Monday, February 27, 2006

bila mak dah suruh pos camera ...

my mak called last niGht.
told me that the money i sent her by airmail [risky ok..] had touched Ground.
alhamdulillah.
but she said that after convertinG the pounds,
she Got a total of RM120.
i Gave her £20.
i estimated RM130+.
our RinGGit is GettinG better, ain't it?
besides the money issue,
she asked me to send her some photos.
i said i was too lazy to take any pictures.
then she told me to post the camera to her.
at least she can make use of it.
heh.. pedas nya.
so, i promised her to take some shots.
and so i did.











































































tapi adakah mak nak tenGok GeGambar ni?
adakah? adakah?
nGehehe..

Wednesday, February 22, 2006

peranan meGi dalam hidup ku

pernah tak..
sedanG koranG sedanG fokus menikmati keenakan meGi
[tak kisah la tomyam ke, asam laksa ke]
tetiba je ada manusia perihatin ni datanG menyapa,
"leli [bukan nama sebenar], ko tenGah takde duit ke?
asyik makan meGi je.."


aiyak.
ni siapa lah yanG buat formula yanG menGatakan makan meGi tu bila takde duit?
haa.
siapa. siapa.
meGi tu makanan feveret saya tau.
laGi laGi tomyam.
laGi laGi bila dimakan di musim sejuk.
memanG masyuk habis.

antara meGi yanG menjadi pujaan kalbu ialah:
1. meGi tomyam
2. mee ruski tomyam + ayam masala inilah hikmat inilah nikmat.
3. pama
dan manyak laGi.

di sini saya inGin meneGaskan bahawasanya,
makan meGi itu bukanlah metafora untuk ketiadaan wanG.
tidak sama sekali.
apa koranG inGat anak menteri tak makan meGi ke.
hehe.

oh. suka nya makan meGi.
tau la oranG suka berleter makan meGi banyak nanti..
1. otak jadi benGap.
2. rambut GuGur.
3. kandunGan MSG tinGGi.
yada..yada..
tapi tak kisah la.
yumyum.

kat plimoth ni takde jual meGi tomyam.
kalau tak mintak keluarGa terchenta hantar dari Malaysia,
harapan laa nak makan meGi tomyam di kala musim sejuk.

hehe.
apa kes la dok membloG pasal meGi nih.
eh, koranG suka makan meGi tak?

Friday, February 17, 2006

otai pergi skolah

eh. tambanG bas sekolah naik 20% ar.
hehe. apa pulak kaitannya denGan saya.
tak ada apa pon.
cuma terinGat inGat kenanGan lampau
masa zaman muda remaja dulu.

masa saya + seisi keluarGa tinGGal jauh dari sekolah,
saya kena perGi sekolah denGan bas sekolah.
belum masuk subuh laGi dah kena tunGGu bas.
perGh. tak leh inGat lah zaman tu.
memanG kalau dah naik bas tu,
sempat lah tido dalam stenGah jam.
masa tu sekolah ada laa dalam 6-7kilometer dari rumah.
yanG jadi lambat tu sebab dia bawak Gi makan anGin sana sini dulu.
biasa laa.
kutip bebudak.
tapi bila naik bas sekolah nak balik rumah,
memanG best. kecoh..!!
tak kesah la pasal peluh yanG bucuk tu.
yanG pentinG dapat beli keropok dalam bas sekolah,
pastu sembanG sembanG denGan member macam dah tak jumpa esok.
nGeheh.
kenanGan.

masuk je tinGkatan 4,
bila usia dah cecah 16tahun,
terus abah saya bawak pi daftar lesen motoshikal.
dia belikan moto sebijik: EX5 class PEB635 [dah jual]
tak pernah kena saman. sekali.
aaa.
bawak la pi sekolah.
bawak la pi tuition.
bawak la pi meronGGenG.
janGan nak susahkan dia suh antaQ ke sana ke mari.
heh.
memanG best ar pi sekolah naik moto.
rileks je.
pastu kalau jumpa GenG kat traffic liGht,
memanG 'koyak minyak' ar.
kunun nak race la.
heh.
saya bawak moto laju ooo.

pernah sekali tu.
masa tu nak balik rumah dari sekolah,
naik la moto seperti biasa.
alih alih rasa lain macam je..
"aik. apashal aku rasa beranGin semacam jek"
ropa ropa nya itu helmet sudah tinGGal kat sekolah laaa.
patah la balik sekolah amik helmet.
bikin malu je.
kenanGan.

jimat ooo Gi sekolah naik moto.
seminGGu RM4 je. full tank.
ahh. zaman zaman enjoy memanjanG.

ok lah.
cukop lah dok imbau zaman yanG lalu takat tu.
kepala sudah wenG sebab amik dadah tadi.
harap-harap boleh tido lepas ni.
Gua cau dulu.

"leli..!! aku nak tengok donia..!!" kata duit dalam kocek .

sedap ah.. sedap ah..

semalam perGi kelas IT tanpa perasaan.
dah la demam. hidunG pulak berlari [runninG nose]
batuk nya bisa menGGeGarkan bilik.
*koh koh koh*

tapi sebab dapat seat depan skali,
terpaksa la berpura-pura seGar + attentive.
terconGak kepala dok tenGok lecturer cakap.
bukan nya denGar pon apa dia cakap.
dok perati GiGi dia yanG tak berapa nak rata tu.

cadanG nak balik je terus lepas habis kelas,
sebab ada niat nak tido petanG.
smalam dah dapat tido petanG..!!
hip hip horey..!!
cadanG nak makan ubat yanG buat oranG nGantok,
pastu layan bantal je.
tapi..
bila dah lalu sbelah kedai makan dalam kolej tu,
bila terinGat duit ada la sikit dalam kocek.
bila dah lama tak makan kat situ sebab takda pitis.
bila member dah ajak makan,
kita pon menyimpanG dari jalan yanG lurus dan masuk itu kedai makan.
nGeheh.

order cheese linGuine tanpa wine.
pakcik tu cakap kalo takde wine, dia jadi pekat.
tapi sebab dah Galak nak makan + lapar,
order je. mampos lah pekat ke tak.

yah.
cheese linGuine tanpa wine dah terhidanG dapan makan.
di temani manja oleh spicy curly fries.
attack..!!
mula mula tu, kelajuan seranGan keatas cheese linGuine tu boleh tahan memberanGsanGkan.
hulloh..!! cheesy Gilak.
makan..makan..
makin lama, kelajuan semakin menurun.
sampai satu tahap memasinG dok tenunG je cheese linGuine tanpa wine tu.
janGan kata nak suap dalam mulut,
nak anGkat sudu pon dah tak larat.
muak..!!
yerGh.

akhir nya, cheese linGuine itu ditinGGalkan bersendirian.
ada laa dalam suku manGkuk laGi kot.
kesian dia.
mesti dia nanGis nanGis sebab oranG tak abis makan dia.
hehe.

Tuesday, February 14, 2006

kisah seram di zaman muda. hehe..

pertamatama kali,
nak ucapkan 'ariGatoGozaimas..!!'
dekat memember yanG kasik cokelet kat saya.
T_T sho shweet la koranG ni.

sekolah koranG ada cerita seram tak?
sekolah-sekolah kat Mesia ni sure tak lekanG denGan cerita hantu kan.
dah jadi macam pakej sekolah la plak.
setiap sekolah mesti ada cerita hantu yanG tersendiri.
klasik.
heh.

sekolah saya dulu,
ada 3 bahaGian sekolah yanG saya takot nak pi sensoranG.
1. tanGGa lama yanG naik ke bilik seni.
2. tandas sekolah.
3. bahaGian atas bilik Guru.

kalau baca salasilah kewujudan sekolah saya dulu,
perGh. memanG historic.
pernah jadi Gereja.
pernah jadi kem pelarian di zaman nipon.
pernah juGa jadi hospital sementara manGsa peperanGan.
kat atas blok lama sekolah saya [tinGkatan 3jujur, 3kreatif, 3kamil, 3bakti]
ada salib yanG besau la sanGat.
tak tau la apsal dioranG ni tanak buanG.
denGar cerita, kalau nak buanG salib tu,
kena berurusan denGan pihak conventry di enGland.
munGkin sebab proses dia rumit, dioranG pon jadik malas.

1. tanGGa lama yanG naik ke bilik seni.
tanGGa ni memanG Gerun ar.
pencahayaan yanG tidak serata menyebabkan tanGGa tu Gelap.
pulak tu, tak tau la apa pasal ada terGantunG satu Gambar pompuan ni.
sekali tenGok takpa la.
dua tiGa kali tenGok dah mula Gerun.
kalo naik tanGGa tu sensoranG,
memanG tak pandanG dah Gambar tu.
takda pa pa pon,
cuma rasa tak senanG hati melihat itu Gambar.

2. tandas sekolah.
disebabkan sekolah semua perempuan,
tandas ada satu ja.
kat tepi padanG.
kalau tak salah pintu dia pintu kayu.
nGaa.
memanG tak berani nak peGi sensoranG.
tah la.
memacam cerita denGar pasal toilet tu.
ada oranG jenGuk kat atas la.
ada oranG jenGuk kat bawah la.
nGaaaa.
saya ni plak penakut,
boleh kira la, dalam 5 tahun kat sekolah tu,
berapa kali la sanGat mintak kat cikGu nak pi toilet.
hehe.
tandas sekolah koranG berantu tak?

3. tinGkat atas bilik Guru.
bilik Guru tu,
dulu nya rumah sisters kat Gereja sebelah sekolah.
pastu dioranG sewakan kat sekolah untuk dijadikan bilik Guru.
bahaGian bawah saja yanG diGunakan untuk bilik Guru.
bahaGian atas tu dijadikan stor.
simpan cam kertas soalan, bla.. bla..
kat sekolah dulu,
saya ni slalu la jadi ajk subject.
so, kena laa slalu tulun cikGu a.k.a kuli cikGu.
kena Gi amik ini, itu.
tapi palinG Gerun kalau kena naik atas bilik Guru.
nGaa.
kalau kena naik, memanG laju je laaa jalan.
tah la.
tak pernah la kena kacau ke hape ke.
tapi rasa takot tu sentiasa ada.
biasa laa.
telinGa ni banyak kena suap nGan cerita antu.
tu yanG jadik bahan tu.
ampeh.


pernah skali masa skolah kitoranG ada latihan kecemasan,
elok elok semua berkumpul kat padanG,
tetiba ternampk satu lembaGa
yanG berlari dari arah surau kat belakanG skolah.
Gila menakutkan.
denGan baju yanG menGGerbanG tak henGat punya.
bila dah dekat, baru nampak,
tu budak yanG dok smayanG dalam surau..!!
aGak nya dia tak sempat nak bukak kain telekunG dia kot.
denGar je siren,
terus berlari ke padanG.
baGuih betol laa.
apa khabar aGak nya budak tu
heheheh.

aaa.
sekolah koranG takde citer antu ke?
stakat ni citer antu yanG palinG best saya denGar
ialah TKC punya.
yanG pasal ulik mayanG tu.
perGh.
citer antu kat skolah alonG dulu pon best Gak.
[sekolah Derma, perlis].
citer antu kat IPBA pon menarik tertarik.
muahahaha.

janGan biarkan hidup anda diselubunGi misteriii.

Monday, February 13, 2006

di corong lorong yang lohong..

hai korunks [pinjam style puchonG].
sehat kah?
saya sedikit kepenatan.
sebab banyak benda nak kena buat.
koranG pon tak berminat nak tau kan.
so, tak yah cerita la.

kali ni nak cerita pasal perasaanG
masa amik junior kat heathrow
a few days back.

wow. dah setahun.
wow. tak sedar masa berlalu.
wow. dah nak balik.
wow. apsal aku balik laGi summer ni?
wow.

nGahaha.
a funny kind of sensation happened to me
while i was at the airport.
tah la.
susah nak describe.
susah nak imaGine yanG setahun yanG lalu,
saya + laGi 24 almost innocent younGsters came to UK for the first time.
lalu loronG yanG sama kat arrival nya tempat tu.

it was almost like i could see myself walkinG throuGh.
huhu. klasik.

hmm.tapi sakit kaki ar.
dok berdiri kat situ 2jam.
oi, junior. blanja la makan ke hape ke.
cakap la tenGkiu ke, i miss u too ke.
ni hapa pon tarak.
cit.

sib baik akak koranG yanG soranG ni baik.
tak kutuk belakanG, cuma kutuk tetepi jek.
nGeheheh.
takde laa..
kalau koranG mesraaaa nGan kitoranG,
kitoranG takde hal.
janGan la 'stakap' sanGat. [read: stuck-up]
mind that.

heh.
apasal aku dok bebel kat junior ni.
apa aku dah takda keje lain?
hmm?!

ok la. nak cau dulu.
nak pikir pasal dikir barat.
nak kena buat sesuatu yanG da'bomb.
*nGeliat*

Gua cau dulu.
roGer + out.

Friday, February 10, 2006

"leli, aku nak duit", dompet ku berkata dengan selamba.

hai koranG.
koranG sehat kan?
semua makan cukop kan?
nGahaha.

isu duit biasiswa >>>>£££
setelah berjaya menarik simpati
dari beberapa badan bukan kerajaan
ada laa dalam 2-3 oranG offer nak hulurkan wanG pendahuluan.
haha. tima acih la.
tima acih bebanyak.
tapi saya masih laGi berdiri di sini.
[berdirinya saya disini untuk menekanGkanG..]

tima acih juGak la kat bebudak cokelet day.
sebab benarkan pembeli-pembeli dari IPBA
berutanG terlebih dulu.
haha. koranG memanG werld.
nak makan cokelet nye pasal sanGGup berutanG.
..dan kak fiza.
cian dia meredah kesejukan di malam hari
tapi tak dapat nak kutip sen dari kitoranG.
sebab apa?
"pasal oranG biasiswa belom masukkan duwet..!!"

ahah. takmo lah kecoh pasal duit nih.
kanG ada lak yanG over cam sesetenGah tu.
maki hamun sana sini sebab duit RINGGIT dia lom masuk.
heh. kisah klasik tu.

esok saya Gi london.
nak amik bebudak junior yanG dikasihi.
[..lari Gi toilet dulu]
saja je laa.
nak keluar Gi town takda duit.
kanG tak keluar lanGusnG dari rumah sanGap pulak.
so, ikut je la rombonGan sambut juniors tu.
dapat juGak keluar jenjalan.
free plak tu. heh.
silap ari bulan, dapat air kotak free.
mana laa tau.
*winkwink*

sebenarnya banyak benda yanG saya nak cakap / taip.
[bukan taib aaa. mind that :P]
tapi simpan la untuk esok esok lak.
kanG kalau cakap semua hari ni,
dah takda benda nak cakap esok lak.
tak Gitu?

okies.
nak ucap "Get well soon..!!" pada miss ciken pops a.k.a freespeed.
aku belom melawat ko laGi weh.
kanG aku lawat ko, aku bawak camera skali :P

pastu nak ucap tima acih kat incik shupie + incik peQin.
sebab masak mee udanG + nasik sadin.
sedap Gila khinzir tahap Gazebo.
apahal plak aku mention khinzir ni.

tu je lah.
Gud thinGs, people.

Wednesday, February 08, 2006

makan roti lorr..

hehe.
sehatkah anda semua?

yesterday, which was 7february 2006,
was my last day at Lipson Vale Primary school.
took some shots. will share later.
had a bit of embarassinG moment at school yesterday.
we had the normal assembly,
which ended in abit of an unusual manner.
hehe.
i was about to Get up when the teacher incharGed announced that the three of us
[saya + oranG kiri + oranG kanan]
will be leavinG the school because it is our last day.
i was sittinG with a bunch of year 6s
and i can feel that they were all starinG at me all of a sudden.
and all of a sudden juGak,
i can feel my face becominG warmer and warmer.
and i knew that i was blushinG shamelessly.
dem. what did i have to blush for?
i hate it when i blush.
because i look ridiculously red.
but then aGain,
it's out of control.
heh.
well, i had a hell of fun at that school.
cikGu pon boleh tahan kacak.



tomorrow i'll be startinG my lectures aGain.
"yeay..!!" or "siGhss.."
hmm.

dizaman keGawatan ni,
dinner pon makan roti sapu planta je.
tu pon nasib ada roti + planta.
kalau tak, teGuk air paip yanG berkhasiat tu je la.

kalau aral semua nya meneGak dan takda yanG melintanG,
esok lusa masuk la duit biasiswa yanG dicintai.
boleh la beli + makan haiwan.
dah berapa hari tak makan haiwan.
contoh: ayam, daGinG, dan seanGkatan.
macam karnivor lak.

ok la.
dah takda idea nak merapu.
roGer and out.

Monday, February 06, 2006

si baju ropol + kain pelikat werld..!!

danG..
sepatut nya ada clip mawi masa dia nyanyi laGu 'aduhhhhh saliha' kat JL.
tapi apsal lak tetiba bloGspot ni tanak terima taG clip tuh.
ampeh.
tak kesah la.
kalo koranG nak tenGok Gi tenGok kat youtube sendirik eh.

hari ni mood saya baik.
so tak marah.
sekian.

p/s: saya + GenG jadik veGetarian dalam minGGu ni.
sebab kitoranG tak mampu + tak layak nak beli ayam.
T_T
sedih Gila.
wahai elaun, pulanG lah..!!

Sunday, February 05, 2006

teka teki purba

helo koranG.
especially yanG tak tenGok Juara laGu.
yanG tenGah berlanGsunG skaranG.
skaranG dah ku 9malam waktu Malaysia.
samada sebab _______________________
a) takda TV
b) tak dapat siaran TV3.
c) mak tak kasik tenGok.
d) server colleGe yanG skema
e) firewall yanG tebal 5 kaki.

disebabkan kia tak leh nak nonton juara laGu,
meh kita jawab teka teki ni.
mesti ada antara koranG yanG dah pernah denGar kan.

ni ada 3 oranG budak.
nama: ali + abu + amad.
amad nak beli kasut adibas.
harGa kasut adibas RM97.
dia takda duit. miskin.
dia pinjam duit dari ali + abu yanG kaya soranG RM50.
sekaranG amad ada RM100.

amad pon beli la kasut adibas tu.
pastu bakinya ada RM3 kan?
denGan baki tu dia bayar la hutanG dia kat ali + abu.
soranG RM1.
RM50 yanG dia hutanG nGan ali + abu tadi
dah tinGGal RM49 soranG.

kan?
49 + 49 = 98 kan?
kat amad ada laGi RM1.
98 + 1 = 99 kan?

mana peGi laGi RM1 untuk cukup balik RM100 tadi??


teka teki ni saya dah denGar sejak berusia 10-12tahun. tak henGat lak.
masa tu abah bawak kitoranG seisi keluarGa Gi tukar tayar kereta.
masa tu adik takda laGi.
munGkin abah kesian tenGok anak-anak nya yanG cute ni kebosanan.
lalu dia pon kasik laa kitoranG teka teki nih.
masa tu baGi jawapan yanG tah hapa-hapa.
duit tercicir la.
amad letak duit dalam poket pastu lupa la.
memacam.

disebabkan hari ni saya kebosanan.
nak dok tepi lonGkanG main air, ramai plak yanG marah.
jadi, saya nak pikirkan jawapan nya.
hoh.
abah tau jawapan tu.
so, nanti dah dapat jawapan nak anta email kat abah.
huhu.
koranG tau ke jawapan nya pada soklan itu?
text me if you do.

Thursday, February 02, 2006

je detest..!!!!

yah.
bebudak marjon sure familiar nGan bendalah ni.
hoh.
i hate it.
i hate it..!!
semenjak dua menjak ni,
server marjon menjadi semakin benGonG.
macam last year.
apa pasal ntah.
nak kata computinG services tenGah berusaha denGan tekun
nak buat wireless kat students villaGe,
takde plak.
huh.
menanam balanG Gula di tepi bibir sunGGuh.
hadoi laa.

bila nampak je muka budak yanG dok senGih cam baGus tu
[rujuk Gambarajah di atas],
ish. sakit betol hati.
kalo skejap takpe.
ni tenGah kita dok surf.
[ada yanG lenGkap berpakaian surfinG ketika nak surf intenet ye.]
dia bleh dok terkebil-kebil.
yahhh..!!

nak bakar server marjon
kanG lanGsunG takde intenet.
padan muka sumer oranG.
denGan muka aku skali.
huhu.
adoi la.
menGuji kesabaran sunGGuh.

tapi bila kesabaran itu GaGal dikawal,
mouse menjadi manGsa keadaan
dan akan dihempap-hempap ke meja.
kesian mouse.
huhu.
betol la server marjon ni.
menGajar insan untuk menGawal kesabaran.
hohoho.
i love marjon.