Sunday, February 05, 2006

teka teki purba

helo koranG.
especially yanG tak tenGok Juara laGu.
yanG tenGah berlanGsunG skaranG.
skaranG dah ku 9malam waktu Malaysia.
samada sebab _______________________
a) takda TV
b) tak dapat siaran TV3.
c) mak tak kasik tenGok.
d) server colleGe yanG skema
e) firewall yanG tebal 5 kaki.

disebabkan kia tak leh nak nonton juara laGu,
meh kita jawab teka teki ni.
mesti ada antara koranG yanG dah pernah denGar kan.

ni ada 3 oranG budak.
nama: ali + abu + amad.
amad nak beli kasut adibas.
harGa kasut adibas RM97.
dia takda duit. miskin.
dia pinjam duit dari ali + abu yanG kaya soranG RM50.
sekaranG amad ada RM100.

amad pon beli la kasut adibas tu.
pastu bakinya ada RM3 kan?
denGan baki tu dia bayar la hutanG dia kat ali + abu.
soranG RM1.
RM50 yanG dia hutanG nGan ali + abu tadi
dah tinGGal RM49 soranG.

kan?
49 + 49 = 98 kan?
kat amad ada laGi RM1.
98 + 1 = 99 kan?

mana peGi laGi RM1 untuk cukup balik RM100 tadi??


teka teki ni saya dah denGar sejak berusia 10-12tahun. tak henGat lak.
masa tu abah bawak kitoranG seisi keluarGa Gi tukar tayar kereta.
masa tu adik takda laGi.
munGkin abah kesian tenGok anak-anak nya yanG cute ni kebosanan.
lalu dia pon kasik laa kitoranG teka teki nih.
masa tu baGi jawapan yanG tah hapa-hapa.
duit tercicir la.
amad letak duit dalam poket pastu lupa la.
memacam.

disebabkan hari ni saya kebosanan.
nak dok tepi lonGkanG main air, ramai plak yanG marah.
jadi, saya nak pikirkan jawapan nya.
hoh.
abah tau jawapan tu.
so, nanti dah dapat jawapan nak anta email kat abah.
huhu.
koranG tau ke jawapan nya pada soklan itu?
text me if you do.

2 comments:

  1. Anonymous10:37 PM

    amad tipu tu...dia bukan hutang rm49 sorang...dia utang rm49.50 lah.nak kena sekeh amad ni...

    ReplyDelete
  2. heheh..
    tulun sekeh kan.
    dah lama dah nak sekeh. tak tersekeh..

    ReplyDelete

saya yakin saya kunci komen ini..!!