Monday, December 25, 2006

the denial beinG denied u_u'





















dapat je ym ni,
terus aku rase Gelabah.
..alamak. ni dah kire pakse rela nih.
huhu.

konon nye denGan moGok sebeGitu,
aku inGat aku leh laa nak delay kan keberanGkatan pulanG aku ke malaya.
:P
..dream on la leli.
nampak nye moGok aku GaGal.
so, aku plan nak wat tatau je.
biar allen lupe :P
takyah cakap apa.

skali tadi masa kat chapel mase ada christmas GatherinG,
denGan penuh beretika allen serah kan tiket tu ke depan muka aku.
..erk. GuGup sebentar aku.
demmit.
dia bawak ke sini pulak.
adoi.
adoi.
..what a 'fantastic' christmas Gift.
thenk yuh allen.

so tiket ada dalam tanGan aku.
now, what should i do with it?
patutkah aku rendam kan ia bersama nGan baju aku?
emm.
patutkan aku bakar dalam oven pada suhu tak kuranG dari 200 darjah?
no no no.
maybe aku patut listkan je kat ebay.
at least dapat duwet :P
ahahahahaaah...ha..hurmm.. T_T

tinGGal 4 hari je laGi.
time flies when you're havinG so much fun, kan?

dulu rase cam 2 tahun tu forever je.
tapi skaranG rase cam 2 tahun tu smalam.

..wake up, leli. wake up.

kenGkawan.
aku sedey.
tapi tenGok lah.
UK mesia bukannye jauh sanGat. kan?
*panGG*
oke..oke..
jauh.
but it's not impossible to come back kan?

so, tak payah laa ko nak sedey-sedey sanGat leli.
rileks.
T_T


one Quote to share:
just when the caterpillar thouGht the world was over,
it became a butterfly.

Saturday, December 23, 2006

bowlinG + rabun = ____?____

oke. hari ni aku ada laa masa nak mem-bloG.
so aku mem-bloG je lah.
..walopon kepala aku nak pecah . saket.
oke aku exaGGerate skit.
tapi kepala aku sakit ah.
pesal tah.

hari ni nak membloG pasal Gi main bowlinG kat barbican hari tu.
kehadiran:
..shukor.
..kak nini.
..kak mas.
..kak hafiz. ops. hehe. hafiz.
..and me.

at first aku memanG tanak main.
first, sebab kuku aku panjanG.
second, sebab aku rabun hari tu.
kontek lens aku buat hal dlm bas mase on the way nak datanG town.
so aku cabut jek and was like a headless chickenfor the rest of the day.
huhuu.
power aku dlm 300 ar.
so, boleh imaGine lah kot my visibility that time.

but shukor already booked for 4 players
dan aku pon main je lah.
what the heck kan?

tapi bile pikir balik,
rabun tu tak kacau sanGat pon.
pasal bile main bowlinG,
aku akan tenGok the dots yanG dekat nGan tempat nak balinG tu.
bukannye tenGok pin pon.
..pin pon pin pon.
erk. i mean tak tenGok pin laa :P

so, blasah je laa.
hehe.
..awuu. aku pecah rekod 101 yanG ari tu.
tapi tak banyak ar.
lebey dalam 20 cam tu jek.
nGehnGeh.

so, pendek kate best lah hari tu.
hehe.

laGi sminGGu nak balik.
eh. kuranG dari sminGGu.

coz i'm leavinG on a jet plane.
i dont know when i'll be back aGain.
oh babe. i hate to Go..

arGh.
wat pe laa aku melayan perasaan sadis nih.
baik aku tido laGi baGus.

stay tuned.
**ada typo?
aku malas nak check.
sakit kepala.

Wednesday, December 20, 2006

echO [..juGak :P]

awuuuuu.
pinjam tajuk nak wat bloGGinG eh?
..hehehe.


tapi echo aku + awuu lain ar.
echo aku ni literary meaninG ar.
takde conotative nye.
takde double meaninG nye.
heh.

echo aku pasal bilik aku.
tadi aku terketawa sensoranG dalam bilik.
pastu aku terdiam.
..ada echo siot..!!
demmit.

bilik aku yanG padat dah kosonG.
lantas menGhasilkan echo yanG nyarinG ala sumbinG.

oranG yanG kenal aku akan tau
betapa tak ske nye aku pada bilik yanG kosonG.
huhuhu.
tak besh..!!

tapi ape boleh buat, ye tak?
someday still akan kene hantar baranG balik juGak.

baranG aku tak banyak.
..tak leh bawak balik banyak.
..nanti abah + mama aku marah :P
hari tu nye kotak yang hantar first trip tu pun dioranG dah bisinG.
pasal ada 5 kotak besar.
so dioranG inGat tu sumer aku nye,
pasal ada nama aku.
tapi sbenarnye kotak aku satu jek.
yanG lain sumer linda + abul + munir.
so disitu ada menunjukkan yanG mereka tak Gemar lah kalau aku bawak balik baranG manyak.
huhuhu.

hmm. aku tenGah pikir pasal ikan flambard aku nih.
mane aku nak campak eh.
camne tah aku leh lupa lak kat yanG seekor tu.
dah lepas hantar kotak smalam baru aku sedar ikan tu dok terkontanG kantenG atas katil aku.
aiyakk.
terlepas pandanG pulak.
maka,
terpaksa laa aku cari kuarGa anGkat untuk beliau.
sayanG ar nak buanG.
nanti aku nanGis.
tak sampai hati nak buanG memane stuff toys pon.
there're too cute..!!

so.
tu je lah kesah echo dlm bilik aku.
tak lama laGi echo in my hart la plak.
mai haaart.
huhuhu.
laGi brapa hari nak balik mesia adik adik?
T_T

stay tuned.

Tuesday, December 19, 2006

makinG full use

yellow..!!
how have ya'll been people?

me?
it's already 12 noon and i just woke up.
dah dua hari aku tak tido malam.
tido di sianG hari jek.
..tak lama laGi mata bakal ada alis hitam smulajadik T_T

last two days tak tido malam
pasal layan borak nGan adik aku yanG palinG poyo kat uk nih.
..palinG poyo, tapi palinG aku sayanG ar.
hehe.
asal nye just nak ajak dia dtG bilik aku nak suh dia try pakai baju baju yanG aku nak kasik kat dia.
it turned out dia tolonG aku pack baranG-baranG aku pulak.
denGan nGade nye aku pura-pura tak reti nak packinG baranG dalam kotak.
ahahaaa..
ntah.
rasa macam otak tak prepare nak pack kekotak itu.
sib baik ada tQah.
dia ajar aku camne nak pack kasut-kasutan aku yanG maha banyak tu.
kesian aku.
siap kene marah laGi bila aku campak-campak je baranG masuk kotak.
:P ehehe.
dalam kul 3paGi tu dah siap dah packinG,
tapi disebabkan topic berborak tak penah kerinG,
blasah brak sampai kul 6 paGi.
huhuuh..
ni memanG kalah aku stay up untuk wat dissertation oke?
..oke now aku rasa bersalah :P
tak lah.
bottom line,
walopon tak tido,
aku rasa sronok je habeskan masa kat uk nih camtu jek.
buat bende2 yanG tak penah aku buat.
..like stay up lambat Giler.
aku kan terkenal denGan wajah yanG tido Quite early :P


sama laa nGan smalam.
tapi smalam penat laa.
kuar the whole day.
from morninG sampai laa paGi besok nye.
paGi Gi town nak carik tie yanG abah kirim.
sib baik bawakkan fashion consultant.
so dia pilih really nice ties
and i paid them for a really Good price.
..emm. 5 for £30.
beli kat Moss tuh.
heheh.
penGalaman membeli tie smalam tauGht me betapa susah nye juGak laa nak carik tie yanG BUKAN pure silk for branded lines.

pastu Gi tenGok movie.
deja vu.
owh sey.
memanG best.
..citer denzel mane yanG tak best?
mencabar loGicality seseoranG.
..awuu. loGicality does exist.
..i've checked *(n_n)*v

hehe.
pastu malam lak Gi jenjalan round UK.
ahahahaa..
sejuk malam memanG boleh blah la.
jalan..jalan..jalan..
sampai le paGi.

hmm.
adakah esok aku juGe akan menjadi nocturnal sperti hari-hari yanG sbelom ini?
ahahaa..
belom pikir laGi.
best juGak jadik spontaneous nih.
..spontaneous ke aku?

well.
today nak shippinG baranG balik mesia.
..and kotak aku lom siap pon.
eheh.
well. take care lah ye, all.
not sure when will i be updatinG next.

stay tuned.


**ada typo tak?

Thursday, December 14, 2006

: ) << senyum jek. tak terunGkap nGan kate-kate

..tak terunGkap laa sanGat.
oke ni aku nak unGkapkan le nih.


well.well.well.
one academic year book has been closed yesterday.
3rd year aku kat marjon ni tamat nGan pekse TSL HO1
yanG bertempat di HDC 101.
..suke tol aku bilik tu.

pekse nye,
alhamdulillah la.
boleh laa aku jawab.
betol ke tak,
aku tatau :P
smalam aku dah cakap dah kat bebudak ni,
"esok aku bakal menGGorenG denGan dasat"
..ahahaaa.
but all in all,
alhamdulillah.

okeh.
dah abes dah bab exam.

lepas exam pulak,
setapak aku melanGkah kuar exam hall,
aku rasa cam blur.
..ye. aku tau aku memanG blur kekadanG.
tapi smalam nye blur tu melampaui tahap normal.

aku blur pasal aku cam susah nak percaya yanG aku dah abes blajar kat colleGe ni.
apsal rasa macam skejap pulak eh?
tahun ni memanG berlalu denGan beGitu cepat.
especially kat sem 2,
di mana ada nya dissertation, puasa, raya, esaimen.
tak terasa pon masa berlalu.
tup.tup.
dah abes.
dah nak kene packinG baranG.
..erk.packinG? danG.

rasa macam baru lepas abes SPM.
tu tak pe laa,
kalau kat rumah,
boleh laa juGak layan TV sampai lebam.
ni, tv pon takde.
harap surat notis lesen tv je laa.

akhir nya,
aku buanG masa nGan tido je.
pasal aku dah mati kutu tatau nak buat ape.
banGun je,
Gi buat rambut kak saL,
pastu aku pulak bersiap untuk dinner.

______tentanG.dinner
owh sey.
memanG bez lah.
the cherry on top of the cake lah.
food *****
atmosphere *****
company *****
overall *******************

bez nye.
yanG tak bez nye ialah bile steve mula menyinGkap kenanGan terindah antara aku + dia.
demmit tol.
inGat pulak pakcik tu.
malu nyeeeee aku.
aku bley rasa muka + telinGa aku panas.
rasa cam nak nyorok bawah meja pon ada.

adeh.
dah.
janGan nak tanye apa yanG berlaku antara aku nGan SA.
hanya aku + bebudak meja tu jek yanG tau.
..*(u_u')*

pastu kat meja aku
ada
..awu
..kak saL
..eQin
..fariza
..aishah

bez pasal main teka teki.
brape banyak beskal kat beijinG laa.
macam mana piGGy leh cross the river laa.
..eh jap.
kite tak kasik jawapan pon..!!!!
demmit.
next time jumpe fariza, leh bitau dia.
ahahaha..

then my two spesel Gas
..Guests
mekasih le datanG ke majlis i :P
siap sewa tux.
beli kasut.
perGh.
sib baik henGsem.
..agagaga

then lepas tu ada sesi models wanabee
nGan the Girls.
ni lah nama nye buanG tebiat oke?
..patut laa hishamudin sayanG kat kite.
..multitalented rupe nye.
ahahahaa.

pastu dah balik.
secara otomatis nye aku rase penat sanGat.
satu: sebab aku pakai heels [1st time in a few years]
..so kalo koranG nampak aku jalan cam ape je smalam,
blame it on the killer heels :P
dua: pasal penat study yanG smalam nye lom abes
tiGa: penat emosi ah.

adehh.
adehh.
sebab tu laa aku berhajat nak sleep in je ari ni.
tapi kenape laaaaa aku terjaGa awal sanGat.
dah terjaGa, susah laa plak nak tido balik.

dan sebab tu lah aku apdet bloG ni.
pasnih,
aku akan berusaha
untuk nak tido balik :P
..buruk nye panGai.

oke lah u ols.
smalam was awesome.
sbenar nye,
bebile je masa spend ngan koranG sumer adalah awesome.

all this will be missed terribly oke.
in fact, rase cam nank nanesh je skaranG.
..tapi adakah macho?
tidak.
so, pendinG dulu.

oke lah.
nanti balik london
aku apdet laGi.

stay tuned


**aku malas nak check for typo.
so kalo ade, blasah je la.
malas aku nak layan.

Monday, December 11, 2006

..ape nih







oke. kalao aku amik minor musik kat maktab nanti,
bleh tak deranG train aku sampai camnih?
kalo bley, Gwe mahuuuuuuu..
:P

Sunday, December 10, 2006

konsesi.emO

i was never close to my abah as close as i am with my mama.
maybe becoz of the fact that he is the only male in my family.

kalau kat rumah,
aku takde laa nak buat lawak-lawak cipan nGan abah aku.
bukan macam nGan mama aku.
aku sanGat open lah nGan mama aku.
pasal dia pon cam satu kepala je nGan aku.
bukan lah nak kata abah aku tu tak sekepala nGan aku,
in fact, aku tatau sanGat pun abah aku tu sekepala nGan aku ke tidak.
kekadanG dia pun buat jek lawak cipan macam yanG slalu aku buat.
..hmm.

bila aku telefon rumah,
takde cakap pon nGan abah aku.
slalu nya kalau aku telefon rumah,
aku just cakap nGan mama aku + liana.
kalau alonG ada, cakap nGan alonG skejap.
dan selalunya aku kirim salam aje kat abah aku.

ada juGak terkadanG abah tetibe nak cakap nGan aku.
..time tu aku akan start rase pelik.
pasal tak penah-penah,
tetibe je nak cakap nGan aku pulak.
and masa tu akan terdetik bende-bende macam..
..aku ada wat salah ke.
..ada bende pentinG ke.
..abah nak suh aku beli ape-ape ke.
tapi sebenar nye abah aku just nak tanye khabar 'directly' kat anak dia yanG soranG ni.

dua tiGa hari ni aku kerap pulak telefon rumah.
..dan macam biasa lah takde pon cakap nGan abah aku.
juz denGar suara dia kat belakanG.
tapi dua tiGa kali telefon rumah,
asik bercerita [berGossip] nGan mama aku pasal abah aku je.
..abah dapat offer kerje kat sini.
..abah beli motor baru.
..abah itu.
..abah ini.

dan aku tekun mendenGar perkembanGan baru abah aku.
..abah. lama kite tak borak berdua.

smalam aku ada bercerita kat bebudak ni.
pasal abah aku dapat offer kerje kat maktab aku.
aku asyik merunGut je
..nanti abah aku observe aku laa.
..aku nak kene behave laa.
..tak leh datanG kelas lambat laa.
*jap. penah ke aku datanG kelas lambat?*
..ishishishishiii..

tapi.
ada soranG member aku nih.
dia cakap, "eh.. best nye.."
masa tu terus je aku jawab
"bez ke hape nye. susah laa. nanti itu... nanti ini.. yada..yadaa..."

tapi paGi ni aku terdetik.
...
member aku tuh.
bapak dia kerje jauh dari rumah dioranG.
jauh dari family dia.
sedanGkan dia sendiri pun tak inGat bile kali terakhir dia jumpe bapak dia.
..what she would Give to have her father close to her.

dan aku.
sebok merunGut kalau abah dekat susah laa.
ape laa.

patutnye.
aku boleh je jumpe abah aku anytime.
nak telefon pon anytime.
abah aku dekat je nGan aku.
..tapi kenapa aku yanG menjauh?
:'(


aku sedih laa.
aku ada banyak sanGat peluanG untuk rapat nGan abah aku.
tapi aku tak Guna kan pon.

lepas balik mesia ni
insyallah aku cuba baiki keadaan.
aku akan belajar menGharGai apa yanG aku ada.
bak kata seseoranG,
"ko inGat ko cikGu, ko kene menGajar je laa?
belajar pon kena juGak.."

..betol tu :'(


ish. emosi nye aku pepaGi ni.
skaranG abah aku masih tenGah pertimbanGkan
samada nak terima offer keje tu atau tidak.
pasal dia sayanG nak tinGGalkan rumah kitoranG kat sGpetani tu.

aku harap abah aku tu terima je laa offer tu.
boleh aku Guna kan tu sebaGai peluanG :)
..peluanG boleh juGak masuk kateGori peluanG nak mintak duwet. peluanG nak pinjam kete. dan sebaGainye :P
..tu peluanG nak menGambil kesempatan nama nye :P

tadi aku beli man utd t shirt kat abah aku.
harap dia suke.

selama ni aku slalu je baca forwarded email pasal kite kene slalu sayanG kat mak kite.
kite kene harGai mak kite slaGi ada masa.
jaranG betol aku baca pasal ayah.
hakikatnye kite kene laa sayanG dua-dua kan?

abah aku slalu cakap,
aku lah harapan banGsa family kitoranG.
oleh itu, aku nak cuba buat yanG terbaik untuk penuhi harapan tu.

yehh. Gambatte leli-chan..!!
..ehehehe.


ye.
aku tau.
patut nye aku apdet pasal kasut baru aku
*tinGtinGtinGtinG*
ehehe..

tu boleh cerita lain kali ah.

stay tuned.

Tuesday, December 05, 2006

dummies.Guide.to.study.in.marjOn

ehehe..
i thouGht that it would be a Great idea to come up with a list of thinGs to do, thinGs to expect as an international student in marjOn.

dua tahun [almost] blajar kat marjOn,
dapat lah aku menGhasilkan senarai yanG berikut:
kamu haruslah _______.

1. mempunyai badan yanG flexible.
ni untuk memudahkan nak amik air smayanG [wuduk]. pasal toilet kat sini bukan cam kat mesia. takde pili air yanG kuar dari dindinG beGitu sahaja. yanG ada sinki kat dalam bilik. maka, haruslah mempunyai badan yanG felxible untuk membolehkan kamu menGanGkat kaki setinGGi sinGki supaya boleh membasuh kaki bila nak amik air smayanG.

2. bersedia untuk membawa botol air kemana jua.
toilet kat kolej tu kannye ada paip air. maka, boleh lah membawa masuk botol air untuk kemudahan sendiri. alternative nye, boleh juGe membasahkan tishu. tapi lecey skit ar.

3. mempunyai laptop/desktop yanG berspec sederhana [atau lebih].
ye. memanG kite amik tesl jek. kalau nak Guna kompiuter pon hanya untuk taip esaimen atau nak surf intenet carik bahan. sape cakap? it's more than that..!! contoh nya bila dah abes dissertation, akan terkena janGkitan post-dissy-syndrome. dimana akan menyebabkan kemurunGan jikalau tidak reti nak tanGani denGan baik. di sini, peranan kompiuter adalah untuk mendownload seGala mak nenek yanG ada kat intenet. atau pun menG-streaminG kan cerita-cerita yanG menarik. selain itu, kompiuter kamu juGak perlu compatible untuk mainkan DVD [ori atau tidak tidak menjadi persoalan]. janGan terkejut bila mendapati purata masa yanG diluanGkan untuk menonton lebih banyak dari menelaah. ini adalah normal. disebabkan ke-normal-an ini, maka perlulah ada sebuah kompiuter yanG baik supaya dapat menampunG saat-saat kebosanan kat marjOn. [bile takde esaimen, mahupun bila ada. sama jek aku nenGok :P]

4. mempunyai 'voice-projection' yanG mantap.
dah nama pun amik tesl. nak jadik cikGu. kena laa ada suara yanG cukup kuat + jelas untuk nak menGajar kelak bukan? [kalau suara stakat mcm panGGil chiharu dlm citer ju-on2, sampai esok pon tak denGar :P] tapi kalau kamu mula-mula datanG ke marjon denGan suara yanG halus, tidak perlu bimbanG. ini kerana Gaya hidup di sini akan men-train kamu untuk akhir nya mempunyai voice-projection yanG mantap. baGaimana? contoh nya, pabila telefon berbunyik dan ia adalah panGGilan untuk oranG yanG berada di bilik atas, takkan lah kamu nak susah payah naik atas kan? maka Gunakan lah peluanG ini untuk exercise-kan vokal kamu. panGGil lah sekuat hati sampai oranG itu turun untuk menjawab panGGilannya. selain itu, masa-masa yanG sesuai untuk nak melatih vokal juGe adalah bila kamu bukak tinGkap bilik dan mendapati terdapat teman sedanG memasak kat rumah belakanG. di situasi ini, kamu boleh lah melaunGkan nama teman kamu itu sampai dia denGar [..selalu nya di sahut denGan lambaian]. terdapat juGe situasi dimana terdapat jiran-jiran yanG menGuasai vokal yanG mantap, dapat lah mereka berbual secara terus dan lanGsunG dari kediaman mereka, tanpa perlu keluar rumah. di sini dapat di lihat kekuatan vokal dapat menjimat tenaGa untuk keluar dari rumah semata-mata nak bersembanG, bukan? kan ke kat luar tu sejuk, watpe susah-susah nak kuar. nak capai tudunG laGi. nak pakai bajuk sejuk laGi. renyah bukan?

5. kekuatan mental.
jika dulu, aku datanG denGan penyakit cacinGophobia [Geli yanG keterlaluan kepada cacinG + ulat], kini aku boleh cakap yanG aku dah mula kuranG Geli pada makhluk itu. [..at least aku takde laa nak lari terabur bila nampak cacinG kan? improvement tu.] terima kasih kepada cacinG-cacinG tanah yanG tak reti nak dok diam dalam tanah pabila hujan mula turun. kerana itu, kamu yanG juGe ada penyakit cacinGophobia perlu lah ada ketahanan mental untuk menGhadapi situasi dimana akan terpijak, ternampak cacinG-cacinG yanG sehat-walafiat berkeliaran di atas jalan raya pada hari hujan.

kekuatan mental juGak bererti ketahanan dari aspek emosi. contoh yanG terbaik yanG dapat aku berikan disini ialah apabila jutaan kali menerima surat dari syarikat perlesenan telivisyen yanG menGatakan rumah kamu mempunyai telivisyen yanG tiada lesen sah. bersabarlah. syarikat lesen tersebut sunGGuh cekal menGhantar notis kepada kamu setiap bulan. maka kamu harus bersabar. walaupun rumah kamu tidak mempunyai telivisyen, mereka Gemar menGhantar notis-notis yanG sedemikian. janGan buanG notis-notis itu, sebaliknya, kamu boleh Guna kertas-kertas tersebut sebaGai kertas skrap [scrap paper]. tulis nota ke, tulis reflection. kenapa perlu membazir pokok, bukan?

6. kekuatan fizikal.
terdapat banyak contoh untuk aspek yanG ini. namun saya nak baGi satu jek contoh. bahaGian yanG palinG banyak terdedah kepada kesakitan adalah muka. ini adalah palinG jelas ketika hujan batu melanda. nasib kamu lah kalau ketika itu kamu tak pakai hoodie, maka akan terasa kesakitan di kawasan muka seperti batu-batu kecil yanG dilontarkan ke muka kamu. untuk keselamatan, sentiasalah pakai baju yanG ada hood.

oh ya. ada satu laGi contoh yanG menarik untuk meneranGkan menGenai kekuatan fizikal. otot-otot tanGan kamu juGe harus mantap, supaya bersedia menahan beban baranG-baranG yanG kamu bawa pulanG dari ASDA. walaupun baranG kamu tidak banyak, kamu tetap akan merasa sedikit penat lelah untuk memanjat bukit setelah pulanG dari ASDA. ini kerana trek yanG diGunakan menGuji kamu untuk mendaki bukit setinGGi 45darjah. kemudian pula perlu menGharunGi semak lalanG yanG kadanG-kadanG [bila pakcik pemesin rumput malas nak potonG rumput] akan mencecah setinGGi kak saL [170cm++] lantas melayakkan kawasan itu untuk menjadi R-Point. [kalau tatau R-Point tu ape, pi cari DVD cerita nya].



yaaa.
itu sedikit sebanyak perkara-perkara yanG perlu kamu expect
[beyond my expects] (amy.dunia.baru, 2006)
ada yang menambah?
ehehehe..


stay tuned.

Wednesday, November 29, 2006

laGi sbulan sempat tak nak kuruskan badan ? :P

baGai kambenG pulanG ke kandanG.
..baGai sirih pulanG ke ape tah, aku tak inGat.





start dari hari ni,
ada 30 hari je laGi untuk roam di UKays.
..pasni, kalo nak juGak UKays, kena Gi ukay perdana ar.
ohohoho..

30 hari laGi.
4 weekends away.
..4 je? apsal nombor tu cam kecik jek.
oke. i'll stick to 30 days.
..denial mode.


demmit.
dah aku tanak pikir dah.
biar sampai esok nak balik,
baru aku tanye laGi skali:
"dah nak balik eh?
dah nak balik.
ohh. dah nak balik."
*panGG*

..pastu kiyau ar.
waaaaa T_T






stay tuned forever and ever..

Monday, November 27, 2006

lonG life milk

oke murid-murid.
ini ialah susu 'lonG life'.
atau dalam bahasa inGGeris nya dipanGGil
lonG life milk.

'lonG life', jika di alih bahasakan membawa maksud:
hidup panjanG.
atau dalam konteks susu tersebut, bermaksud susu yanG mempunyai janGka hayat yanG panjanG.
..maskud nya lambat basi laa.

tidak seperti susu yanG tidak 'lonG life', susu ini tidak perlu di simpan di dalam peti ayaQ ais selaGi ianya belum di dedahkan [di buka laa].

itu je pun kelebihan susu lonG life ni.
..why in the werld am i babblinG about lonG life milk?

sebenar nya, tu intro je.
sebenar nya, aku nak cerita pasal lonG life learninG.
..whoa.



___kisah bowlinG.
ye. kitoranG Gi bowlinG laa jumaat hari tu.
..and aku tak apdet pon kat dalam ni :P
asal nya memanG sekadar nak release tension.
so, all set and ready to Go.

masa mien melakukan balinGan pertama nya,
memanG sah-sah masuk lonGkanG.
tapi, tak masuk la pulak.
apsal?
pasal, lonGkanG tu telah dianGkat.
..camne aku nak describe ni haa.
slalu nya kite Gi main bowlinG,
memanG ada lonGkanG kan kat kiri dan kanan lane tu?
aaa. tapi itu lonGkanG menaik,
so kalo bola bowlinG tu datanG,
dia memantul kan bola tu.
..maka mantul lah sesapa yanG tidak menurunkan lonGkanG berkenaan sewaktu bermain bowlinG :P
ahahahaa.

disebabkan kitoranG ni tanak mantul,
aku + hey.husna Gi ar cakap kat pakcik yanG jaGa kaunter tu.
tapi.
tapi.
..nak cakap camne haa?

"wei. lonGkanG dalam enGlish ape?"
"..aaa. drain ar. kot"
"kot tu yanG payah tu"
"eek. lain macam jek bunyi nye."
"abes ape laGi?"
*ku pikir pikir*
"ahhh. blasah laa"
..dialoG di tambah denGan ajinomoto tuk menyedapkan rasa.

__setiba di kaunter
"hi. for lane 9 + 10, can you put down the drain?"
..sambil kedua-dua belah tanGan menGuak-nGuak.
"excuse me?"
..kata pakcik kaunter berkenaan denGan muka yanG sanGat blur.

saat tu aku tau yanG 'drain' adalah perkataan yanG tidak sesuai untuk melambanG kan lonGkanG bowlinG demikan.
aku sedar memanG 'drain' tu bukan nama nya.
aku tau.
..aku tenGah belajar nih. hns. hns.

3 bulan berusaha membuat dissertation tentanG 'how children learn a lanGuaGe',
aku takkan mensia-sia kan ilmu berkenaan.

aku tau aku salah.
tapi aku dah mati akal macam mana nak explain kat pakcik tu kebende nye 'lonGkanG' dalam bahasa inGlis.

so aku berterusan je menGGoyanG-GoyanG, menGuak-nGuak kan kedua-dua belah tanGan aku sambil menudinG-nudinG ke arah lane 9 + 10.
..bila laa dia nak paham ni. tanGan aku dah tak larat nak nGuak dah ni haa T_T
..macam main Game win.lose.or.draw pun ada.
*siGhs*

"owh. you mean the barrier?"
*tinGtinGtinGtinG*
"..YES..!! the barrier..!! ..the barrier. the barrier. the barrier. can you put it down?"
*lap peluh* paham pon kau.

..pakcik tu pon perGilah untuk melakukan tuGas nya itu denGan penuh dedikasi dan kalibar untuk menurunkan lonGkanG a.k.a barrier di lane 9 + 10.







______________**~
adakah kelakar?
ahahahaa..
sikit ar.
klakar + maloo.

tapi benda yanG palinG pentinG ialah kitoranG belajar perkataan baru.
lonGkanG bowlinG = barrier
lonGkanG bowlinG =/= drain.

..no-hoo

halliwell, moon, dan yanG sewaktu denGan mereka pernah cakap laa,
yanG cara bebudak belajar bahasa baru ialah denGan 'makinG sense of the lanGuaGe'.
masa ni, penGGunaan Gerak badan [body lanGuaGe] pentinG.
benda-benda cenGGitu lah akan membantu untuk memahai bahasa berkenaan.



lonG life learninG.
perGi main bowlinG bukan sekadar main-main kosonG.
tetapi juGa beroleh ilmu sebakul-dua.










"weh. pas nih main barrier anGkat nak?"
"ape ko nih. tak macho ar main barrier anGkat."
"umph. betol tu"
*munch.munch*



:)

stay tuned.

Thursday, November 23, 2006

tinG tonG tinG tonG.. i'm here..!!
















kacak kan dia?
seGak berbaju biru. berkoler putih.
ahh.

Gosh. and i thouGht this day would never come.
but here we are.

banyak. sanGat banyak duGaan nak buat D.
..rase cam salah tajuk laa.
..rejected drafts.
..the threat of another D in mesia.
..lambaian drake circus.
..dan sebaGainya.

dia nak kite produce 10000 words.
tapi kalo nak kire skali nGan draft yG kene kensel + masuk rejek shop,
adalaa dlm 20000 kot.
ohhohoho..

tapi tu tak pentinG.
yanG pentinG ialah apa yanG terpahat dlm neuron kite.
*sunGGuh carGas neuron kite berkeje dua tiGa bulan ni eh*

Gosh. look what D did to us.
we ol Got closer.
we shared so much.
we really worked for it, din we?

dan melihat kalian yanG berkerje beGitu kuat skali, aku takkan teraGak-aGak utk doakan kejayaan utk koranG sumer.
..apsal tetibe aku sentimentel ni.

its just that i'll be missinG ol this.
T_T

kenGkawan, makasih ye.
sebab slalu baGi semanGat.
..hari-hari ada je yanG menGucapkan "berusahaa..!!"

well. 24 november yanG di Geruni ramai dah pun tiba.
..masih Gerun?
aku still. cuz dunno the results.
but will tutup sbelah mate for now :P


after a Good two-three months of hardwork
..workinG hard tau. bukan hardly workinG.
meh kite enjoyy..!!
teeheehee~

stay tuned.

Tuesday, November 21, 2006

wat?

last few weeks
..or was it last few days?
..i'm lost.
anyways, last few weeks
woo told me to listen to this sonG by irwansyah.
..mamat yanG nyanyi laGU mai hart tu.
the title: pencinta wanita.

i have heard of the sonG,
but couldnt care less to listen to the tune.
why?
dunno.
Guess it's coz i often hear people talkinG about it,
so.. rasa malas nak denGar lak.
..boleh tak?

and when i did listen to it,
..after beinG forced by her
we both lauGhed at the voice of the kid irwansyah tu.
well. he sounds a bit like nick carter.

..and now i dunno why i have that sonG keeps on playinG in my head all the time.
erm. i'm all about lyrics [riliks]
and i Guess the lyric's fine.

ahahaaa..
kelakar lah.
actually there's an incident which made me want to hear the sonG over and over aGain.
..tho` my ears din really like it, my heart seems to be enjoyinG it.
..mai harrrrrtttt...


adeh.
sbenar nye aku tatau nak apdet ape.
tunGGu jumaat lah.
maybe ader citer best.
bowlinG bowlinG bowlinG.

stay tuned je lah eh.

Friday, November 17, 2006

malam yanG sunyi..nyi..nyi..

dah kul 2 paGi ni.
kilat sabunG menyabunG di luar.
hujan renyai merintik-rintik bunyi nye terkena tinGkap aku.

dan tetibe..














ahahaha..
bajet nak wat citer seram.
tetibe aku lak yanG terasa seram.
maka aku kensel kan sja hasrat aku itu.


haish.
tarikh utk nak hantor dissertation bertuah tu dah smakin dekat.
dan alhamdulillah,keje pun makin selesai.
..bley laa aku join abul memancinG sambel naik sampan.
..atau join Grup meja kat corner class dimana hanya mereka-mereka yanG dah siap esaimen je bley duduk kat situ.
agagaga.


tadi dok sembanG nGan bebudak.
cerita pasal detik-detik 24november, yakni tarikh penyerahan dissertation bertuah itu.
biasa laa beranGan keje dah siap.
ehehe..

apakah perasaan ketika menyerahkan dissertation itu kepada officer di office.
sedanGkan itu lah kali terakhir [hopefully] kite akan peGanG bendalah itu.
setelah sekian lama ter-attach denGan nya.
dah jadik sebahaGian hidup.
dah jadik darah daGinG.
..aik. cam makanan plak.
dah jadik rutin harian.
dah jadik separuh nafas ku..!!
..ewah.

ada plak yanG cakap.
"..penat aku buat dissertation tu, camtu je nak lepas. kalau dapat complementary Gift pon menarik juGak"
dalan otak aku, terGambar situasi dimana masa nak serahkan dissertation kat officer, dia pon berkata, "thank you for doinG the dissertation." sambil menGhulurkan Gula-Gula sbijik.
..cis.

you know what will be a brilliant complementary Gift?
an A.
an A ++++
wah.

hari tu aku tanya makcik tracey, aku ni ada harapan tak nak dapat A.
beinG a realistic person, dia cakap stakat ni pass boley laa.
ehehe..
takpe. takpe.
walopon pun mulut aku aim nak A.
tapi otak aku aim pass je pon.
pass pon oke laa.
sekuranG-kuranG nye aku tak payah nak resit paper, di mana satu hal aku nak carik buku 'mind in society' vyGotsky kat liberi ipba tu.
..buku woolfolk ada ar.
..kan kak saL?

umph. Gitu lah.
stelah sekian lama tak bersosial denGan dunia luar.
..asik sosial nGan asda jek.
aku dan beberapa oranG-oranG nocturnal yanG lain bercadanG nak lepas Gian bolinG lepas antor dessertation itu.
ohh sronots nye..!!

hmm.laGi sbulan stenGah laGi nak abes blajar kat sini.
Giler cepat masa berlalu.
..masa berlaluuu. tanpa aku menyedariiii...

dok tak dok, dah abes setahun blajar.
dok tak dok, dah bulan posa.
dok tak dok, dah raye.
dok tak dok, dah tinGGal laGi sbulan nak siapkan esaimen.
dok tak dok, dah laGi 2 minGGu nak antor.
dok tak dok, laGi 5 minGGu nak balek tanahair for Good.

esok bebudak nuzilen akan balik mesia.
aku sempat YM nGan si nette tadi.
aku cam boleh bayanG perasaan dia yanG dah nak tinGGalkan auckland tu.

stelah berhempas pulas adapt nGan tempat baru,
cuaca baru,
kenGkawan baru,
sumer pon baru lah,
bile dah adapt nGam-nGam,
kena balik pulak ke panGkal jalan.

mesia yanG dah ditinGGalkan nye 2 tahun.
..aku balik laa juGak setahun skali :P
dah jadik tak biasa plak.

dah laGi skali kena adapt nGan tempat lama yanG cam baru.
cuaca biasa yanG dah jaidk tak biasa.
kenGkawan lama yanG dah jadik cam baru.
dan sebaGai nya lah.
malas aku nak taip pepanjanG haa.

huhu.
wish you all a safe journey back to mesia oke?

oke lah.
aku pon tatau nak meraban apa dah memalam bute ni.
hujan pon dah berenti.
Gwe pun mau ulit mayanG.
..eh ulit mimpi.

stay tuned.

Sunday, November 12, 2006

..dah putus T_T

[..sila baca ala-ala bahasa indonesia raya]

oh menGapakah ini yanG terjadi?
tidak kah kau mampu bersabar laGi, syG?
Gak pernah ada niat tuk miliki yanG lain
hanya diri mu sepasanG.
..erk

sunGGuh pun pernah aku coba
namun tiada yanG dapat buat ku bahaGia
aku sisihkan yanG lain jua
Gak aku peduli nama mereka
biar aja yanG datanG nama nya scholl bahrin dan ahmad vinci
kerna hanya diri mu sepasanG.
..erk

tapi kini kau berubah [bentuk]
ku tatap aja diri mu itu
yanG lonGlai, lesu, Gak bermaya
yanG pudar, kusam, Gak bercahaya.

tiada laGi kau irinGi lanGkah ku
tiada laGi kau irinGi jejak ku
terpaksa aku berpijak pada yanG lain
terpaksa aku bertapak pada yanG lain.

hiba skali hati aku ini
menGenanGkan masa depan aku tanpa kamu laGi
ahh. yanG lain pasti aja menjelikkan.
lihat itu. ku tetap mahukan diri mu T_T
kerna hanya diri mu sepasanG..!!

slipar Gwe putus dehh.. T_T

Tuesday, November 07, 2006

amazinGly [funny] hOw thinGs chanGe

[Disclaimer : entry ni dedikasi aku untuk tutor aku]


ahahaha.
sile lah Gelak.
klasmet kopimet aku dah tentu menunGGu-nunGGu je aku tulis entry yanG cam ni kan?
bukan aku tak kenal koranG aa.

ye.
jujur dan ikhlas aku cakap,
akumemanG benci dia Gilak-Gilak kaw-kaw dulu.
ape tak nye.
first day masuk kelas dah nak carik pasal nGan aku.
sumer aku buat takde yanG betol.
sumer salah belaka.

benda-benda camtu lah yanG buatkan aku benci kat dia.
inGatkan aku soranG.
rupa nye beudak len pon sama.
apatah laGi bila dia kuarkan kenyataan 'useless' nye yanG sunGoh useless itu.
terbakar sumer haa.

dan kejadian yanG palinG da'bOmb ialah
bila masa aku ketahui bahawasanya dia lah tutor aku.
..oh menGapakah dia dilantik untuk memantau dissertation Gwe?

i rarely shriek [those days la]
but i shrieked when i found out that she will be tutorinG me.
aku rasa satu plymOuth denGar haa.

arGh.
..kenapa?
....menGapa?
......baGaimana?

tapi.
tapi.
kenyataan haruslah aku terima.
so, aku pun terima lah nGan hati yanG aku tak pasti keikhlasan nye.

masa hari pertama tutorial nGan dia,
aku sunGGuh berdebar.
kalau dulu selisih jalan nGan dia pon aku tanak.
ini aku nak kena berbincanG one-to-one nGan dia.
mampukah aku?

tapi ada oranG nasihat kat aku
"kite nak amik ilmu dari dia"
..pepandai lah fikir the rest of that Quote.

ya benar skali kata-kata oranG itu.
dan aku tak malu untuk katakan disini,
yanG aku malu denGan tindakan aku yanG over membenci nya nGan sepenuh hati aku dulu.

Gosh i'm selfish.
memanG dia ada membuat salah.
but i shouldnt have just seen that.
bila dipikirkan balik,
since that very first day dia melanGkah masuk kelas kite,
yanG dia teGur aku tu sumer nye just nak membetOl kan bende-bende salah yanG aku buat.
tu je pon.
..ye lah. aku ni cepat melatah. kan ba`wan?

and skaranG.
aku rasa sanGat senanG berkerjasama denGan dia.
dia tolonG aku nGan dissertation aku,
dan sbaGainya.
membuatkan aku rasa sunGGuh bersalah membenci wanita itu suatu ketika dahulu.
-_-

ehek.
but. well.
itu antara peristiwa yanG aku takkan lupakan kat mOrjan ni.
adakah kenanGan pahit atau manis?
dedua pon bOley..

just untuk renunGan kita bersama [especially aku]
dari surah albaQarah ayat 216 [2:216]

"..Dan bOleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik baGi kamu. Dan kamu munGkin sukakan sesuatu, sedanGkan ia lebih buruk kepada kamu. Dan hanya Allah yanG menGetahui sedanGkan kamu tidak menGetahui.."


ok lah.
itu je sesi menGinsOfi kejadian dulu pada malam ni.
esOk aku nak kena hantaQ chapter 3 yanG belOm pun wujud.
yaaaaa..
selamat berdissy kepada team marjOn kohot 1.
yanG dah siap leh ikut abul Gi mancinG kat laut.
teeheehee..
..denGki siot.


stay tuned.

Sunday, November 05, 2006

nOtts 2006

yes.
alhamdulillah ini tidak terjadi.
ohohoho..

ok lah.
aku cerita rinGkas-rinGkas je lah ek.

bertolak dari plimOt : pukul 11.45mlm.
sampai kat uni of nOtts : 5paGibuta.
nOtts Games start pada : pukul 7paGi.
perasmian + seGala aktiviti yanG kuranG menarik : pukul 9paGi.
Games + seGala aktiviti yanG best : pukul 10 - 5petanG.
hanGout nGan hishamudin + the GenG [ciwahh. cam member plak] : pukul 7 - 9malam.
balik plimOt : pukul 9.30malam.
sampai st.mark & st.john : pukul 2.30paGibuta.

Gitu lah tentative pada hari smalam, yakni pada hari nOtts Games.
overall, best la.
cuma yanG tak best ialah bila kulit menGalami dehydrate-tasi yanG aGak melampau dek kerana menG-expose-kan diri terlalu lama dalam kesejukkan.
abes.
dah main netball kat outdoor court.
sejuk deh.
ini bukan musim summer oi.
ini winter la. winter.
but, was fun.

fun sebab jumpa denGan kenGkawan lama.
bajet jejak kaseh laa.
uhuhuuuu..

fun juGak kerana dapat face2face nGan dato hishamudin.
"my teachers. my teachers"
suke betol dia.
aku dah cakap dah kat dato.hishamudin, suh dia anto aku Gi nGajor kat sabah.
dia kata beres.
ehehehe..
suke aku.

aku rasa lah kan.
by this time, after spendinG a Good two-years here,
kitoranG [seniors + kohot 2] dah berkerje keras untuk membuat kan oranG luar sedar kewujudan colleGe of st mark & st john ni.
dan supaya mereka sedar kewujudan kitoranG kat sini.
bahwa ada rakyat mesia kat plimOt ni haa.

terinGat lak dulu masa memula sampai kat london.
bila oranG tanya dari mana, pastu cakap laa plymouth,
harapan laa dioranG nak tau kat mana.
kalau ada pun, sure peratusan yanG kecik.
sekecik hati kitoranG.

tapi skaranG ni.
rasa nya oranG pun dah start acknowledGe kitoranG dah.
ye lah.
orG MSD dah kenal plymouth.
menteri dah kenal plymouth.

sebusuk-busuk plymouth ni,
dapat laa juGak merasa 2 pinGat kat notts tu haa.
[conGrats to wanlynn + freemawaddah]
cambridGe pun dapat 1 je ye.
ekekeke..

takde laa.
bukan aku nak berlaGak.
just nak cakap kite dah bersusah payah nak oranG acknowledGe.
..cam naruto yanG sentiasa berusaha supaya oranG acknowledGe dia.
lepas ni just nak mintak kat superjunior untuk maintain jek.
heh.
mudah-mudahan leh hantar team football la plak next year.
kan ke lelaki dah ramai.
ehehehe..

ok lah.
cadanG nak updet rinGkas.
terpanjanG la plak.

stay tuned.

Friday, November 03, 2006

kak LeLi dah 22. auww..

ehehe.
proud ke?
boley laaa.

first of all___
alhamdulillah dan syukur ke hadrat Ilahi sebab mencipta aku supaya aku boleh beribadat kepada Nya.

seken of all___
makasih mama kerana melahirkan saya.
..sib baik tak ter-lahir dalam fliGht.
uhuhuhh..

third of all___
kenGkawan aku yanG sanGGup berdiri dalam kesejukkan malam.
selama lebey kuranG 5minit [lama tu oi..!!]
just to sinG me a besday sonG.
terharu sey.
[read here for sudiana's write-up on how to celebrate yer frens birthday economically-wise]
aku nak je suruh koranG balik cecepat
bcoz i know it was DEAD COLD that niGht.
12 mid-niGht plak tu.
kesian laa kat kenGkawan aku.
pastu nak cakap laa.
tak payah laa nak appoloGize sebab tak leh buat besday party laa..
sebab tak mampu nak beli adiah laa..
itu laa.
ini laa.
[..yanG concern with money £££]
aku tarik kanG tinGer tu.

you Guys just beinG here with me pun dah memadai tau.
tau?!
ehehe.
GaranG plak.

..and those yanG kasik prezzies,
i love it..!!
*huGs+kishes*

fourth of all___
yanG kasik testi kat frenster tu,
really do appreciate it.
thenks for rememberinG.
..suke ek koranG aku tukar nama ke 'kak LeLi'.
aku saje jek.
nak tukar nama kat frenster.
tapi takde idea.
ehehe..
tak alih-alih jadik laa kak LeLi.
teeheehee.. *tersipu-sipo malu*

fifth hokaGe. ops. fifth of all___
teratorian..!!
makasih laa sape yanG up kan thread besday Gwe itu.
setelah sekian lama tak online kat teractive,
terGerak plak hati aku nak menjenGah.
makasih tau..!!
**faz: nanti aku drop by EQ. nak beli tiramisu.

ermm..
tu je kot.
takde dah.
birthday kali ni mencabar mental aku yanG masih muda + GiranG untuk menG-enjoy.
:P
pasal jatuh pada saat tenGah kritikel + khusyuk membuat dissertation.
T_T

tu je lah aku nak tulih kat sini.
trimas kerana mendoakan aku.
aku juGek doakan smoGa kita berjaya disini untuk berjaya disana.


yanG Gi notts ini malam.
smoGa pisanG tak berbuah 8 kali..!!
read here untuk kisah klasik yanG menyedihkan.
team netball..!!
Gambarreyo..!!
yare..yare..!!
pakai baju tebal-tebal..!!
kita main out door court..!!
..pahal aku terjerit-jerit ni..!!
ehem.

ok lah.
e'eh..
ada bau tak?
*sniff.sniff*
smells like team spirit la..!!
ekekeke..
janGan lupa bawak artikel LIZ supaya kita boleh menGulanG kali dalam coach.
..dah Giler?!


stay tuned.

Wednesday, November 01, 2006

merasa.terasa

yaa.
ini tiada kaitan denGan perasaan yanG masih hidup mahupun yanG telah meninGGalkan donia yanG fana ini ok?

hari ni..
*check jam*
paGi ni aku nak mem-bloG tentanG ice-cream.
ice-cream dalam BM apa hah?
ermm..
aaaa..
ada ke?
*check kamus dwi bahasa*
owh. aiskrim.

:P
heh.
aku nak cerita laa.
dalam sebulan yanG lalu,
supermarket kesayanGan ramai,
yakni; ASDA
membuat promosi untuk aiskrim-aiskrim yanG branded.
1. haGen daaz
2. Ben + Jerry [2 oranG lelaki keGemaran ramai]

prOmosi tersebut telah menurunkan harGa satu tub aiskrim tersebut dari £3.80++ kepada £2.
ini telah menyebabkan fenomena dimana ramai kenGkawan aku menGGila denGan memboronG aiskrim-aiskrim demikian secara pukal.
Gilak ah.

asal bukak je peti, haGen daaz vanillaa.
asal bukak je peti, ben + jerry half baked.
asal bukak je peti, haGen daaz toffi.
asal bukak je peti, ben + jerry brownies + fudGe.

kalau dulu____________
asal bukak je peti, aiskrim smart price.
asal bukak je peti, aiskrim smart price.
smart price. smart price. smart price.

*note: smart price nye aiskrim hanyalah berharGa = £0.74 untuk satu tub
[..eh.betol ke? maklum laa, lama tak beli aiskrim smart price :P]

hamboi. kemain laGik ek.
tapi sapa tak rembat beli aiskrim tersebut masa promosi tu,
kire terkilan laa.
dah laa wallet memasinG tenGah menanGih skaranG.
jaja tak masuk duwet.
harapan laa nak beli aiskrim ber-brand yanG dah takde promosi itu.

yanG kelakar nye kan,
masa dok bukak peti asik ternampak aiskrim mahal je,
ada plak skali tu bukak peti,
kelihatan aiskrim smart price yanG telah di-disown oleh tuan nya.
hampeh tol.
mentanG-mentanG laa musim makan aiskrim mahal.
aiskrim smart price diketepikan.

tak cukup denGan itu,
ada plak oranG-oranG yanG menGhina aiskrim smart price itu.
:)) :))
memalukan laa
hape laa.
adeh laa.
kecik ati aiskrim smart price itu.

dah laa.
dah laa.
maafkan aku di atas ke-meraban-nan aku ini.

stay tuned.

Monday, October 30, 2006

respek.rileks.respond











hora..
kelmarin dah respek.
smalam dah rileks.
hari ni plak nak respond.

ok..ok..
apekejadah nye bendalah respek ni?

yesterday i volunteered to become a spokes-person at a festival in Plymouth called..
*janG*
"Respect Festival"
it's a festival where all the outsiders as well as locals set up booths about their country [some sell stuff].
it's on this day that we're Given the licence to braG about our country.
nGahah.

festivel itu dibuat di city hall [1st time aku masuk smalam].
banyak Giler oranG..!!
..tapi rasanya laGi banyak oranG kat armada way.
..oranG plymouth kuat shoppinG.

our maaysian booth was at the top floor,
next to the free therapy room.

even thouGh our booth wasnt as popular as the others downstairs,
we still struGGled to handle the crowd.
[super] juniors who set up the place displayed their wonderfully-done KLCC replica.
..kena mintak Gambars from mien.

there were 3 types of people interested in malaysia:
1. shoppinG
2. culture
3.beaches

yanG buat aku nak terGelak tu, satu famili ni.
bapak dia sunGGuh berpenGetahuan pasal KLCC.
..yelaa. slalu tGk documentary tau la.
dia plak yanG dok explain kat kitoranG pasal KLCC.
tentanG tarikh siap laa.
mana laa Gwe tahu details tu sumer.
tapi bila aku mencurahkan penGetahuan aku yanG limited ni kat dioranG,
terus bini dia cam terkaGum 2006 kat aku.
fiiwiit..
aku just cakap yanG KLCC tu senGaja di bina macam tu di tenGah-tenGah KL
so that it looks like bamboo shoots shootinG from the earth.
..terbeliak bijik mata bini dia.

well.
overall, it was a Great experience.
..except the part aku terbump into tutor kesayanGan aku lalu menanyakan tentanG dissertation aku.
..Gimme a break la macik..!!

to top everythinG,
i had an uber cool foot massaGe at the free therapy room next door.
Giler lembut tanGan macik tu.

well. was fun.
will upload shots here once i Grab some.

Good thinGs.

stay tuned.

Sunday, October 29, 2006

the vassel is empty no more, skinner.

health warninGs : tajuk tiada kaitan denGan entry.

today was a Gloomy day.
it's 14 deGrees in plymouth.
and it was a totally mistified day.
misty and Grey.

plan nak buat dissertation petanG-petanG skit.
tenGah sedap aku dok layan naruto 207,
ada plak oranG call aku.
nak mintak tolonG bukak enGine kereta.
kate nye tak jumpe cari button nak bukak bonet.
..aik.

so aku pun turun laa untuk memantau keadaan.
si fariza. tinGGalkan kereta nye kat sal.
fariza's off to mesia for her weddinG [..conGrats mrs.shahril]
sal cakap dia nak check enGine kereta tu,
so kena laa bukak bonet depan nye kan?

slalu nye button untuk bonet tu
either kat tepi seat atau dekat nGan sterinG,
ni takde plak.

lalu kitoranG pun pikir laa seloGik-loGik nye.
loGically, kitoranG pun cari laa kat tempat-tempat yanG loGik.
contoh: kat area aircond, Gear knob, kat co driver's seat.
bila tempat-tempat yanG tak loGik takde,
maka cari la pulak kat tempat-tempat yanG tak ada loGika.
ter-raba-raba lah aku+saL+eQin kat tempat-tempat yanG tak spatut nye.
..haip. jGn pikir lebey-lebey.
contoh: kat bonet blakanG, kat dalam dashboard, kat luar kereta, kat celah pintu, kat tinGkap, kat side mirror, dan lelain.

macam-macamlah.
bak kata eQin, sGala nook + cranny kitoranG belek.
tapi masih tidak dijumpai.
pelik. pelik.
kereta conti ni memanG pelik-pelik belaka.

last-last, memanG takde jumpa pon.
lantak ko lah.
aku dah tatau nak raba kat mana dah.

what a thinG to hunt for on a misty day.
haish.

balik bilik tu bukannye nak sambunG buat dissertation,
tapi sambunG tenGok naruto.
..ye. aku malas.

malam nye pulak,
ada aktiviti berkumpulan untuk buat 'nuclear test'.
ahahaha..
i wonder how the test results are GoinG to turn out.
wonder..wonder..

aku just nak cakap kat member aku tu,
wat ever it is.
wat ever it is, aku tetap berdiri kat tepi ko.
wat ever it is.
inGat tu.

ok lah.
dah kul 1 lebey dah ni.
esok paGi ada voluntary work kat town.
respect festival.
..aku GaranG, respect sikit. [shanu.o.radhi, 2006]
ops.

stay tuned.

Wednesday, October 25, 2006

ystrday.2day.tmrrow
















dah kul 12malam.
spatut nya aku dah menyalutkan diri aku dalam selimut.
..sebab cita-cita janGka pendek aku untuk arini ialah tido before 12.
tapi lom nGantok ar.
walopon penat.

ni aku nak konGsi ler,
cerita pasal malam raya.
cerita pasal hari raya.
dan cerita pasal esok.
..yanG aku belum pasti akan wujud atau tidak.

__malam raya.
aku banGun paGi tu denGan rasa yanG maha tak best.
..adakah hanG-over?! ..tidak.
kepala aku berat sanGat.
aku inGatkan terlebih tido.
so, aku abaikan je.
lepas tenGok naruto,
aku tak dapat nak tipu diri aku sendiri dah.
kepala aku rasa macam nak pecah.

denGan carGas nya aku Gi toilet dan terus muntah kat jamban.
..uwek..uwek..
skali osmet aku yanG disayanGi ketuk pintu toilet.
..arGh. lupa nak muntah slow-slow [..cam boleh je]
aku malas nak susah kan dia.
kesian dia.
dia masak bubur untuk aku makan.
kasi aku ubat.
..dah lama aku tak sakit camtu.

badan aku dah jadik sotonG pasal aku penat Giler muntah.
lepas muntah untuk kali yanG terakhir tu,
aku tido sampai laa kul 5 petanG.
banGun-banGun jek terus rasa baik.
..alhamdulillah.

maka bermulalah aktiviti memasak untuk aidilfitri besok.
malam tu buat
..kueh
..rendanG kambenG
..soto
..sate
**note: aku tulun je. bukan master mind.

kalau nak dibandinGkan denGan tahun lepas,
awal Giler kitoranG siap memasak.
tahun lepas, memember sumer tak tido malam.
ini, petanG start masak,
kul 9 cenGGitu dah siap.
..misteri siap masak awal masih belum ada jawaban.
walopon siap masak awal,
itu bukan alasan untuk tido awal.
dek kerana excited nak raye,
dok laa berborak nGan sal, dodo, wooL sampai ke paGi.
..besok raye, yey..!!

__hari raya.
pepaGi laGi dah banGun.
sebab pe?
sebab nak buat dissertation.
yahuu. ehehe..
lepas tu, siap-siap laa nak beraya.
tahun ni tak ramai bebudak yanG ada kat kampunG ni.
pasal sparuh dari dioranG Gi merayakan diri kat lonGdonG.

keseluruhannya,
kitoranG beraya kat 5 buah rumah.
tapi.
tapi.
sejak kul 10 paGi, sampai laa 5 petanG baru abes.
6 jam tuh.
bajet satu rumah satu jam ar.
Gilak ah.
ahh.
tu sumer alasan nak spend time nGan bebudak lain.
kalau tak, mana laa nak cari masa nak berborak-borak tak henGat nye.
ye tak?
kire an acceptable eksekius la.
ohohooo..

balik dari beraya tu,
ada laa aku penGsan untuk 3 jam.
uhuhuhuu..

pehtu banGun dan denGan taat nya buat dissertation.
..oh. bosan nya.

__hari ni
di sebabkan aku+ ainna jadik mandor untuk Group sate,
kene laa tulun sianG ayam, dan lelain.
sanGat lah bes.
walopon aku dok membeku kan diri kat luar rumah selama 3 jam,
tapi sanGat lah seronok melayan adek-adek junior.
ayam ayat feveret pada petanG tadi ialah:
"demmit nate ni" -slanGa Ganu+klate
dont bother asking why we love that phrase.

pehtu belah mlm nye lak,
layan tGk tv nGan alin, tQ poyo, ina, wani..
tGk citer 'daun ketupat kerinG'
sedet sey citer tu.
T_T tQah nanGes.
poyo.


well.
esok ada makan besar kat hall.
esok ada tutorial nGan Gilpin.
..notice kemesraan kami. auww.
esok kene bakar sate.
banyak laa bende yanG berlaku dua-tiGa hari ni.

1. raya.
2. ehemm..
3. ehemm..
4. ...
**ni ialah mc woo nye style of tellinG people she's happy. [rujuk:bloG woo]
aku rasa cam nak tampo je.
baik tak yah cakap la woi..!!

Friday, October 20, 2006

Saturday, October 14, 2006

mereka yanG dikotak-katik kan

sesi membunGkus baranG-baranG
yanG berlaku smalam di bilik aku
adalah tidak dirancanG.

lepas meetinG smalam,
lepas lepak-lepak,
terGerak lak nak pack baranG.
pasal hari ahad ni
oranG yanG nak nGanGkut baranG tu nak datanG.
dan aku belom pack spatah harem laGi.

disebabkan proses penGhantaran pulanG baranG-baranG di lakukan pada 2 perinGkat,
..bunyik cam nak hantar balik PATI jek. ekeke.

pada perinGkat pertama ni,
aku hantar balik benda-benda yanG tak menyumbanG pada keperluan akademik lah.
macam..
..kambenG-kambenG aku T_T
..lilin-lilin yanG Gabak besor.
..muffler-muffler. tinGGal 1 jek utk winter.
..poskad-poskad free yanG aku kutip setiap kali lawatan ke bilik surat. tak sanGka kutipan selama 2 tahun beGitu BANYAK skali.
..novel-novel
..anak-anak patunG. 2 ekor ditinGGalkan untuk teman aku wat thesis. yanG lain semua kena hantor pulanG.
..baju-baju yanG takmo pakai dah.

sambil dok packinG tu,
aku perasan yanG bilikaku smakin kosonG.
sebab benda-benda tu adalah penyeri bilik aku.
..seri ke?
kambenG-kambenG sumer aku letak atas meja.
sama nGan lilin-lilin.
tu dah toGel dah aku tenGok meja tu.
buruk Giler..!!

katil akupon cam dah nampak bertambah luas plak,
pasal anak-anak patunG yanG dulu dok bersesak-sesak denGan aku
sumer dah kena bunGkus.
so, banyak lah space yanG ada skaranG.
..tapi rasa kosonG.

muffler-muffler yanG berwarna-warni dulu aku sanGkutkan dekat lemari
juGak bahan naik seri bilik aku
..seri ke?
dah takde, menyebabkan bilik aku cam dah takde warna.

waaaaaaa.. T_T
aku ske bilik yanG banyak baranG.
sebab nampak cosy.
ni sumer dah takde,
nampak cam.. cam..
kosonG.
sejuk.
toGel.
tak best..!!
yarGh.

well. what to do.
dah nak balik mesia dah.
lebih kuranG 2 bulan jek laGi.
..thesis dah siap adik-adik?

wah. dah nak balik ropanya.

stay tuned.
tah bila plak laa aku nak apdet ni.

kambenG woolworth memainkan peranan nya sebaGai kambenG tua dan memberi nasihat serta berusaha memujuk yanG lain untuk dikotakkan.
"..koranG, nanti kat mesia kita leh layan kuew tiow kunGfu kat scud. sedap sey."..kambenG W
"..ko apa tau?"..donkey ee-aw memberontak.




kotak yanG bakal di teleportkan esok.
kelihatan anak-anak patunG atas katil protes tak mahu dihantar pulanG.
deGil..!!

Saturday, October 07, 2006

i.see.yuh.in.court

saman parkinG.
saman speedtrap.
saman lampu tak bukak.
saman lanGGar lampu.
saman u turn.
saman potonG di dabel line.
saman saje suka suka.
..dan sbaGai nya.

aku penah laa juGak 2-3 kali kena saman.
tapi penGalaman kali pertama [hopefully the last T_T] saman speedtrap
ialah masa bulan julai yanG lalu.
masa aku balik mesia skejap tu.
adoi.

masa tu on the way balik dari penanG.
amik alonG dari interview kat poli.

lepas jek tol, dah kena tahan daa.
memanG bad mood Giler.
saks.

pakcik polis tu macam terkejut je tenGok yanG speed tu seoranG budak pompuan.
rileks ar pakcik.
dia cakap..
"ni cam na bleh bawak laju ni..
kat situ saja bawak 90.
kat tempat len bley bawak 110 naa.."
..pakcik polis penanG.


tu first time kena saman sebab speedtrap.
so, takda penGalaman sbelum ni.
masa sbelum bayar,
pakcik polis tu cakap boleh buat rayuan.
..rayuan?!

aku dok bayanGkan macam aku kena merayu rayu kat IPD tu.
"..tolonG laa cik.. saya tak snGaja bawak laju..
papan tanda laju tu kecik sanGat..
saya rabun.. waaa... tulun laa..
..huu.. saya student je cik..
nak makan nasik pun tak mampu ..uuuu T_T"

_______________
tapi bila kat IPD tu,
aku ckp kat makcik counter tu nak buat rayuan
..dan dah bersiap sedia utk merayu meroyan kat dia
tapi denGan pantas nye dia ckp.
"ok. seratus" ..sambil tersenGih.
"..oh. so aku tak yah merayu la nih?" ..kata aku yanG inesen.
teehee~ malu.

nGahah.
macam tu ropa nya nak buat rayuan.
ahahaha. klako. klako.













"..kalo dah rayuan tu kena rayu lah kan? kan?
ohh. bukan eh? ohh. ok. "

stay tuned.

Thursday, October 05, 2006

my art . my hart

teehee~
nilaa padah nya bila Gi donlod trial version [30 har..har..hari je T_T] psp ix .
keje len ada nak wat, tapi dok layan tu je laa.

oh. suka. suka.
saya sanGat suka.
walaupon aku tak se terrer mana.
tapi aku rasa sanGat puas hati bila dapat hasilkan sesuatu.

asal nya nak buat ini.
pamphlet apa tah rembat tadi.
rasa sanGat teruja.
desiGn dia sanGat cool.
so aku inGat nak imitate la.





um..
payah juGak laa.
especially tanG nak buat corak curve tu.
..ada ke oranG minat nak dnGr penjelasan aku ini ?!

tak alih alih.
ini plak hasil aku:
heh.
sori laa sudi + hema.
koranG jadik bahan aku skejap.
bleh la ek.
royalty takde.
roti ada.
agagaga.






**saje je aku letak entry ni.
padahal inchek ridzwan baru je post entry beGer dia smalam.
saje je. sakit hati + terliur aku tGk beGer tu :P
sori ba`wan. teehee~

Monday, October 02, 2006

cerita berantai

aku pon tak tau apa objective lecturer kitoranG incek steve suh buat aktiviti tersebut dalam kelas minGGu lepas.
dan aku memanG tak suka sanGat aktiviti itu.

tapi tadi aku dok menGemas file aku,
aku terjumpa la kertas tersebut yanG menGandunGi aktiviti cerita berantai itu.
Group aku pada hari itu adalah Group ..
a) palinG tidak bermotivasi
b) palinG malas
c) palinG comel. agagaga..

munGkin semua oranG borinG,
so nak buat baGi jadik suasana tak borinG,
Gi buat sambunGan citer yanG bleh tahan kuanGhajo.


















ayat pembukaan yanG skematism oleh aku:
one fine autmun day, my friends and i decided to not Go to school and Go to the river side instead.

sambunGan nya:
we thouGht that school was a waste of such a lovely day. -vysia
at least i thouGht so..!! -hema
i never seem to realize that time passes by, school days are over ! -susu
and i now i am a professional scuba instructor. -sudi
lookinG at the hot half naked Guys everyday makes my life extraordinary ! -allen
however, i started to remember the thinGs my ustaz said. "use your eyes wisely and for Good purposes." so i repent my self. -jiA
i am Grateful thouGh that i have a beautiful life blessed with healthy children and a lovinG husband. -suraya.
Honestly, seeing naked people DOES NOT Get me excited. i am after all just a nice lady with a mediocre life. -mizzleli.

tak alih alih aku jadik scuba instructor.
with children and husband.
macam macam la koranG ni.

nampak sanGat characteristic setiap oranG kat situ.
tee hee hee~

tah hape hape ntah.
stay tuned..

maju ke? [..disebut nGan slang jipun]

'cyber cafe' di skolah : ..untuk pelajar buat tuGasan, budayakan ICT.

sbelom aku meneruskan azam aku untuk nak tambah 1000 perkataan ke dalam thesis aku,
aku nak konGsi-konG citer zaman shih huanG ti dulu.

ni aku terinGat laa zaman zaman aku sekolah dulu.
masa aku join kelab kompiuter skolah.

yanG menarik dan spesel nya kelab kompiuter skolah aku tu,
ada beberapa minGGu juGak lah yanG didedikasikan untuk slot:
'mari-habeskan-duit -kerajaan-denGan-main-mIRC'

aku inGat laGi ada sekali tu,
masa tenGah dok chat nGan soranG mamat ni
[note: masa kelab kompiuter kat skolah]
dia tanya aku kat mana. >> asl plz

sebaGai seoranG pelajar yanG jujur,
aku cakap la aku kat skolah.
mamat tu memanG tak caya laa cakap aku.
dia kata skolah mana nak baGi bebudak pakai mIRC waktu skolah.

mentality muda aku tak dapat nak berfikir denGan dalam,
lalu aku iGnore komen mamat berkenaan.
..mentality masa tu: pedulik hapa aku. janji aku leh chattinG.
..memanG mentality seoranG penGhabes duit rakyat.

hmm.
nGape ek skolah aku leh jadi sampai Gitu.
miteriyes sunGGuh.

tapi aku rasa 10000 skolah skolah yanG disebut dlm news tu takkan jadik macam tu laa.
dulu memanG laa oranG pekak+buta IT.
tatau camna nak block proGram.
tapi skaranG kan mesia dah maju.. (-_- )

hmm.
Gamak kalo benda macam tu berlaku juGak tatkala aku dah berGelar sensei.
aku akan..
aku .. akan..
join chattinG skali ^_^
nGahah.
tak lah. pepandai lah aku sekolah kan bebudak nanti.

ye. ini lanGkah nak memaju kan kita.
..ye. ini juGak boleh jadi lanGkah untuk memundurkan kita.
.. ..ye. kite kene pilih nak melanGkah kearah mana.

stay tuned.

Wednesday, September 27, 2006

shinoda_84

the.emoticon-ed.version
ahaha~
sembanG di kala sahur pun aku leh wat topic kat sini.



tersebutlah kesah.
masa dok sahur paGi tadi.
ada laa soranG ni,
sambil dok membasuh pinGGan manGkuk,
sambil tu nyanyi nyanyi.



laGu apa kah: paper cut
dendanGan siapa kah: dendanG perantau. ops. Linkin Park.
masih inGat mereka?




chester benninGton
mike shinoda
mr joe hanh
phoenix
rob bourdon
bred delson

ahh.
ini semua kesah lama.
kesah klasik neskepe.
neskepe Gold.
neskepe ais.
blended.
pastu letak whipped krim.
..astaGhfirullahalazim.

sekaranG ni kalo nak suh aku nyanyi kan balik bait bait lirik mereka mereka ni,
memanG aku GaGal.
tapi kalau 5 tahun yanG lampau,
aku lah juara.

one step closer, in the end, points of authority, with you, crawlinG, a place for my head, cure for the itch.
ni semua dari album: hybrid theory.

Gila ah.
dan kenapa aku minat sanGat Group LP ni?

padahal, musik deranG ni memanG tak sesuai denGan jiwa aku yanG jiwanG ni
..uwek.

sebab dulu ada minat kat soranG mamat skolah khir johari ni.
dem.
..ba`wan tau la pasal ni :P



di sebabkan aku sanGat sanGat 'crush' kat dia,
dan dia memanG minat LP,
aku sanGGup laa juGak meminatkan diri aku kat LP.
sampai tahap email pon nak letak nama mike shinoda tu.

adoi. childhood obsessions.
akhir nya,
mamat yanG aku 'crush' tu da 'crash' da pon.
..tidak lah bermaksud dia eksidenn.
maksud nye takde pa pe laa.

lepas setahun,
aku dah tak kenal dah pon Group LP ni.
heh.
tapi aku memanG suka ah Hy brid Theory.
that album was really somethinG lah.
lepas dari album tu, LP dah jadik tah hape hape.
laGu pon asik recycle jek.
pastu ala ala techno plak tu.
yarGh.

pasal shinoda_84 _________
ye. itu semua kenanGan masa zaman dinasti ke-7.
tapi tak bermakna aku simpan email tu sebab aku nak kenanG cerita-ceriti zaman tomboy-ish-confused-teenaGe-Girl aku itu.

tu hanya lah sebab aku belum berpeluanG nak tukar email laGik

hari tu kan aku dah citer dalam masa yanG boleh tahan dekat ni aku akan tukar ke email yanG bercorak dewasa.
teeheehee~

ok lah. tu je aku nak konGsi.
..oranG bulan ramadhan ni konGsi kesah para sahabat ke, tazkirah ke.
..konGsi juadah berbuka ke.
*itu adalah hint
aku citer pasal Linkin Pork plak.

ye baik.
stay tuned je lah.
selamat lah dalam apa jua ye.

Monday, September 25, 2006

biarlah betol.

elo.
smalam masa freemawadah datanG ke kamar Gwe,
dia konGsi cerita tentanG perkembanGan research dia.
kata nya,
masa dia dok belek-belek buku teks darjah 3 [buku teks mesia nih],
dia jumpa satu unit ni yanG dia bekenan laa.
tajuk unit: GoinG to school ..ke hapa tah. aku pon tak inGat sanGat.

masalah nya cerita teladan yanG di muatkan dalam unit tu ialah:
JACK + THE BEAN STALK.
apa ke kaitan nya tu.
adakah jack perGi ke sekolah denGan meraGas bean stalk?
atau adakah stalk yanG peGi ke skolah?
atau munGkin jack ponteng skolah dan memanjat bean stalk?

aku pelik.
apa oranG oranG kat kementrian bahaGian buku teks tu rasa cerita tu releven ke?

_____ ni nak citer pasal lepas tanGan la.
hari tu masa kat mesia,
aku sempat tenGok tenGok kertas ujian KH adik aku.
dia ni leh kata straiGht A student laa.
cewah. sape laGi kalu tak ikut kakak dia.
yaa~

anyway, untuk ujian KH tu, markah dia 58 jek.
memula aku marah la juGak.
pastu aku jadik heran.
KH tu kan ke sabjek yanG sonanG.
pa hal hanG leh dapat C nih.
lalu denGan rajin dan amanah nya aku pon Go throuGh kertas ujian dia tu.

semak punya semak.
15 dari 30 soalan yanG adik aku salah tu sbenar nya adalah jawapan yanG betol.
hanGins.hanGins.
mak aku cakap munGkin dia suh anak dia tolonG tanda kot.

contoh kesalahan yanG tidak dapat di maafkan:

15. berikan nama untuk objek dalam Gambarajah di bawah.


a) nat b) bolt
c) kotak d) skru








..lebih kuranG cenGGitu ar.
denGan cemerlanG nya adik aku tanda la (b).
jawapan itu di panGkah denGan jaya nya
..dan koranG tau apakah jawapan yanG di tanda oleh cikGu tersebot?
(c) kotak.
T_T menanti sebuah jawaban laa jawap nye.

sedih.sedih.

aa. ni ada satu laGi.
ni soalan + jawapan feveret aku.

28. Antara yanG berikut, yanG manakah yanG tidak menGGunakan buluh?
a) tabunG duit b) tabunG uji darah
c) bekas pensel d) ..ape tah. aku tak inGat yanG ni :P

dan denGan tak ada loGika nya, cikGu berkenaan menandakan (a).
abes (b) tu pakai buluh laa?
hospital mana tu yanG letak darah dalam buluh banG?
hospital sunGai petani kot.

cikGu oi,
Gamak malas nak rait kertas pon,
janGan la macam tu.

aku + mak aku dah tatau nak baGi respon camna dah.
benda ni jadi bahan kami anak beranak sampai saat ni.
pawarut.pawarut.

mesesh yanG aku nak sampai kat sini,
nak buat apa apa pun,
biar laa betol.
..kalau nak bohonG sanGat pun, biar la yanG boleh di terima akal.
ini, tak tercapai akal aku. [read: laGu elyana]

adoi la.
stay tuned.

Sunday, September 24, 2006

..biar aku cedok kan

adakah kamu berpuasa pada hari ini?
jadikkan puasa itu berbaloi
..lantas baru lah bleh kecapi nikmat nye.


ok lah.
hari ni aku nak letak post yanG berdarah sejuk.
selalu aku tampil nGan mende mende yanG ceria-cerie.
so kalo tak ske baca, this is yer limit.

_________________________________









hmm.
dah lama dah aku berperasaan macam ni.
ia sanGat sanGat buat aku runsinG.
aku rasa sebab tu muka aku naik jirawat.

..tapi aku pelik apsal oranG slalu cakap aku cool.
..aku beGitu hipokrit. ye ke?
eek.

ya allah. aku syukur.
aku benar benar syukur.
tapi tu lah.
macam yanG kita slalu denGar.
ujian allah ada dua.
1. keperitan
2. nikmat

munGkin aku terlalu banyak menikmati.
lantas membuatkan aku sedikit sebanyak GaGal dalam ujian anjuran allah itu.

untuk mereka mereka yanG banyak melalui kepayahan,
aku sanGat inGin nak berikan nikmat aku untuk koranG.
keGembiraan.
kalau ia berbentuk sperti sup ayam.
akan aku cedok.
letak dlm manGkuk.
siap ada isi ayam laGi.
..tulanG pon ada kalau mau.

itu hanya Gambaran.
tapi janGan fikir nikmat yanG allah baGi tu tak leh merosakkan kita.

macam sup ayam tadi.
kalau makan banyak sanGat,
kelak akan rasa senGkak.
tak best tu.

..apa la aku meraban ni.

takpe lah.
yanG pentinG koranG faham konsep ujian dari allah tu.
bukan saja ujian itu dalam bentuk keperitan,
tapi juGa kesenanGan.

dan satu laGi yanG perlu koranG faham.
..dan aku pon kena paham.
bahawa Dia takkan baGi kita ujian yanG tersebut kalau kita tak boleh nak pass denGan cemerlanG.
..it's just up to us.

adoi.
dah nak dekat setahun aku menjalani ujian itu.
tak abes abes.
hari hari nak kena jawab soalan itu.
tapi aku tak pernah ada jawapan.
aku tahu otak aku dah develop denGan baik.
otak aku dah ada jawapan nya.
tapi hati aku.
hati aku.
..hati aku.

aku sanGat sanGat menunGGu hari yanG hati aku cakan cakap kat otak aku:
"ok otak. sila tulis jawapan tu. aku dah redha."

porQue? porQue?

*menjelinG kearah dissertation yanG meronta-ronta disiapkan*

hmm. tu jelah aku nak konGsi.
aku tau takkan ada yanG paham.
tapi tak menGapa.
sebab aku pun sama.
tunGGu lah sampai aku yanG faham dulu,
baru koranG akan faham juGak nanti.

terima kasih sebab membaca denGan panjanG lebar nya.
aku ni tak berapa reti nak meluahkan isi hati [..yanG menanGGuh untuk menjawab soalan ujian itu].

please doakan yanG terbaik untuk aku.

mode: sedih banGat.

stay tuned je lah.

Friday, September 22, 2006

esOk 1 ramadhan

hoh.
hepi nye bile tau esok 1 ramadhan kat UK.
Gembirak.
Gembirak.

yey. bulan puasa datanG laGi.
Gambatte-ne kerja kan ibadat.
haip..!!

..mane cd naruto aku.

stay tuned.

ke.bah.gia.an

halo.halo.

lEli nak minta maaf kepada semua kenGkawan sekiranya ada melakukan salah dan silap spanjanG ini. marilah kita marakkan smanGat untuk menyambut buLan ramadhan dan berusaha untuk menjadikan ibadat puasa kita tahOn ini lebih lebih lebih bermakna dari tahOn yanG sbelOm nya.
fiGHtinG..!!

Wednesday, September 20, 2006

..atas permintaan ramai




aik. macam pernah denGar..

..lap ler air lior tu.

elo.
yanG dah menanG moto dah dapat adiah dia.
yanG buncit minum pawarut pun dah setel.

skaranG ni nak cerita pasal..
bulan puasa: bulan ramadhan.
:)

hari tu dok denGar rinGtone dalam henpon kakak fid.zul,
ada satu rinGtone tu intro dia sebijik macam laGu yanG keluar kat tv atopon radio time nak bukak puasa tu.

then terinGat la pulak masa muda mudi dulu :P
iklan iklan di kala bulan puasa.
iklan iklan yanG palinG berjaya membuat aku terliur.

1. iklan air milo.
...tv mahupun radio.
sapa tak terliur time time petanG nak dekat waktu berbuka Gi tayanG secawan milo ais, siap ada ais tu jatuh 'te-ploop..Gedebush' dalam air milo yanG sunGGuh enak tu.
iklan kat radio laGi la..
denGar bunyi ais tu jatuh dalam air tu laa yanG palinG tak bleh nak tahan.
adoi.

2. iklan coca cola [..sila boikot denGan cemerlanG]
..tv + radio juGak.
ni sama laa kes nGan milo tadi.
yanG palinG best iklan ni ialah iklan radio laa.
bunyi bukak botol kuar Gas.
adoi. adoi. parah.

3. iklan minyak masak cap sri murni [..sunGGuh suci. sunGGuh murni..]
..kat tv ler.
alahai. kenapa laa karipap pusinG tu nampak luar biasa tahap kesedapan nya.
apsal laa ko Gi tayanG time petanG petanG.
adoi.

tu antara nya laa.
ada laGi.
tapi Gwe tak inGat.

tak berapa je laGi nak masuk ramadhan.
tahun ni macam ada kesayuan skit.
tak tau pulak kenapa.

hmm.
kamu rindu tak pada ramadhan?
Gwe rindu banGet.

rasa macam baru minGGu lepas je raya.
ni dah nak puasa balik.
..yanG baru pulanGkan baju raya pinjam pon ada Gak.
ehehe.

selamat.
stay tuned.

Tuesday, September 19, 2006

Saturday, September 16, 2006

mode : boring. asik kene label.

elo.

hari ni Gi torQuay.
aGain.

macam biasa je laa.
..tenGok tenGok laut.
..jalan jalan sana sini.
..amik amik Gambar.
..kena cop taliban.
..kena assault nGan brits.
..dan makan eskrim yanG sanGat sedap.

*siGhs*
it was an almost nice day.

..mimpi yang terbawa ke realiti

elo. elo.

dah tentu koranG semua yanG baca bloG aku ni pernah mimpi kan?
tak kesah laa mimpi apa.
..sweetdreams ke.
..niGhtmare ke.

selama ni aku pernah denGar oranG cerita menanGis dalam mimpi.
dan realiti nya memanG dioranG nanGis.
keluar air mata yanG real.

well.
aku baru je menGalami benda tu paGi tadi.

tak perlu lah aku ceritakan apa yanG aku mimpikan tu.
sebab ia adalah benda yanG terlalu sedih aku nak konGsi kat sini.
T_T tsk. tsk.

yanG aku inGat..
masa kat penGhujunG mimpi tu,
aku memanG nanGis teresak-esak.
sedar dari mimpi tu, aku memanG tenGah teresak-esak.
..tsk. tsk. T_T
menanGis. huhu.
aku pon kompius.
sebab aku inGat kan benda tu real.
rupa nya mimpi.
uhuhuh.

alhamdulillah la benda tu just mimpi.
haiyah.
sedih banGat.

adakah koranG pernah menGalami nya juGak?
cedihkan? T_T

hari ni nak Gi picnic kat torQuay.
..prayinG for a splendidi weather.

well.
stay tuned.

Wednesday, September 13, 2006

adakah email melambanGkan kematanGan anda?? kuikui..

elo.

beberapa hari yanG lalu
aku ada borak nGan member.
ada yanG dah tukar personal email dioranG.
dan kebanyakkan nya Guna nama dioranG sendiri.

dan aku berpendapat bahawa ia mempunyai element ke-dewasa-an.
dan adalah perlu baGi aku utuk menukar email yanG sedia ada laa ni.
..tapi tatau bila ar T_T

email yanG sedia ada sekaranG ni macam kuranG sesuai pulak kalau kalau nak Guna untuk urusan rasmi.

bayanGkan nanti kalau aku dah kerja nanti.
oranG tanya aku..

kerani skolah/murid/cikGu besar: cikGu. tolonG baGi email cikGu. senanG kami nak contact nanti..
aku: err.. shinoda_84@yahoo.com
kerani skolah/murid/cikGu besar: ...

uhuhuh..
so. aku munGkin tukar email jadi..
.. lailiyaakop@yahoo.com
.. lailiroosemarinayaakop@yahoo.com macam panjanG sanGat la pulak.

ahaha.
beGitulah kesah email ke-dewasa-an.
wonderful tonite juGak tu.

okeh beb.
stay tuned.

Tuesday, September 12, 2006

arrive.depart

elo all.
ni aku nak konGsi perbezaan naik fliGht MAS dulu dan kini.
mostly pasal makan laa.
sebab tu je pon yanG aku nampak beza.
aum.


____dulu.sebelum ke-banGkrap-an
1. ada menu di bahaGian poket depan.
leh pikir berabis sebelum buat keputusan nak makan apa.
____kini.setelah ke-banGkrap-an
1. menu takda.
pramuGari terkial-kial, terbelit-belit lidah nak sebut nama hidanGan.
..in enGlish that is..[sian aku tenGok]
nak kena ulanG 50 kali [berGantunG kepada berapa row dia nak serve].
nak jimatkan kos punya pasal. heh.
laporan dari sumber yanG boleh di kaw tim:
ada soranG pakcik ni cakap kat pramuGara..
"..kalau ya pon banGkrap, tak boleh ka baGi menu.."
pramuGara hanya menunjukkan riaksi muka ke-toya-an.

____dulu.sebelum ke-banGkrap-an
2. makan 3 kali untuk fliGht KL-LONDON
..and other lonG distance fliGhts as well, i suppose.
3 atau 4 jam sekali.
____kini.setelah ke-banGkrap-an
2. makan 2 kali je. perbezaan antara kedua-dua waktu makan adalah 6 jam.
..lapar siot..!!
arGh. yanG ni memanG keji la.
dalam masa 6 jam tu, kalau lapar tahap supernova, boleh la tebalkan muka mintak sedikit ehsan dari pramuGari.
oranG sbelah aku tu dapat beGer mini.
..apa? depa inGat oranG lain tak lapar ke.
demmit.

uhuh. telinGa aku ni sempat juGak denGar beberapa komplen pasal ni.
hehe. tapi aku palinG suka yanG ni..
"..tak pernah rasa lapar macam tu sekali naik fliGht.."

ada juGak yanG bertindak cemerlanG untuk menyimpan sebahaGian dari makanan untuk dimakan dalam tempoh 6 jam tu.
bijak. bijak.

sabo je le.
in the end of the day,
i'm just Glad i landed safely : )

heh.
yikes. senin ni dah start skolah.

stay tuned.

Monday, September 11, 2006

i'm bek. my bek.

elo semua.
silakann.. silakann..

terkujat juGak aku ada tajuk 'welcome to marjon'.
inGat kan computinG services marjon ada tulis postinG untuk Gwe.
nGahah.

ropa ropa nya incek bob yanG telah menG-apdet.
mekacih laa.

emm. well. aku dah balik ke panGkal jalan.
dah balik ke panGkuan bilik yanG terchenta.

laGi 4 bulan laGi masa yanG aku ada nak luanG kat sini.
arGh.
skejap rasa best.
..pasal leh balik mesia for Good.
skejap rasa tak best.
..pasal dah tak dapat nak tenGok kambenG biri biri berlari lari anak kambenG di tepi jalan.

adoi.
hmm. aku tak dapat lah nak naip bebanyak.
pasal incek mut dah memanGGil-manGGil.
panGGilan cik mut harus lah di jawab seGera.
heh.

nanti aku naip laGi.
stay tuned.

Monday, August 07, 2006

shOt.

aaa..
bukan shot minuman najis muGhalazah tu yer.
ni kena shot karen.
ya..
aku kena karen paGi tadi.
masa aku dok vakuum rumah.

memanG wayar kat extension to ada problemo skit.
aku rasa aku dah hati hati.
tapi maybe tak cukop hati hati kot.
..tah berapa GantanG hati dia mau tah.

_____bzzzzt
_________bzzzzt.

sekaranG aku dah tau kenapa dalam tv kalo ada oranG kena shot karen,
dioranG akan buat badan macam menGGeletar Gitu.
..dah memanG Gitu rasa nya.
memanG rasa tanGan aku macam GoyanG GoyanG.
saket skit ar.
hujunG jari aku burn skit.

wah.
memanG selama ni aku amik mudah ja bab karen ni.
oranG kata tak leh bukak swis kalo tanGan basah.
..tapi aku bukak juGak.

lepas ni memanG aku akan super hati hati.
huhuh.

ok donG ah.
tu aja apdet nya.

stay tuned.

Wednesday, August 02, 2006

kenanGan terindah.. nOt ter-indah la. Quite indah.

smalam abah aku cakap..
"anGah.. esok kamu tolonG abah ye.
bla..bla.. bayar bil intenet... bla.. bil air..
yada..yada.. bil elektrik.. blaa.. bil tlepon abah"

sebaGai anak yanG aGak solehah o_O
aku pon pi laa tulun abah aku setelkan bil bil tu.
..aku ada masalah skit la masa nak nak bayar all those bills.
sebab aku dah tak berapa nak inGat jalan kat area sG petani.

dan bila aku nak setel kan bil yanG last skali; yakni bil air.
aku dah salah blok daa.
ropa nya pejabat tu dah bertukar ke blok kat depan skolah lama aku:
sekolah menenGah convent fr barre

dah aku setel kan bil air tu, aku pon terpikir..
..em. aku dah dekat nGan skolah ni.
..adakah aku nak pi melawat cikGus cikGus di sana?
nampak dari jauh cam banyak je perubahan skolah aku tu.

aku tenGok jam.
baru kul 11paGi.
wattahek.
peGi je lah.

aku bajet nak jumpa penGetua terus.
pasal dia pon kenal abah aku.
..skali bila sampai kat pejabat skolah,
tenGok nama penGetua dah lain.
..laa. dah pencen ropa nya puan ainon.
uhuk.

aku pon pi laa jumpa cikGu cikGu yanG nGajar aku masa form 5 dulu.
..sebab tu yanG palinG latest kan.
nak jumpa cikGu masa form 1 kanG tak inGat kat aku plak.
hehe.

jumpa en. hashim : cikGu bm
jumpa pn. hanita : cikGu fiziks

dan yanG best skali, pembantu makmal tu kenal laGi aku.
hehe.
"..kamu yanG dulu pakai spek tu kan?"
..kenal laGi dia.

banyak yanG dah berubah.
skolah makin lawa.
students makin ______.

emm. cikGu ajak aku datanG alumni skolah 20 oGos ni.
insyallah aku akan peGi.
nak hasut bebudak lain peGi juGak.

datin syeril aida nak pon ada.
aGak nya dia skolah kat situ kot dulu.
huhu.

ok lah.
so like i said, it wasnt the sweetest memory,
but maybe one of it.

ok lah that's all.

stay tuned.
..lebih kuranG bulan laGi nak balik UKays.
..tidak..!!

Friday, July 28, 2006

kekerinGan

ya-haa.
sebetol nya aku memanG takde idea nak konGsi apa nGan koranG.
dah laa aku dah lama tak ber-apdet.

tapi aku nak cerita la.
masa aku peGi tesco last 2 days.
ada la satu booth ni,
dioranG buat promotion nak jual beberapa set buku enGlish.
sebaGai seoranG Guru pelatih yanG munGkin berkaliber [:P],
aku menunjukkan minat laa.
so aku menerima pelawaan salesman tu untuk beri dia masa 2 minit nak teranGkan perihal set set buku itu.

..hm. menarik la juGak.
dan tak perlu lah rasa nya aku teranGkan apa kejadah set set yanG dia tawarkan kepada aku.
masalah nya, harGa untuk buku buku tersebut adalah super ridiculous.
RM3800.
absurd.

..wat?!
..tau tak denGan duit sebanyak tu aku bleh beli banyak bendalah.

rasa cam nak muntah hijau aku tenGok anGka anGka tu.
..tapi aku kontrol macho jek.
dan mamat salesman tu pon semacam je.
seolah olah kat dahi dia ada tulis:
"selaGi ko tak setuju nak beli denGan cash atau bayar deposit RM50, aku takkan baGi ko balik..!! ya-haa..!!"

..Gila apa.
aku hanya seoranG student yanG kekadanG tak mampu pon nak makan nasik T_T

so. aku just cakap kat dia,
baGi aku pikir dulu.
so, dia cakap, isi form dulu..
nanti call dia. dia suh aku bayar deposit.
tapi aku cakap aku takde duit.
..mati mati dia nak suruh aku swipe pakai kredit kad bapak aku.
aku isi je form tu.
letak alamat palsu.
letak nom tepon palsu.
..penipu terhebat.

..tapi dia macam memanG tanak lepas aku.
nom tepon yanG aku tulis tu,
dia cuba miskol.
kata nya dia nak baGi nom fon dia kat aku.
bila dia miskol, tak dapat.
.. memanG la. tah nom pakcik mana aku rembat.
aku cakap.
.."erm.. line problem kot. amik nom celcom saya."
..tipu juGak.
bila dia nak miskol, aku cakap "nom tu saya tak on."
so dia pon ok je.

bila dah selesai, aku rasa leGa Gila.
tapi ada perasaan yanG sanGat tak best.
sebab aku dah buanG banyak masa kat situ.
..kate 2 minit. dia bantai sampai 1 jam.

walopon aku tak kuar kan satu sen pon.
tapi perasaan tu macam aku dah kuarkan duit RM3000 untuk benda yanG nGarut.
huwaa..

..tak lalu aku nak makan nasik di buatnya.
so. lesson learnt.
janGan nak nGade layan salesman.
hehe.

tu je lah nak cerita.
sekian.
stay tuned.