Friday, July 29, 2005

kenanGan si puteri 7..

ulek... mayanG di ulek..
ulek denGan jala.. jemala..


Image hosted by Photobucket.com
clock-wise from left: ziha, woo, shanu, leli, sal, sudi, linda,
farah, ecah, dodo, julie, amir.

the cast:
julie [puteri bonGsu]
amir [budak kampunG yanG penGsan]
sal + leli [puteri2]
sudi + shanu [puteri4]
linda + woo [puteri6]
ecah + ziha + huda + farah [Gadis kampunG]
dodo [bomoh]


"presentinG to you the Malaysians with their ulek mayanG dance..!!"
terus jantunG aku berdeGup nGan maha kencenG nya.. stress..!!
aaaa... dah nak start dah. huhu...

semua oranG stress sebab semua oranG nak baGi all out malam tu.
tapi, aku rasa aku stress sanGat sebab ni le 1st time ever in my life aku nari tarian tradisional. mase nak nari tu, dah le aku duk depan skali. nervous toksah cakap laa kan. pulak tu makcik nGan pakcik yang dok merakam movement aku tu btol2 buat aku rasa nervous. huhu.. rakam la oranG lain..!!

fortunately, everythinG went well. yeah..

we rawk that niGht.

persembahan yanG dinanti-nanti kan.

oranG2 CHILE nGan BRAZILIAN tu tak putus2 cakap kitoranG cantik. nGeeee....
thanks to eQin sebab buat kan costume.

well, that's that. was worth our time to practise and all.

dan tak dilupakan pada kenGkawan yanG nolonG buat jemput2 nak baGi tetamu makan. thank u ama, azraQ, huda, sophie..

Thursday, July 28, 2005

sronok, sronok juGak.. ye tak?

Image hosted by Photobucket.com
oraits..kali ni takde laa hapdet pasal haku. nGeh nGeh..
tapi tertarik Gak kat forwarded email ni haa.. pasal AF.
[not that i have issues about it. hehe..] tapi just buat renunGan je laa.. mane tau berGuna untuk kita.


bak kata oranG tetua "yanG baik jadi teladan yanG buruk jadi sempadan. kan? kan?

but b4 dat, "heppi besday eQin..!! dah tua.. hahaha... tinGGal aku nGan woo je yanG ever younG.nGeeee..."

as copied from the forwarded email:

sama-sama kite renungkan.. read this article with an open mind dan ingat di mana kite ketike islam diperlekehkan?? Mohon izin dibariskan kilasan pandangan tak seberapa untuk tatapan semua.

Pandangan Pertama (1)
Dahulu, Mawi seorang qari yang pernah melunakkan bacaan al-Quran. Antara petikan surah yang pernah dibaca dan dilalui sepanjang hidupnya:
"Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: hendaklah mereka menahan (merendahkan) pandangannya dan memelihara kemaluannya, yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa-apa yang mereka perbuat." (Surah An-Nur ayat 30).

Dan mengakhiri surah-surah yang dibaca sambil duduk bersila penuh tertib dan adabnya. Kini Mawi, qari yang sama, memerdukan dan menyaringkan nyanyian. Antara petikan lagu dendangannya: "siapa bilang gadis Melayu tak menawan, tak menarik hati tiada memikat. Aduhai ...lemah lembut gayanya...." (lagu penyanyi lama).Dan mengakhiri lagunya sambil menari lantas memandang tepat ke arah wanita yang berdiri di sisinya.

Pandangan Kedua (2)
Dahulu, Mawi seorang bilal yang pernah melaung azan sambil berdiri tegak. Antara terjemahannya membawa erti "menuju kejayaan". Kini Mawi, bilal yang sama, menyanyi lagu tema rancangan sambil menari rancak. Antara alunannya berbunyi "menuju puncak".
Pandangan Ketiga (3)
Memetik kata Mawi, "Dia mesti bertudung."Dengan petikan itu maka
(1) Tudung Mawi diberi nama dan laku diniagakan,
(2) seorang peserta bukan Islam memakai tudung secara bergurau lantas mengejar Mawi,
(3) seorang juri wanita Islam yang tidak bertudung tidak semena-mena memakai tudung berbentuk selendang di kepala seraya berkata, "Saya kalau nak komen Mawi mesti pakai tudung."Lantas disambut gelak hilai, sorakan, teriakan dan jeritan penonton menyambung gurauan dan perbuatan main-main ke atas tudung ini. Main-main dengan hukum Allah
Pandangan Keempat (4)
Fanatik, penyokong dan penonton Islam Mawi akan mempertahankan Mawi habis-habisan apabila dimaki tetapi apabila Nabi dan agama Islam sendiri dicaci,di mana kalian bersembunyi selama ini? Pandangan Akhir Saya tinggalkan kilasan ini untuk direnungi dan dihadami bersama. Saya pernah dinasihati oleh rakan-rakan agar tidak melawan arus. Sambung mereka Arus Tsu-Mawi ini boleh menyebabkan kau mati! Akhirnya jawab saya, "Biarlah saya 'mati' dan mati kerana Ilahi." lanh <----- [yanG ni aku kurenG paham. anyone care to comment?]

[ Telah diedit oleh:raudhatulmardhiah pada 20-07-05 23:11]

me personal comment:
a bit of hiburan tak salah. tok sah dok internalize la kot..

Tuesday, July 26, 2005

smalam besday saL..

25 july 2005
besday saL ke 21
hari presentation
hari buat movie marathon

nGee... banyak lak aGenda smalam. but, yeah.. that's about it.

about the Group presentation
basically.. [haha..] everyone did a superfantabulous job. a pat on the back for that. showed effort and hard work. ceh.. rasa cam observer lak dok baGi komen camni. but, seriyesly. i really think we all ouGht to Get hiGh marks for this. despite the fact that it's 50% worth of our finalized mark for the module, i'd say that we deserve it. common steve, break a leG. alamak, mati la aku kalo steve baca bloG aku. kekekekeke...

nuff about the Group presentation.
about saL's birthday
bcoz everybody was so bz doinG stuff for the presentation, we only did a mini carol outside saL's house on the niGht of her birthday. hehe.. cam krismas lak. but we made it up to her by GoinG to the movies. saL, amir, eQin, dodo, julie, and mua. we watched 'fantastic4' and 'madagascar'. wohoo..!! two Giant thumbs up for the two films. was worth the money. hehe..

Image hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
madaGascar n fantastic4

then, there was a party for saL at house 33. sophie cooked somethinG she called 'mee besday saL'. bcoz it was a new recipe and she didnt know what to call it. hehe.. was yummy..!! and she also baked a cake. a choco-fruit cake. tripple yummy..!! perGh.. so much for a midnite party. stayed up `till 2. hope it made saL happy. happy as a hippo.. [adapted from 'alonG cam polly' hehe.. ]

Guess that's just about it. ohh..!!
one more major thinG.

aku kene nari ulek mayanG..!! nGee.. [tenGkiu mael]
aku tak reti le nak nari tradisional nih. huhuh.. so not me. but, sebab nak tulun member, what the heck.. untuk international niGht 28th july.

janGan Gelak aa.. kanG aku 'mishin' kan dia. yahh..!!

Sunday, July 24, 2005

aku pOn update laa..

Image hosted by Photobucket.com
punya lah stress, kambenG pon turut serta..nGeee...

tommorow is my Group's presentation day, [as well as the other 5 Groups]..
*siGhs*
kali ni aGak work hard juGak laa..
psst... i have allen in my Group.
today we worked from 2-6pm.
lunch break, then continued at 1opm after maGhrib.

"teaching Grammar to younG learners"

what do you think?
this topic is quite challenGinG.
bcoz there are lots of approaches a teacher can use.
but thru my 'wide' readinG, i discovered that when teachinG Grammar to younG kids, the approach and methods a teacher uses must be 'child-friendly'. u can't teach Grammar to kids the same way you teach adults. it's all about the pedaGoGical approach a teacher uses.

sonGs, art, Games, rhymes+poems, stories
..are all the alternatives teachers can use to make learning excitinG, fun, enjoyable, so to speak.

issues? any arisinG issues?
yep..
..why do teachers have to teach Grammar in the first place?
[Good question huh? i spent like half of my life at skool and outside from skool tryinG to understand what a noun or verb is, or what the heck past proGressive or future continuos tense is (eii.. ade ke? ntah laa]
..do teachers introduce Grammatical terms to kids?
..do teachers actually 'teach' Grammar to kids?
..and the best question of all "WHAT IS GRAMMAR?"

tanak cakap banyak ah.. bak kata someone, "it's all in the book. read for yourselves-lah"
[definitely not a Good quotation, but..wat the heck?!]

thornsbury
m. rinvolucri
m. williams
j. moon
harmer

ni suGGested readinG ar..
why am i tellinG u Guys about this?
bcoz some of u [bebudak marjon] miGht wanna write ur assiGnment on this topic.

..and why am i tellinG u Guys [bukan bebudak marjon] about this?
sebab aku pon hampir stress nGan menatanG presentation ni.. hadoi laaa...
pulak tu ade soranG minah tu sebok je suh aku update..
lantas, aku pon update laaa..
k lah..
wanna hit the books.
Doakanlah presentation Group aku nGan bebudak lain sumer nya ok.
insyaAllah...

Thursday, July 21, 2005

fOr rEal..??

Image hosted by Photobucket.com


have u guys watched the new reality tv in malaysia "mencari cinta"? amacam? best tak?? i understand that this proGram is quite similar to 'average joe', 'date a millionnaire' and so on.. rite? bottom line, it's a proGram where the winner of it will end up as the lover of the person they are GoinG for. what the heck?!

personally, i just don't think that it fits our culture babe. i don't Give a damn if they do it in other countries, but malaysia..?? dah takde bende lain nak buat ke oi? dah takde cara lain dah ke nak carik jodoh?? hadoi laaaa... may be there is a positive side to it, but i just don't see it.

urGh.. the thouGht of it just disgusts me.
sorry peeps if some of u Guys are fans. huhu..

reality proGrammes are beGininG to become crap. read unGku aziz's view
some are fun to watch.
yeah.. perhaps i shouldn't be emotional about this crap. heh..
aku meluat..!! me-lu-at..!! yah..!!
[petikan dari filem 'BULi'. tak tenGok? best woo... cerita Ngarut yanG best dan klakar]

Wednesday, July 20, 2005

liFes likE tHat ya..

Image hosted by Photobucket.com
amir.me.woo.sal.sofi
hello peeps.. just thouGht of droppinG down few lines before i Go to bed tonite. today is a-lot-of-thinkinG day. in case if you don't know, a-lot-of-thinkinG day is a day where i think about stuff that actually matters, like my future and so on. huh... what an issue to think of.
today friends and i received our assiGnments, portfolios and exams marks. need i elaborate??? *siGhs* like what they say, u Get what you work for. so, i did.. hmm.. there were a few "alarminG yet happy" results, while the rest are "alarminG and sadistic". haha.. the result for 2 out of 3 modules sucks. it sucks BIG time. just like the branflakes i eat every morninG. huh.. like i mentioned earlier, you Get what you work for. nothinG personal, it's just life. hah..
well, Glad to say that the marks for my "Language Across the Curriculum" module was worth the time n sweat. heheh... also did well in my "Subject KnowledGe" timed-essay. was worth the sleepless niGht too. ehek..
so.. i've Got 2 assiGnments cominG up. this time it's for real. it's either flyinG colours or FLUNK. [notice how many times i've made this vow :p] yup..yup..yup.. doinG this for myself. also want to prove to others that i'm worth the scholar, but not as much as i want to prove myself that laziness and dead lepak won't Go far. shish..
thanks to bob's short n sweet 'lecture' this eveninG. sorry ek sebab call masa Akademi Fantasia tenGah tayanG kat tv. padan muka. nGee..
ok laa peeps. Got loads of work to do.. assalamualaikum to all :D

Friday, July 15, 2005

tebabOm..!!

Image hosted by Photobucket.com

tadi belek2 utusan.. kunun nye ade news la pasal penGebom kat london tu dah kenal pasti. pastu.. terinGat lak peristiwa ari tu bende tu terjadi [ape punya bahasa aku Guna daa..]. aku kat manchester nGan 4 oranG member laGi. destinasi seterusnya ialah london. tapi, kitoranG beli tiket bas asinG2. 2 oranG naik bas lain, 3 oranG laGi bas lain. aku termasuk dalam Group yanG tiGa oranG tu. bas kitoranG ke london kul 12pm. sampai je kat stesen bas national express kat manchester tu, tup tup .. bas cancel. memula aGak blur.. sebab tak sempat nak reGister pon dalam kepala otak aku ni yanG bas tu cancel, tetibe tlepon nokia 2650 aku berbunyi [eceh.. cam karanGan lak]. eQin call. cakap london kene bom. terkujat nye aku ketika tu sampai takde perasaan. sebab tatau nak pikir ape dah. rasa cam dalam cerita 'day after tomorrow, war of the worlds, etc. terkejut sanGat kot. pastu aku pon baGitau la kat memember yanG lain. dok sebok2 pasal bas kene cancel dan london kene bom, terlupe terus ape lanGkah yanG seterus nya.
"where should we Go?"
"what do we do next?"
kalau ada kat london masa tu, senanG je. peGi je kat MSD, setel. masalah nya kitoranG bukan kat london. kitoranG kat bumi asinG manchester. walaupon tak asinG sanGat sebab asyik denGar pasal manchester united. dah laa takda sesapa. melayu tak nampak batanG idunG pon. nak sewa hotel, sure penuh dan mahal. sedanG kan yanG kitorang sewa bilik kat hostel untuk dua malam pon dah kena bayar 15pounds untuk satu malam. tu lah hostel palinG murah nye.. huhu.. kopak la saya. nak balik plymouth, rasa cam tak best lak. sebab dah beli tiket bas ke cardiff dan memanG wajib Gi cardiff sebab member sofi convo. takkan nak balik plymouth pastu Gi cardiff balik. so, akhir nya sbulat suara membuat kputusan akan terus ke cardiff tanpa sinGGah kat london. tiket lak mahal.. adeh laa.. kene 30pounds. tiket yanG beli sbelum ni [london-cardiff] kira burn laa.. sib baik beli tiket nGan harGa yanG aGak murah. emm.. rase cam pelarian pon ade. nak jauhkan diri dari london, sanggup naik bas ke cardiff nGan tiket yanG mahal dan perjalanan yanG makan 6jam. damn. wat the heck..
alhamdulillah la sampai ke cardiff. semua nya ok.
kat sini aku nak ucap mekasih bebanyak kepada kenGkawan yanG sudi amik berat pasal aku. sanGGup anta sms [20sen wooo] tanya khabar and show concern and all that. abah aku lak bertindak sbaGai penGhubunG. haha.. klakar lak sebab oranG mesia laGi cepat sampai news dari oranG kat sini. mana aku nak cari tv. ade tv kat stesen bas tu, tapi deranG tak pasanG. tanak baGi orang panik kot. what ever lah. aku just harap aku dan kenGkawan semua selamat, sampai lah saat aku balik mesia nanti. actually, benda2 camni lah aku takot terjadi. dari mesia laGi. insyaAllah semua nya akan selamat. kalau tak selamat pon, nak buat camne. dah takdir.
kan? kan? kan? hehe..

Tuesday, July 12, 2005

baEk..baEk..

wah wah wah wah wah wah.. Ngee.. sronots nya berholiday kali ni. hmmm... what an experience. fuhh..!! it was suppose to be a plymouth-london-manchester-london-cardiff-plymouth trip. but turned out to be a plymouth-london-manchester-birmingham-cardiff-bristol-plymouth trip. wohoooo.. banyak lak tempat yanG peGi. aaa.. i'm sure everyone knows about the accident in London. well, becoz of that, my friends and i tried to avoid london even thouGh some said that it is already safe to Go. dont wanna take the risk. huhu.. but, yeah.. was an awesome experience. an awesome summer. Got a bit tanned. maybe becoz cardiff was super hot. felt like mesia a bit. seriously, it was HOT!! and cuaca yanG panas tu telah menyebab kan aku mlepak di starbucks almost everyday. hoh... kat plymouth takde starbucks. yaperdaa..

Image hosted by Photobucket.com
manchester city hall.. lawa ohh.. tapi tak la best sanGat pon. huhh..
at manchester, friends and i didnt miss the chance to Go and see 'old trafford' for ourselves. it was indeed a nice place. the town it self is cool. bouGht myself a pair of MAN UTD jersy. kehkeh... with my name printed at the back of it. nGee...

Image hosted by Photobucket.com
landmark yanG kat tenGah2 town cardiFF
Image hosted by Photobucket.com
melepak kan diri kat kedai makan tunisia. halal ohh... sdap. sdap. sdap.
but, i must say that the main attraction of the tour this time around is cardiff. i love cardiff..!!! wish i studied their. and they even have a mass population of malays. cool Giler. toleh sini ada melayu. pandanG sana, pon melayu. heh.. i cant forGet the moment i cycled thru the parks with sal. we actually parked our bikes [thanks to kak faiZah] and jumped into the cool n clean river. Gosh..!! dah lama tak buat camtu. aaaaaaaa... best banGat sih..

oh ye.. ada souvenior utk oranG2 spesel.. nGee..

tapi kan.. yanG tak best nye about holiday ni, sebab berjauhan nGan laptop ku sayanG. which means berjauhan nGan intenet ku sayanG juGa. uuuu.. rindu nak chattinG nGan frens. tapi dah balik ni orait la. heheh.. kan awak, kan?

aa.. apa laGi nak cakap ek. tu je la kot. penat nyee.... ZZzzzzz...