ok la. i exaGerated sikit. hehe..

and ever since that moment,
i stopped visitinG the library.
my Galakan Membaca book was often empty.
because i didnt know what to read.
i cant read books i'm not interested in.

that TEACHER killed my interest in readinG.
thanks alot for that, you murderer.
shish.

________________2005

but that was aGes aGo.
zaman-zaman remaja.
ahaha..

today, i want to start readinG.
start from scratch.
now that i am a primary teacher to be,
i can read what i love readinG the most.
children's story books..!!
very Good for my teachinG materials
and methodoloGy.
ahaha..

when i Grad and start teachinG,
insyaAllah..
i hope that i will never repeat the mistake of MY teacher.

personally,
readinG is not easy,
so i will always appreciate my learners' interest in it.

chiayok leli..!!
peQin, i think i can finish that Alice in The Wonderland in a week's time.
hehe..
thank you my frens
for GivinG me a jump-start in my readinG interest.
hehe..
leb u.

Thursday, November 17, 2005

saya sebatanG pokok


assalamualaikum
sedara + seteruna

pa habaQ semua?
harap semua sehat laa noo.
saya biasa ja.
kuranG sket dah tak sehat.
smakin sehat ada la kot.
kuikui..


saya sebatanG pokok?
nope. this is not an essay title.
but more to an ideoloGy.
cewah. ber-ideoloGy lak saya.

saya tulis entry ni sebaGai perinGatan kepada diri saya sendiri.
dan kalau kenGkawan yanG lain nak berkonGsi manfaat ni,
orait aja.
bukankah hidup ini untuk salinG memperinGati?

saya sebatanG pokok.
dalam banyak-banyak hari kita hidup di dunia ni,
mesti ada satu hari yanG kita tenGok kat satu pokok
pastu kita kata....
.. "hey. that tree is so beautiful"
.. " weh. look at that tree. dah nak mati.."
.. " wow. that tree is full of flowers."
or
.. " yuck. i hate that tree. especially its twiGs, wanderinG into others' Garden"
or
.. "eh. lawa ar pokok tu. daun kaler kuninG cekelat. jom amik Gambar..!!"
cam familiar je ayat nih.
pernah kan?
mana yanG tak pernah tu,
silalah berbuat demikian sbelum hanGpa terus baca entry saya ni.
huhu..

kalaulah kita meletakkan diri kita sebaGai sebatanG pokok,
mesti kita rasa cam nak marah ja kat oranG yanG dok komen pasal kita tu.
sapa dia nak cakap-cakap pasal kita?
apa hak dia nak teGur kita?
betol ke aku ni huduh?
betol ke aku ni cun?
haha..

tapi pokok-pokok takda jawapan untuk soalan-soalan tu.
sebab pokok-pokok tak dapat nak lihat diri dia sendiri.
yanG dia boleh buat,
tenGok pokok lain.
tenGok benda lain.
pokok tak dapat nak berGerak.
kita blajaQ dalam ALAM DAN MANUSIA masa zaman remaja dulu kan??
pokok tidak bleh berGerak untuk mencari makanan.
hehe..
pokok tak dapat melihat diri nya sendiri,
tapi oranG lain boleh melihat pokok itu.

very personal opinion of mine.
saya rasa kita ni macam pokok.
sebab kita tak dapat nak lihat kebaikan mahupon keburukkan kita sendiri.
walau skali pon kita dok belek dalam cermin,
melihat wajah dalam cermin,
uik.. ada jerawat.
tapi kita rasa apa yanG kita nak rasa.
kita nampak apa yanG kita nak tenGok.
tapi oranG lain boleh lihat perilaku kita.
watak kita macam mana?
peranGai kita.
baik buruk.
adab dan cara kita.

kadanG kala kita akan marah
bila ada oranG kata kita ni
macam ni..
macam tu..
tapi..
hakikat nya,
kita sendiri tak dapat nak tenGok semua benda tu.
tapi oranG lain boleh.

ni saya nak konGsi cerita lah.
member saya penah sound saya
direct punya.
riGht in my face. slap. aduih.
dia kata saya ni penakut.
belakanG berani cakap.
nak buat depan-depan takot.

mula-mula saya naik hanGin juGak.
pasal saya ter-sentap dia berani cakap macam tu depan saya.
tapi dalam 2-3 saat, saya fikir.
betol juGak cakap jebon [*nama telah diubah. kuikui..] ni.
ya tak ya juGak.
teruk aku ni rupanya.

saya amik peluanG masa tu untuk perbaiki apa yanG saya silap.
terima kasih la juGak kat jebon.
sebab dia memberitahu saya apa yanG saya tak sedar.
dan dia telah menyedarkan.
makasih la, jebon. ek?

kita manusia.
yanG kadanG-kadanG tidak menyedari kesilapan.
itu lah Gunanya berkawan, bersahabat.
teGur meneGur, inGat menGinGati sesama kita.
kalau bukan teGur untuk kebaikan..
kalau bukan menGinGati kerana kebaikan..
itu bukanlah sahabat yanG baik.
kan?

saya bertuah sebab ada kenGkawan yanG rajin meneGur.
..bila tercarut.
..bila ter-latah.
..bila leka smayanG.
..bila itu.
..bila ini.

saya tak marah bila ada yanG meneGur, kerana saya tau depa concern.
jadi,
teGur lah, kerana kita kadanG-kadanG terlupa.
pokok nya harus ditebanG. kehkeh..

Saturday, November 12, 2005

bila kita merancanG>>

assalamualaikum,
peeps..

all my baGs are packed
i'm ready to Go


somethinG extremely awful happened this morninG at 3am.
no. the primary edu. department didnt burn down.

me and another 30 friends were supposed to be in NottinGham today.
right now.
we were supposed to take a 12am bus to Notts.
and arrive there at around 6am.
i'd probably be playinG netball now.
with friends cheerinG for marjon's teams.
wearinG our red uniforms.
me with my ankle Guard.
tryinG me best to not sprain me ankle
and at the same time doinG what a GK does best.
..wait
it's lunch time.
we'd probably be eatinG our lunch,
which we cooked the niGht before.
nasi GorenG
ayam GorenG
jemput2
cekodok
drinkinG our red bulls + lucozade.

but..
i'm here.
writinG an entry for my bloG.
so what actually happened last niGht??
*siGhs*

hehe..
the 12am bus.
it just didnt turn up.
we waited at the porter's lodGe
until 1am.
i got news from miss.president
sayinG that the bus company had mixed the dates.
they thouGht we're GoinG tomorrow.
ape laa.
konpius denGan day liGht savinG time le tuh..
so, they tried to sort us a bus and drivers.
at first there was a bus but no drivers.
then, they called aGain
said that there are drivers but no bus.
wat the heck.

at about 3am,
miss.president came to us to break the disGustinG news.
'we wont be GoinG to Notts'

..silence for like 10 seconds.
bunyi cenGkerik kedenGaran


at that moment of time,
tears slowly filled me eyes.
was all ready for an out-burst.
however, manaGed to pull myself toGether
'tak ada rezeki'
was the favourite phrase of the niGht.

couple of us were still very much hopinG there'd be alternatives.
but i Guess we were just out of luck.


tak apa lah kalo tak dapat perGi.
at least.
i learnt how to play netball.
from zero knowledGe
to a head-full.

thanks sal.
traininG us team.
always GivinG support.
urut kaki aku bila aku terseliuh hari tu.
hehe..

my team members.
sesuatu itu berlaku pasti ada sebab musababnya.
however, i'm thankful that we spent the last few months traininG.
it really has Got us closer.
still smells like team spirit.

it was really never anybody's fault that the bus didnt come.
nope.

ok lah.
i have assiGnments to do.
enuff of update sedih.
huhu..
kasted betol.

sperti kek besday saya ni, Gitu lah hati saya bila tak dapek naik bas. tapi rasa nya masih sedap.kesimpulan nya, pasti ada kesedapan disebalik ke-hanGit-an suasa.
huhu..

Friday, November 11, 2005

kisah klasik [neskefe klasik pon tak seklasik nih]

saje nak hapdet.
actually, it's not even an update.
hehe..
just want to share a couple of shots with you people.
i'm happy.
no ..wait.
i'm scared. worried.
GoinG to nottinGham this midniGht.
netball match.
yikes.
takot..
huhu..
'be confident. rilek ar. janGan anGGap sbaGai competition' said sal.
ok.
..arGh.

ni Gambar raya.
nampak sanGat laa baju raya saya ada selai jek.
uuu..




































Wednesday, November 09, 2005

hari ni.


assalamualaikum
stelah sminGGu berhari raya.





merah yanG putih..



hmm..
seminGGu dua ni saya sebok la juGak.
maaf lah kalo ada YM msG yanG saya tak layan.
bukan tak nak layan.
tapi memanG tak cukup masa nak layan.
ampun.
sori.
maafkan.

testi frenster.
email.
semua nya tak ter-reply.
ampun.
sori.
maafkan.

hari ni hari rushinG sedunia.
lepas je kelas,
terus Gi town.
nak kena beli ankle Guard.
takot kaki terseliut laGi bila main netball.
pastu teman peQin beli air untuk bebudak netball.
siot jek redbull naik harGa.
kalau tak, 4tin £3.00
ini 4tin £3.70.

dalam dok rushinG-rushinG tu,
lupa nak beli jersi yanG faz + knob pesan.
sori ek.
nanti saya Gi town laGi.
bulan depan pulak kot.
huhu.. maap pak.

lepas balik dari town,
rushinG laGik.
Gi wat laundry lak.
basuh baju yanG dok peram lama dalam bilik tuh.
huh..
bukan saya saja takmau basuh naa.
seriyes takda masa.
hamboi.. bizi betol.

lama nyaa nak kena tunGGu bila basuh baju.
kalau biar je mishin tu,
nanti dia stop sendiri.
almaklum lah, mishin dah tua.
so, kene tunGGu tepi mishin tu.
tapi, sib baik peQin ada.
dia tulun tenGokkan baju saya,
saya pon balik laa skijap.

dah aGak-aGak time tuh,
saya pon kembalilah ke laundry room.
nak kena dry kan bajulah pulak.
disebabkan baju saya yanG banyak itu,
maka proses penGerian baju menGambil masa
59minit.
hui..
kali ni saya lepak je dalam laundry room tu.
kalo balik pon, lom tentu nak stadi. *(-_- )*
so, lepak je laa..

pastu sembanG-sembanG nGan amir.
nak abiskan 59minit nye pasal.

hari tu dia ada mintak saya trimkan rambut dia.
so, saya tanya la dia balik bila dia nak saya trimkan.
jadik nya, jumaat ni lpas dia balik solat jumaat.
sbelum ni saya penah skali trimkan rambut dia.
dah panjanG skaranG ni..

pastu dia ada cerita.

hari tu masa dia GuntinG rambut kat kedai,
tukanG GuntinG tu tanya dia
dia ada potonG rambut ke sebelum ni?
denGan selamba dia kata 'nope'.
padahal, hari tu saya trimkan rambut dia.
dia kata the last time dia GuntinG rambut kat kedai tu laa..
tipu ek.. *dish*
tapi tukanG GuntinG itu dapat menGesan yanG rambut nya dah di trim.
yanG besh nya,
tukanG GuntinG tu cakap trim tu cam professional nya.
ahahahahahaks..
banGGa skijaps.
hhnss.. hnnss..

terinGat lak dulu masa lepas PMR,
saya nak masuk skolah Vokasional.
sebab saya minat sanGat benda-benda praktikal ni.
masak ke.
lukis ke.
reka ke.
music ke.
tapi parents tak baGi.
so, dok laa kat kelas sains tu.
last-last jadik cikGu.

kekadanG pernah terpikir
'saya ni salah amik bidanG ke?'
sesuatu yanG pelik bila budak bahasa tak minat membaca.
kalau kenGkawan lain dok kilek novel, buku tetebal,
saya tak penah lak cenGGitu.
penah Gak laa ada azam nak suka membaca.
tapi jadik hanGat-hanGat taik kerbau.
hampeh.

tapi kalau salah bidanG pon,
bukan boleh buat apa.
boleh.. boleh..
tapi kena bayar RM130,000.00
pampasan kepada Kementrian Pendikian.
huhu.. tidak.

so, nak tanak.
kena teruskan apa yanG saya dah buat separuh jalan ni.
wat the heck.
baGus Gak laa..
esok-esok senanG idup.
dah Grad nanti [insyallah]
tak yah sesusah nak carik kerja.
kerana kerja akan mencari saya.
ahahaks.
alhamdulillah laa..
in that sense, saya tak salah bidanG.
terima kaseh Malaysia..!!
kasted btol.

Monday, November 07, 2005

omG..!!! yuh Guys..

assalamualaikum kenGkawan
tidakkah awak rasa ini apdet yG palinG panjanG??



where should i start?
to think that soo many thinGs happened in just 3 days.
wow.
til now, i have not had any proper 6hours sleep.
*yawn*

..friday
sambutan deeparaya MAmarjon.
we spent the whole thursday + friday cookinG like hell.
and the result was a whole stretch of various dishes cooked so well that almost all of them were sold out.
especially the lonG-awaited beGedil.
it arrived a bit late.. but wat the heck.
all Malaysian in plymouth came that niGht.
except for dr azlee + wife + 3 cute kids.
had a blast of time.
everyone was wacky and crazy and beinG silly.
not to forGet that we watched a stupid movie >> Gila2 penGantin popular.
barf.
done with friday.

..saturday
at first,i wasnt sure whether or not to Go to london.
what's in london?
the raya with MSD thinGy.
but that was on sunday.
frens and i had planned to Go a day earlier.
our bus was at 7.30am saturday morninG.
i was washed out due to the fact that i didnt really sleep the niGht before.
sebok ber-karaoke.
i slept at 4am and woke up around 6.30am.
heard a yell from the window "leli..!!! banGun..!! nak Gerak dah ni..!!"
uh-oh.
i was late.
i scrambbled out of bed.
brush me teeth.
dunk everythinG i need i see infront of me into my baG.
Got dressed.
dashed out of the house.
dashed back in.
forGot me passport.
dashed out aGain.
..and off to london.
i slept all the way.
drowsy ar..

due to the fact that we didnt Get a room in the MSD,
frens and i checked into a hotel a.k.a hostel just behind MSD.
knowinG me, the fussy one, sofihastamawi asked me to check.check.check.it out first before we actually pay for it.
and so i did.
everythinG was ok and CLEAN.
pentinG tu.
but i didnt really like the walls.
yucks..
well. beGGers cant be choosers.
tapi rasa cam memilih juGak. ehehe..
£18.50 perhead, perniGht.

done with that.
we spent the rest of the niGht terrorisinG london.
yahahar.. what a choice of words.
but the most important thinG was that i finally Get to eat at PFC [perfect fried chicken]
hehe..
the last time i wanted to eat at PFC was durinG the 0707 accident in london.
oh. did i mention how beautiful london was at night?
not to forGet the fact that most shops were decorated handsomely for Xmas.
then we went back to the hotel a.k.a hostel.
but the niGht didnt end there.
it was still early when we reached the hotel a.k.a hostel.
so. we decided to be silly and took pictures of our silliness.
i'll leave out the details.
ahaha..

..sunday
it's the day of the kenduri at pochester hall by MSD.
the kenduri starts at 3.
but we planned to be there at 2.
so. we made plans what to do and where to Go before 2.
we check.check.check out from the hotel a.k.a hostel at 9.30am.
went to MSD to meet up with abbas there. ahahaks.
left our luGGaGes at the MSD lobby.
..Guess who was on duty?
wa-hey.. it's abG stuck-up.
dont Get me started on him.

next move was to Go to the CHELSEA meGastore.
i didnt know that the chelsea's stadium and meGastore's in london..!!
actually, kak fiza wanted to Go there because she wants to Get her baby bro, a fan of chelsea's, some merchandise frm the meGastore.
i bouGht a baG with a chelsea loGo on it.
kerana dipenGaruhi sofihasta. hoh..
then, we head back to MSD for solat and to Get chanGed into our baju raya.
we met so many nice people at the MSD.
not to forGet the biG people too.
like mr nazir's wife.. and his son. ahaha..

why am i makinG a biG fuss about meetinG these nice people??
because you dont really Get to meet with NICE MALAY people in london.
i dont know why.
there were times when we accidently bumped into a malay and said 'hi' and all, but Got absolutely no reaction.
sombonG bah tu..
that's why i'm so pleased to meet these nice people.
come on laa..
even oranG2 besar pon can be nice.
why cant others do the same?
ashamed of how people can chanGe just because of some GeoGrafical matters.

..ok. ni baru half way cerita.

at the pochester hall for the MSD kenduri, i met aiscream [fiena, dak terato].
was fun but both of us were rushinG here and there, especially me.
due to the fact that i had to catch the 5pm bus.
we didnt have time to sit and talk.
but it was ok.
i'm sure we'll meet up one day. kan eskrem? kan?
ahaha..
oh ya.
i forGot to mention the most funny part.
there's this auntie askinG help from us to dish out the food.
and so we aGreed to help her.
we thouGht that we were to dish the food in the kitchen.
but we thouGht wronG..!!
she made us stand in front of the buffet table and told us how much food we should put in people's plate..!!
yikes.
it was quite embarassinG yet funny experince.
i remember those eyes lookinG at us.
wonderinG what are these Girls up to standinG riGht in front of the hall at the buffet table when the rest of them are just dyinG to eat. huhu..
what a day..!!

at 4.10, we fled to victoria coach station to catch our 5.30 bus.
instead of takinG the underGround, we took the bus.
because abG MSD [who happened to be mr nazir's son] said that it's quicker.
in the double deck bus, there was this lady, who i thouGht is a nice lady.
because she offered us to sit beside her as it was empty.
but we kindly declined as our baGs were GiGantic and bloated
mine lah tu..
then, when this indian [or could be pakistan] Guy stepped into the bus,
she started to shout real loud.
kak fiza and i were a bit freaked out as we were standinG riGht next to her.
"Get off the bus you bloody animal..!!"
..was one of her favourite phrases.
i felt so lucky that she wasnt racsim towards us.
i just felt lucky.

yada yada.
arrived in plymouth at 11pm.
oh ya. slept all the way.
nGantok ar.
as i reached home.
Got undressed.
switched on my laptop.
did this. did that.
then i heard the the phone ranG.
doreen picked it up.
said 'hello..'
but the phone kept on rinGinG.
i thouGht the phone must be broken or somethinG because that's what happened to the one next door.
so i didnt bother.
then, she called me and said that there's a phone call for me.
beinG the tired me, i draGGed myself down the stairs and picked up the phone.
but the line was dead.
and i saw doreen GiGGlinG away into the room.
some how.. there seemed to be alot of people in that room..
then they started to sinG..
'HAPPY BIRTHDAY TO YOU..!!'
oh ya. did i mention that i was half naked with only my towel on?
and.. is that i Guy i see in the room?
huaaaaaaa.....!!!!!!
i ran upstairs screaminG my head off.
malu.
i heard them lauGhing from downstairs.
kononnya nak suprise kan saya la tu.
skaranG sapa yG suprised?
ahahaks..
Gila ah.
what a memorable birthday.
huhu..
mentanG2 laa saya dah masuk 21..

i just wanna say many thanks to my dear housemates- jules, dodo, lotti for the short but sweet party. and vish for bakinG me the cake.
and allen for not seeinG me half naked. you sure ah??
and linda, sudi, hema, prema for cominG.
muahs..!!

and Guys who went to london with me and had the hell of a time, despite the cold weather.
abbas+kak fiza+sofiahahaks+dorthy peQin+ewOks+parah.
we had fun, yar??
tenGkius..

oh ya. and oranG yG anta messaGe from malaysia.
pendix kiut, thanks ek.. hehe.

and cayanG. tak yah cakap la..
sebab ari-ari pon anta messaGe kat saya.
tak penah lupa.
saya je yanG slalu lupa nak reply.
hehe.. sori..

ok laa.. dah almost 1.30am.
esok ada class.
which i hope the class [or even better the whole primary edu block] will burn down.
so that i wont have to Go to primary edu class with mat salleh-mat salleh busuk itu.

oh. so tired.
where's my bantal busuk.
rindu..
smalaman tak tido nGan dia.
*yawn..
..dish.

Monday, October 31, 2005

28ramadHan [alahai..]

assalamualaikum
*koh koh*



salam semua.
pertama skali,
saya nak ucapkan 'padan muka' kat diri saya sendiri.
sebab ari ni saya tak peGi skolah pasal batok nGan dasat nya.
smalam sebok dok cakap oranG sakit tak leh raya.
ari ni saya sakit la plak.
Tuhan itu maha adil.
saya pon tak tau macam mana saya leh batok.
rasanya takde minum air ais.
munGkin sebab sejuk kot.
munGkin laa..
*koh koh*

laGi cerita pasal batok.
disebabkan tak dapat peGi kelas,
saya pon apdet laa.
larat juGa laa saya apdet.
..padahal nak luruh peparu batok nye pasal.

tenGahari ni ada kelas laGi.
saya dah pon siap nak peGi.
tapi, alahai..
makin menjadi lak batok ni.
ada yanG suruh makan ubat batok + minum air.
tapi saya sayanG nak bukak puasa.
..tahan je laa.
ok. sudah la cerita pasal batok.
*koh koh*

nak cerita pasal raya plak.
lepas ni dah tak apdet dah kot.
tunGGu lepas raya la plak.

mama panda + GbuMs . kak tatty + abG azwan . jaz aka bradz . cepetbucuk . faz . knob + yan . pendixs kiut . imran . izan cuba teka?? . zul siluman . sayanG saya.. bOb .

semua ni saya nak ucapkan sElamat menyambut syawal disampinG keluarGa yanG tercinta. makan banyak-banyak tau.
ahaha..
koranG tu bawak kereta hati-hati.
ni GenG-GenG yanG suke bawak kereta laju nih.
semua nya ada sindrom berat kaki kanan.
penyakit..penyakit..
saya pon. kehkeh..

mana yanG lonG distance tu, rehat cecukup.
minumlah Livita honey.. sedap oo..

yanG takkan beraya denGan keluarGa tercinta plak..

saya + memember kat plymOuth
aiskeyim _ leicester, UKays
kekure _ yamaGata, nipon
fahmot _ oklahOma, US
muaz [muaz tak balik kan?] _ LA, US
dokter-dokter melayu kat spital derriford [except faizan- hanG balik, walaupon lambat. kira raya nGan family laa tu.]


seronok kan raya kat perantauan?

ni kali pertama dalam hidup saya raya tanpa family.
oranG lain munGkin dah biasa.
tatau laa nak rasa apa..
excited ke..
sedih ke..
banGGa ke..
huh..

ari tu tlepon alonG..
alonG: ala ngah.. lain la raya tahun ni. takde orang nak ratah rendang ngan along..
saya: ...

*saje tau dia ni nak buat oranG sedih. saya diam je pasal kalau saya bersuara kanG alonG denGar suara saya yanG dah berGetar tu..

Gila laa..
saya tak pasti samada saya nak tlefon family ke tak pada hari raya.
saya tanak laa nanGis dalam tlefon.
tak macho la..
tapi, memanG konfem lah kalau saya tlefon mesti nanesh.
sedanGkan raya nGan family pon nanesh. apa laGi laa bila dioranG takde.
kene berGuru nGan kekure la camni..
dia dah experience.


hahaha.
i will act as cool as possible.
bak kata mawi
'kita ni kene chill slalu. baru lah WERLD..'
ahaha..

sesapa nak datanG ke Open House MAmarjon..
bila? 4november2005, jumaat
time? malam
mana? private dininG room
dress code? rembat je mana-mana baju raya yanG ada

ok la.
saya rasa nak tido skejap.
sementara tunGGu bukak puasa.
*koh koh*
kasted betol..

Sunday, October 30, 2005

28ramadHan [cerlam -cerita smalam ]

assalamualaikum wrh wbt
raye 2hb ke 3 hb ni?? konpius..



halo people.
hope everyone's in a Great shape.
nak raya maa.. sape sakit takleh raya..
smalam kite Gi bukak puasa kat rumah kak rOse dan hubby nya [consultant kat spital Derriford].

memula saya rasa sanGat malas.
saya memanG pemalas..
tapi terinGat lak zaman-zaman kat taiwan dulu.
lawat-melawat sedara sesama Islam..
kita ni kat bumi asinG.
kalau ada sedara kita tu, elok laa bawak-bawak melawat.
laGi pon, bukannya ada oranG lain. ye tak?

pendek kata,
tak sesia laa saya peGi bukak puasa di sana.
kak rOse masak nasik ayam oo..
sdap Gila sampai amir nGn shahril terinGat-inGat. kekeke..
tapi.
yanG palinG best ialah ada 2 oranG puteri yanG sanGat kiut.
oh. saya rindu nak main nGan bebudak.
bebudak kat rumah sbelah semua dah besar. kekeke..
faiZah + farhAna ..dan hazeem.

oh. deranG sanGat bertuah.
ketiGa-tiGa nya lahir di UK.
kecik-kecik dah speakinG london.
si faizah tu hanya tau sebut 'abanG' saje.
yanG lain semua dalam enGlish..
smoGa dia jadi anak yanG cerdik bila besar nanti.
sama laa nGan farhana.
sama laa nGan hazeem.
tsk..tsk..

oh. i just love kids.
memanG patot pon jadik cikGu..

laGi 2 hari nak raya..
sronok nya leh raya kat UK..
janGan risau bab makanan.
sebab semua tu boleh di masak.
pendek kata.. sGala mak nenek ada kat sini.
mak nGan nenek je yanG takde.. huhu..
pinjam ayat soficacat.

bila jauh-jauh ni. baru laa tau betapa besarnya nikmat dapat tatap muka keluarGa setiap hari..
hehe.. ala.. koranG janGan risau.
saya ok punya..
bak kata faz, saya ke sini untuk berjihad menuntut ilmu.
perlu ada penGorbanan.
tsk..tsk..

ish. banyak pulak saya nGomel nih.
baru kul 11.20 ke?? ala..
skaranG malaysia-uk beza 8 jam.
sebab british summer time dah abis smalam.
aGaknya sebab tu kot nGantok awal.. hehe..

umm.. sbelom raya saya apdet laGi.
insyallah. kalo tak bizi. heheh..
ok laa semua.
i'll pray for everyone's health and wealth.
takinG care ya. kasted betol..

Saturday, October 29, 2005

26ramadHan [taGGed -updot murahan..]

assalamualaikum warahmatullah
berapa ari laGi nak raya, adik-adik..??

saya kena taG oleh 2 oranG member baik.. yakni;
aiskeyim
nGan
cepetbucuk
..oleh yanG demikian, saya buat 2 in one lah. ehehe..
biasa laaa. skaranG ni tenGah sebok tenGok oranG buat kuih raya. bukan buat pon. tenGok je..
yahahar..

















7 thinGs to do before I die
1. Grad + keje + kumpul £££
2. Get married + some kids
3. bukak kedai 7eleven
4. nak Gi alten towers <- sadis nye cecite
5. beli Gen-2 kaler oren
6. peGi konset sheilaON7 <- kalo ada laGi le..
7. make sure Liana cukup makan, cukup duit, best education + lives with a superb sis.

7 things I cannot do

1. read attentively. aku seoranG yG GaGal..
2. peGanG + tenGok + fikir pasal cacinG. puke..
3. live without my family..
4. tenGok oranG tetua niaGa kat pasar and not feel sad.
5. dok diam-diam. with those people around me, who can??
6. write with my left hand.
7. makan pedas.

7 things I can do
1. surf the net for hours and hours and hours and..
2. cook my fave dishes.
3. play catch. hehe..
4. drive in UK..!! ..and scratch a car.
5. study + music at the same time.
6. kelim karipap.
7. lauGh like hell. enjoy bah..

7 celebrity crushes>> ni sumer cerita lama.
1. umm.. once aGo, nick carter. *Gelak*
2. jihan miskin
3. mike shinoda. oh. kenanGan..
4. robbie williams
5. duta sheilaON 7..!!
6. taufik hidayat..!!
7. MAWI WERLD..!! ahaha..

7 off-repeated word
1. boleh tak..??
2. ek??
3. ape laa..
4. tidakkah awak rasa..
5. okeh
6. baeklah..
7. kerintinG betol la..

7 things that attract me to the opposite sex .alamak..
1. tall dark and hensem. ahahaha...
2. talks well
3. pandai amik ati oranG
4. knowledGeable
5. independent
6. charminG. kekeke..
7. well-versed about cars. at least kalo kreta pancit tenGah jalan or enjin mati, dia tau laa apa nak kene buat. dan bukan buat bodo jek..

7 tags go to
1. taG
2. taG
3. taG
4. taG
5. taG
6. taG
7. taG
..sumer dah kene taG. so, saya main taG sensoranG lah..

jOm raya jOm..

Wednesday, October 26, 2005

24ramadHan [ because they are one of the reasons to live ]

assalamualaikum
ahlan wa sahlan.. kekeke..







[[ untukmu teman ]]~brOthers


Di sini kita pernah bertemu
Mencari warna seindah pelangi
Ketika kau menghulurkan tanganmu
Membawaku ke daerah yang baru
Dan hidupku kini ceria

Kini dengarkanlah
Dendangan lagu tanda ingatanku
Kepadamu teman
Agar ikatan ukhuwwah kan bersimpul padu
Kenangan bersamamu Takkanku lupa
Walau badai datang melanda
Walau bercerai jasad dan nyawa
Mengapa kita ditemukan
Dan akhirnya kita dipisahkan
Mungkinkah menguji kesetiaan
Kejujuran dan kemanisan iman
Tuhan berikan daku kekuatan


Mungkinkah kita terlupa
Tuhan ada janji-Nya
Bertemu berpisah kita
Ada rahmat dan kasih-Nya
Andai ini ujian
Terangilah kamar kesabaran
Pergilah gelita hadirlah cahaya


*one of the sonGs capable of makinG me weep my eyes off.

frens,
you are my problems
you are my problem solver
you cause me pain
you are my pain killer
you are one of the main chapters in my life.
leavinG you out would not make sense to the book.
because half of my life was built with you Guys as the constructor.
unpaid yar..
just. stick toGether k?
wipe tears.
saya sunGGuh emosi.

Monday, October 24, 2005

22ramadHan [ +ve tone ]

assalamualaikum,
kenGkawan diseluruh pelusuk alam

well.
the lonG-waited visitors from MSD came last niGht.
and they left us with somethinG Gud.
i don't know.
i don't know how to describe it.
but i'm sure the ceramah by Dato' X [can't remember his name] did us some Good.
honestly.

it was about how we were to stick to our roots.
even thouGh we're in UK,
we don't have to act like a british.
huhu..
'jadi lah seperti ikan. walopon lama ada di dalam laut, tetap tak jadi masin..'

ahaha.
funny but effective.
yep. yep. yep.

umm.. lately people are so sensitive to each other.
count me in.
i don't mean sensitive in a Good way yar.
bear that in mind.

but, after today..
i'm 110% positive that thinGs are about to chanGe.
people just miGht be more sensible.
you never know.
we luv each other, don't we?
*huGs*

ahaha.. ok la.
here are some snipits from last niGht's event.
check. check. check it out.
ahaha..







PPP by the lady herself.








and this is half of the food we ate.
Gulp. buurrpp..

Saturday, October 22, 2005

19ramadHan [sick as a doG]

assalamualaikum peeps, aGain.
saya sunGGuh rajin apdet bloG di bulan puasa ini.

hope all u people are in Great health.
lots of people GettinG sick lately.
weather? perhaps.
kekure was sick.
but already is he kickinG ass this millenium.
Quit smokinG. brilliant eh? *hiGh 5*
neena's sick too. poor Gal.
eat well or no birthday present for u.
and kak Tatty.
hope she's feelinG better.

hey. i'm sick too.
i have a sore throat.
biG thanks to the horrible enGlish weather. clap. clap.
uhukkk.. where're my lozenGes??
i have heat rashes.
i drink too much coffee.
i dont sleep well.
i have an achinG heart.
..what else?

oh. Give me a break.
thank God there wont be any lesons on monday.
tho'. still busy on that very day.
have a couple of people from MSD cominG to pay us a visit.
how nice.

disorGanised. disorGanised. disorGanised.
*swallow pills* nah..
*siGhs*

yeh. couple of thinGs sucks.
biG time.
no more nervebreakinG-soulshakinG-moodsuckinG-days, please..
..or i'll just have to play dead. connotative.

yada yada..
half past one already.
bed, here i come.
thanks for your precious time.
cheers.




p/s to meself: be nice. or atleast try..

Thursday, October 20, 2005

17ramadHan [swiit]


assalamualaikum wrh wbt peeps.
yanG pertama sekali, takziah diucapkan kepada keluarGa PM kite diatas kehilanGan 'Kak Endon'. smoGa Allah mencucuri rahmat-Nya keatas Allahyarham dan ditempatkan bersama-sama GolonGan yanG baik.
amin.

alriGht.
check out these cool snips i Got from one of my hundreds of forwarded emails.
was browsinG throuGh them in Educational IT class this afternoon, when MBoston came riGht up to me and displayed Great intrest in them.
the man was really fond of those shots. ahaha..
he even said that those pics are like the best Xmas present from me to him.
then, he shared his frozen car experience while he was in USA with us.
pretty amusinG. ahaha..


yep. i think these were taken in japan.
nanti nak tanye kurekure seriyes shit mende ni ada.
if so, i want one. ehek.
i really think they're cool.
ALLAH MAHA BESAR



Wednesday, October 19, 2005

16ramadhan [what's that??!!]


matured ialah bila kite serious. NOT..!!




what's maturity yar?
i hardly understand what it means. help.
in an usrah session not lonG aGo, i once said that i hope to be a more matured person.
and i did ask ma Gurls how do people actually become matured.
transition?
they said, "bila ada tanGGunGjawab.."
hmm..

what actually defines maturity yar?
..how u think?
..how u behave?
..how u dress?
..how u talk? or what u talk?
..and the Qs keep on cominG.

Grow up.
act your aGe. not your shoe size.
matanG laa sikit. macam bebudak la ko nih.. tolonG laa.. tak matured lanGsunG.

oh.. i'm confused.
myself, not sure whether or not i am matured.
sometimes i look back and think, "bila laa kite nak matured ni?" [refferinG to frens that are of the same wave lenGth].

we lauGh our heads off.
we're silly.
sometimes merajuk macam budak kecik [notice my own bias-ness]
but we do know how to think straiGht.

perhaps that is why people created phrases such as matured in thouGhts, younG at heart. huhu..

so, it never is [or was] riGht to say that some people should be more matured.
i think that unless you have mental damaGe which caused you to be "terbantut" and uncapable of thinkinG about censequences and so on, you're alriGht.

beinG adventurous, silly, funny, doesn't mean you're not matured.
it just means that you live your damned life as you want it.

arGh... bosan nGan oranG yanG suke suh oranG jadik matanG. deranG tu matanG ket?? ahaha..

Sunday, October 16, 2005

13ramadHan [ ahaha.. ]

assalamualaikum peeps. hehe.. aGain. slamat beribadah.
ari ni saje je rinGan tanGan nak hapdet.

what's your fave joke of all time?
sure everyone's Got one.
was browsinG throuGh my forwarded email folder, which there lies hundreds of unread forwarded emails. huhu.. just haven't Got the time.
then, i read this email of ways to answer the phone. pretty sure that most of us have read this piece.

i just have to admit that one of them just never fails to make me lauGh my jaws out.

soalan: hello.. mak ada rumah?
jawapan: mak takde rumah. ayah ada laa sebab ayah yanG beli rumah ni.


ahahahaha... hehe.. kekekeke... wahahaha.. muahahaha..
klakar laa. laGi klakar bila imaGine my own sis doinG it. huhu..

baGus juGe forwarded email berlambak dalam account email aku nih.
at least i have somethinG to run through when i don't have nothinG else to do.

huhu.. ok la.. bukak puasa in less then 30 minutes.
Got to help my frens.
cheers for now.

Saturday, October 15, 2005

12ramadHan [ Ct nGaji.. ]


assalamualaikum..
aaa.. paper snip nih aku hamik dari utusan online.

ma fave sinGer will be recitinG the Quran for the public soon. wow..

accordinG to the paper.. there's this younG ustaz, Ustaz Mohd Taha Hassan [24] teachinG siti how to recite Quran nur Karim. wow.. ustaz muda you.. even younGer than siti. ahaks..

"Siti bersyukur kerana dapat bimbingan daripada anak guru al-Quran terkenal. Walaupun ada sedikit kesukaran tetapi Siti seronok dapat menambah ilmu.

"Siti ambil masa hampir sejam untuk memperbaiki bacaan Siti sebelum rakaman program itu dimulakan.

"Selain itu, Siti juga hadapi sedikit masalah daripada segi tajwid dan harakat.

"Bagaimanapun Siti rasa puas walaupun cuma dapat belajar dua ayat dalam program ini,'' ujar Siti sewaktu ditemui selepas rakaman program itu di Cheras, Kuala Lumpur petang kelmarin.

"Siti boleh mengaji dengan baik. Dia tidak menghadapi masalah untuk melagukan atau melenggokkan sesuatu ayat itu mengikut hukum-hukum yang sudah ditetapkan.

"Cuma Siti perlu berlatih lebih lagi daripada segi makhraj iaitu bagaimana cara untuk menyebut huruf dengan betul.

"Siti juga ada sedikit kelemahan untuk memulakan bacaan, tempat berhenti atau istilahnya dipanggil wakof ibtida,''

well.. kita semua insan biasa. punyai kelemahan dan kelebihan. perGunakan lah kelebihan sebaik munGkin dan perbaikilah kelemahan itu..

Friday, October 14, 2005

11ramadHan [ knapa perlu hanGin..??]

the mind-blowinG wind of october is just mad.
it's been a while before we had to walk around in our pull overs and jackets.
makinG some room in my closet for those super thick winter clothinGs.
oh ya. that reminds me. "peeps..!! bila kite nak Gi charity shop nih?"

yep. they say it miGht be the coldest winter ever.
it miGht even snow a lil lonGer as well. yippee..

yeh.. but so. i just wanna share with some of u what a bad person i am.
my bad.
i havent been all nice lately. i'm a bad person.
"sabar.. sabar.."
oh danG..!! it's just not there.
someone needs serious anGer manaGement these days.
before i Go all hay wire.

today, 11th ramadhan, i wanna try really hard to earn my pahala.
we'll see how i do by the end of day. yep.

to friends, dear friends..
sowi if i ever made you feel bad.
i Guess the cold wind made my heart cold as well.
why cant it be as warm as me room. haha..
sorry..
but you can bet i'll do Good this time around.
Dear God.. forGive me for i have sinned.

Monday, October 10, 2005

chapter [unknOwn]

finished homework early today.
like really really early.. so that left me alot of time to myself [and fellow friends].
our topic of sembanG today is: IPBA
everythinG about IPBA. ohh.. in case you didn't know, IPBA [institut perGuruan bahasa-bahasa antarabanGsa] is where i used to study before cominG to enGland.
so what with IPBA? apparently, almost everythinG..
Gossips
Ghost story
spot check
mr ramlan, miss teh
pak Guard, mak Guard, abanG Guard
block 1, 3, 4
curfew
class A, B, C, D, E
the bold and the beautiful
the smartass and the dumb ones
the real stars out-shined by faked ones
the controversial RM256 allowence
and the list Goes on and on..

i have to admit. may suck, but have to admit.
i miss the days in IPBA.
eventhouGh we used to merunGut about stayinG in IPBA hostel most of the time, when you come to think about it, it's those days and those experience you'd cherish the most.

you'll never miss the water until the well is dry.
there's an absolute truth in that one. yep. yep..

life is like a novel. many chapters read and forGotten. but some how, these chapters seem to leave a trace in the story of ones life.
sometimes you'd pretty much like to revisit that certain chapter.
the chapter of suspense and critical?
the chapter of romance perhaps?
they just do leave marks deep down in ur heart.
they're a part of our lives.

apa yanG aku nGarut memalam nih. :)

07ramadHan [kerna perOt..]


tarawikh.. beGitu sinonim nGan bulan mulia, bulan ramadhan. aku start peGi tarawikh since darjah6. tapi masa tu peGi sebab ramai kenGkawan. pastu main-main. heheh.. lepas pindah ke taman ria dah tak peGi dah sebab takde kenGkawan. kalo buat pon, sendiri kat rumah jek. beGitu lah.. every year, ada jek cerita tarawikh ni.

tapi aku rasa lah kan.. tahun ni nye tarawikh laa palinG menGuji aku. menGuji camne? haha.. sal atau wOk, koranG nak jawab ke? kekeke..

sejak datanG kat neGara tony blair nih, ada satu fenomena iaitu fenomena perot berbunyi. asik berbunyik je.. heran tol aku. sal adalah antara oranG yanG palinG Geli ati bab-bab perot berbunyik ni. munGkin kah faktor cuaca menyebabkan perot masinG berbunyi?? sebab bile aku balik mesia itu ari takde lak bunyik. secara automatis nya ia stop. kekeke.. balik je ke UK, teros bunyi. bunyi lak, bunyi yanG klakar.. susah aku nak describe. ahaha..

nak di jadikkan cerita. perot memasinG berbunyi masa solat tarawikh. tapi sebab tanak GanGGu smayanG buat dek je laa.. ari ni, sbelom start tarawikh, sal ada cakap, "mintak-mintak laa ari ni perot aku tak bunyi". so, kitoranG start laa smayanG cam biasak.

lepas je niat smayanG, anGkat takbir, "krrruukkkkk..". dah start dah bunyi perot. aku dah mula nak ketawa dah. siot tol. tak kusyuk smayanG. pulak tu sal dok sbelah aku. aku tau dia havinG a hard time nak konsentret smayanG. aku rasa cam nak kuar dari bilik tu, pastu ketawa macam nak mampos. Geli hati Gilakk... spanjanG 8rakaat tu, tak terkira perot berbunyik.

hadoi laa.. camna laaa nak atasi. dalam saf tu, aku tau wOk, sal nGan aku tahan ketawa je. kalo ikot, mau nye ketawa terbahak-bahak.. tapi, tanak laa kan. haha.. so aku ketawa kat sini je laa.

hihi.. takkan dapat ku lupakan tarawikh ini tahun. *GelakGelak*

Saturday, October 08, 2005

my uGly ducklinG #

last friday's TEYL tutorial was da` bOmb. if only everyday's lesson would be as fun as last friday. dream on, me.

kelas TEYL [teachinG enGlish to younG learners] ni menjadi besh sejak akhir-akhir ni. why? sebab we Get to act our shoe sizes..!! haha.. sebab start ujunG sem lepas, kitoranG masuk bab curriculum and approaches. apa nak ajar bebudak & macam mana nak nGajar.

our lecturer, prof. steve, devided each lesson into two parts; play Games + reflect as a teacher. pada sesi pertama, kami main Games yanG mana bebudak skolah akan main masa cikGu nGajar kat sekolah. pastu kami kena fikirkan aspek-aspek seperti kelebihan, kelemahan, adaptasi yanG boleh dilakukan, pre + post activities dan banyak laGi. semua ni sanGat praktikal sebab boleh Gunakan benda-benda ni bila dah mula nGajar nanti.

bukan senanG rupa nya nak jadik cikGu ni. kalo dulu, slalu pikir "alah.. sesapa pon leh nGajar. sesapa pon bleh jadik cikGu". salah sama skali. now u know..

anyways, ni nak konGsi hasil Group aku [me + sophiehastamawi + wOo + munir].. kekeke..

title: the Giant potato [do action. kekeke..]

mr. fry loves potatoes. he loves to eat them. he eats potatoes for breakfast, lunch, tea and dinner.

>>by: sOphiehastamawi



one day, mr. fry received a parcel from his brother. inside was a very small patato. alonG with the parcel is a note sayinG that mr. fry is to diG a biG hole and plant the very small potato. it also says that he should not water it.

>>by: leli


so, mr. fry did as instructed on the note by his brother. he dug a big hole and planted the very small potato.
..and he also watered it. but the note said that he ouGht to not water it..!!

>>by: munir




then,a liGhteninG struck and the rain cam pourinG down. and the potato Grew biGGer and biGGer and biGGer and biGGer..

>>by: leli





mr. fry tried to pull the small potato he had planted. he pulled harder, harder and harder. but nothinG happened.

>>by: wOo






mr. fry called his wife, son, dauGhter, and also the Grandparents to help pull the potato. until suddenly, they pulled out a biG, Giant potato. wow..

>>by: munir






mr. fry, the potato lover, looked at the Giant potato. he thouGht that Giant potato equals to alot of potato dishes. yummy..
he looked at his wife and said, "what's for dinner?"
and his wife, mrs. fry said, "chips.."
-the end

>>by wOo + leli



kekeke.. the thinGs we all do..