Thursday, June 22, 2006

mut, nanti kite rindu kat awak..

en. mut,
..tsk. tsk.

kite nak mintak maaf kat awak.
pasal kite terpaksa berpisah denGan awak.
tapi bukan perpisahan utuk selama-selamanya.
awak pon tau kan.
yanG kite memanG tak leh nak pisah lama-lama nGan awak.
kite cepat rindu.
awak terlalu istimewa pada kite.
dah 10 tahun kite bersama.
tidur sekatil. kekadanG awak jatuh..
..hehe. kite tertendanG awak :P

ohh. kite memanG tak sanGGup nak tinGGalkan awak.
dari kecik dah bersama awak.
masuk maktab pon awak still setia nGan kite.
ni, kite datanG UK. kite bawak awak bersama.
how can i live without you..
huhuh.

ikutkan hati , kite nak je ajak awak balik Malaysia.
sebab awak tau kan,
tido kite takkan lena kalo awak takde.
tapi. tapi. tapi.
beG tak muat..!!
lagi pon nanti mama sure marah punye.
mesti dia cakap:
"haip. balik Mesia pon nak bawak selimut ?!"

kite just harap awak paham la, en.mut.
kite sedih tau. seriyes ni.
nGaaaaaa.
camne kite nak tido tanpa awak selama 2 bulan stenGah?!
T_T

kite shayanG awak, en.mut.
rGds,

leli rOse.
















kelihatan en.mut enGGan melipatkan diri nya sendiri,
Gara Gara protes nak ikut balik mesia. notti.

Wednesday, June 21, 2006

aku rasa aku sehat je.












hadir nya testi ni kat frenster aku membuatkan aku terpanGGil
untuk memberikan kenyataan umum kepada semua.
pasal apa?
1. ramai sanGat yanG tanya tentanG kondisi kesehatan aku.
2. aku dah tak larat nak jawab :P
3. sanGat terharu nGan ke-concern-nan kalian.

banyak kali aku encounter member aku dok tanya pasal kesehatan aku.
munGkin pasal muka aku cam kusam Gitu.
tapi bila aku tanya memember rapat,
dioranG cakap takde plak muka aku nampak saket.

pada hari babikiu tu,
ada laa dalam 3 oranG tanya aku..
.."cik leli, ko tak sehat yer."
.."leli, ko nampak tak sehat la. penat ye?"
.."ko saket ke, leli?"

emm. aku rasa aku tak saket.
aku rasa aku sehat jek.
takde plak demam demam ke hape ke.
alhamdulillah la aku still hidup sampai hari ni.
tapi kalo esok lusa, aku takde tu,
koranG bleh assume yanG aku memanG sakit la kot selama ni.
T_T

emm. aku just nak cakap terimas.
sebab koranG sanGat concern nGan keadaan aku [yanG memanG bizi memanjanG. asik dok patah kaki jek :P [..break a leG. direct translation]

itu lah nama nya sahabat.
menGambil tahu tentanG sahabat yanG lain.
kalo koranG jadik member aku,
koranG akan dapat exceptional dari kata-kata 'menjaGa tepi kain oranG'.
memember aku di benarkan menjaGa tepi kain aku.
jaGa tepi suar jeans, jaGa tepi baju, tepi tudunG, dan sebaGai nya.

thanks for watchinG my back.
aku shayanG laaa kat koranG.
huhuh..

Tuesday, June 20, 2006

exam kebende..

hello.
ari ni aku dah lepas satu paper exam.
paper module BHP H02
..bukan BHP brake horsepower yer.

arGh. kusut aku mikir pasal exam tu.
bukan nye aku malas nak stadi.
tidak.

aku cuma tak nampak objective aku kene amik exam tu.
oh. salah.
aku cuma tak nampak objective aku kene blaja module tu dan amik exam dia.
bukannye aku nak kene keje kat UKays ni.

note: bila blaja + amik exam module BHPH02,
anda akan memahami + menGhayati + menyelami
system pendidikan UK, isu isu pendidikan UKays,
piaGam pendidikan yanG ubah setahun sekali :P

eei. tak menarik tau.
dah tu. memanG takde setitik link nGan Malaysia pon.
ye, tau. belaja katUK.
tapi perlu ke?

perlu ke balaja macam amik course matematik + sains kalo aku dah ter-enroll dalam course tesl?
adakah?
adakah?

alahai.
dulu exam untuk module ni, ni baGi 5 markah percuma kat pelajar Malaysia.
sebab kitoranG komplen pasal ketidakrelevenan exam tu.
ni. tatau laa dia nak baGi diskaun ke tidak.
huu.

insyallah aku dah cuba yanG terbaik.
stadi sampai mata benGkak oo.

tapi still..
munGkin dioranG rasa piaGam pendidikan dioranG baGus
dan dioranG nak kitoranG ni balik mesia dan pakai piaGam dioranG tu.
hmm.

eh. dah la membebel skit skit.
:P nGee.
berapa laGi hari nak balik mesia adik adik?
huyeeh.

Saturday, June 17, 2006

tiada seekor pon babi yanG lerlibat {^O^} <- mesti wooL kutuk aku kerna typo itu. arGh. takmo betol kan..!!

oh. dimanakah patut aku mulakan.
mulakan denGan bismillah.

oh. alhamdulillah.
babikiu yanG di nanti nanti kan dah pon berakhir.
makanan sumer dah masuk perut.
sampah sumer dah masuk tonG sampah.
pinGGan sumer dah masuk almari.
..baju sumer dah letak dalam baG?!
..ejejeje.

aGenda hari ni bermula seawal 10paGi.
aku + sudi + linda ______
sama sama tulun menulun buat kuah kacanG dan juGak bahan bahan untuk potato sumbat cheese linda.
di rumah yanG lain,
abul + wife + co________
dok cucuk satay = 600++ cucuk.
pepeperGh.

dalam kul 12tenGah hari Gitu,
bermula lah keGiatan nak men-set up-kan perkakas babikiu.
aku memanG kecewa Gila nGan babikiu set cap ASDOL.
kunun kat tempat display tu cam besar.
bila pasanG, besaQ pinGGan makan je.
tak munGkin aku tersalah tenGok masa nak beli tu,
sebab wooL pon ada kat situ.
warGh. wattahek.

mekasih abul + munir + mien + azraQ + wooL + myself :P
ada oranG komplen rambut dia yanG baru lepas syampoo tu busuk bau aranG laa, bau ayam bakar laa..
aku dah offer nak Guna duit MAM beli sabun smart price asdol nak cuci rambut dia,
takmo plak.
dah oranG baGi siku, lagi mau lenGan.
nGahah.

dalam pukul 2.30 tenGah hari Gitu,
oranG dah start ramai.
padahal event sbenar start kul 5.
tapi takpe.
the more the merrier.
nyiru tapak tanGan,
kuali babikiu aku tadahkan.

bila pukul 5.30 Gitu,
aGak aGak sumer oranG dah ada,
makan sumer pon dah cukup.
baru la majlis officially start.

yanG terhidanG ialah :
1. ayam bakar cap sifoo.
2. ayam bakar cap apprentice sifoo.
3. satay haji abul sahmurai.
4. kuah kacanG cap sifoo.
5. potato sumbat cheese sifoo.
6. nasik GorenG 3 rasa [sebab di buat oleh 3 Group yanG len].
7. sandwich tuna GorenG amylah [bukan tuna itu menGGorenG amylah yer].
8. beGer daGinG cap kedai konti.
9. sosej veGe asdol.
10. air manGGo in a tub :P

wah. banyak juGak ek bile dah wat senarai.
aku harap sumer yanG hadir berpuas hati denGan apa yanG dah di jamah petanG tadik.

di sampinG itu,
ada jugak acara selinGan sperti menGumumkan pertandinGan bilik tercun:
B: azraQ
C: shanu shanti
D: Jia
E: ecah
..dem. bilik aku kalah T_T

emm. apa laGi yanG kite main tadik.
oh ye.
ada yanG main
1. Game tinG tonG tinG tonG ape tah.
2. Game botol.
3. Game cucuk satay. [adaptation dari kayu cucuk satay]

havoc. memanG havoc.

trimas kerana berkerjasama kepada yanG stay back untuk tulun membasuh seGala perkakas tadik.
sesapa nak claim baranG dapor dioranG,
koranG leh laa nak melawat rumah 30 + 31 + 34.
ok?

ok. tu je hapdet nye. Gamba kanG kalo ada yanG nak hulur, bleh laa aku publish kat sini.
camera aku sendirik takdek.
sekian.
terima kasut.

p/s: kamu still rindu pada masakan mesia?

Friday, June 16, 2006

tokeh ayam

uhuh. badan ku berbau ayam.
apa pasal?
sebab dah 2 hari aku dok berGelumanG nGan haiwan itu.
sebab apa?
sebab esok ada BBQ.
dan ini adalah first project aku bersama MAM.

huhuh.
ye. aku tau.
penGurusan aku kelam kabut.
heh. sori eh.

penat ar.
tamau tulih banyak banyak.
just nak cakap jutaan terima kaseh
kepada sesapa yanG turun untuk GotonG royonG petanG tadi.
junior, senior, mahupon oranG-oranG dalam YM list aku.
baik sunGGuh hati anda.
denGan berniat untuk menolonG pon dah dapat pahala tau.

_____huhuh. lama siot tak rewanG macam tu.
membuatkan aku terpikir.
ni baru buat makan makan 50 oranG.
esok esok bila nak buat kenduri kawin
nak panGGil oranG beribu-riban..
mau menGeluh aku.
hoh.

ok lah.
pendek kata:
terima kasih.
panjanG kata:
terima kasih kerana meluanGkan masa koranG petanG tadi utk merewanG.
esok kita makan besaQ.

Wednesday, June 14, 2006

kenapakah aku tiada dalam Gmbr itu T_T

barisan pemain werld kap kokdianG FC.
atas kiri: kak wati. si liana. alonG. si kinah. makcik.
bawah kiri: abG soleh. encik abah. puan mama. wife abG soleh.
yanG kecik kat tenGah: Qistina, anak abG soleh.

T_T T_T T_T
oh lara nya hati ini.
sianG tadi kazen aku anta testi kat frenster. [..or GenGster?!:P]
..thanks kak wati..!!
bila aku bukak GeGambar dalam paGe dia,
ada laa Gambar ni.
aku inGatkan Gambar Grad dia yanG dulu.
bila aku tenGok bebetol.
..haip. itu macam abah aku.
..haip. itu macam ma aku.
..haip. itu macam si liana.
..haip. itu macam alonG.
nGaaa..

sedih tau aku tenGok Gambar tu.
walopon aku dah nak balik dah,
tapi still. aku takdek dalam Gambar tu.

aku cadanG nak super impose kan jek Gambar aku ke dalam tu.
heh.

takpe lah. janji alonG dah Grad.
tak lama laGi, aku pulak.
hakhak.. insyallah.

selamat maju jaya irian jaya. jaya batchan, alonG dearie.

Sunday, June 11, 2006

ngajar kat pedalaman?! baek..!!

have you read the news?
..meh meh baca kat sini

ni berita pasal polisi baru kerajaan nak anta postinG kat kawasan pedalaman.
dan yanG palinG menarik ialah pedalaman di neGeri masinG masinG.
..huyeeh..!!

hehe.
excited kah aku?
aGak laa.
untuk Gadis Gadis yanG suke nak kepit bawah ketiak mak cam aku ni,
memanG suka laa.
ish. banyak faedah oo.
1. tak jauh sanGat nGan rumah.
2. boleh balik kampunG setiap minGGu.
3. jimat duit minyak + tol [silap silap tak kene tol pon]
4. dan macam macam laGik.

tapi aku tertarik denGan satu ayat kat news tu:


``Sebelum mereka membuat keputusan untuk menceburi bidang pendidikan, kita tanya sama ada sanggup atau tidak (mengajar di pedalaman).

``Kalau tidak sanggup, janganlah mohon, jangan fikir kerjaya ini sebagai pilihan terakhir dan melihat kerjaya guru sebagai sesuatu yang mudah,'' katanya pada sidang akhbar selepas majlis Menjunjung Budi Guru Pedalaman di sini hari ini.

hoh. meh sini aku nak baGi komen.
pada pandanGan aku,
bukan criteria itu yanG harus di titik beratkan.
..there's a thinG called 'LIE' + hypocritism in this werld.
dia boleh cakap dia sanGGup.
tapi adakah benar benar dia sanGGup.
adakah dia ikhlas nak menGajar.

ok fine la.
sesetenGah dari kitoranG pon banyak menipu masa interview denGan memberikan jawapan berbaur skematism dan patriotism masa interview.
tapi kursus 6 tahun ni berjaya men-tune otak dan hati untuk menGikhlaskan diri menjadi Guru terhebat.
..wowowo.

_______kisah selinGan.
tapi teirnGat kat salah soranG member aku ni.
jujur sunGGuh dia.
masa interview dulu, inchek yanG terview dia tu tanya,
"awak ni bebetol minat nak menGajar ya?"
boleh dia jawab,
"tak.. mak saya yanG suruh saya enroll dalam course ni."

dan denGan rileks nya dia boleh juGak enroll dalam course ni.

pada aku, macam 6 years course ni takdek hal sanGat laa.
sebab mempunyai masa untuk nak bentuk otak + hati.
tapi kos kos yanG macam KPLI [kos pendek. setahun jek] banyak menerima pelatih yanG hanya enroll untuk dapatkan duit elaun sebanyak RM1000++ sebulan.
ni bukan serkap jaranG or sweepinG statement yar.

dulu ada soranG abanG KPLI ni pernah cakap nGan aku.
dia enroll kos tu sebab dia bosan nGan keje dia.
cuba pikir. dulu dia kerja kat bank.
tapi sekaranG jadik 'pelajar or Guru pelatih' pon leh dapat 1K lebih sebulan.
warGh..!! aku marah.
tapi tak semua KPLI macam dia ar.
huhu.

watever lah. kesah basi KPLI ni juGak laa yanG aku nak unGkit.
hehe.
to all teachers to be,
fiGhting..!!

siGhs.

Tuesday, June 06, 2006

kisah klako di petang yang panas..

hari ni kelas sampai 12.30tGh jek.
so, cam biasa aku dan kenGkawan melepak kat bilik yanG sudah ada kelenGkapan intenet;
yakni bilik si wooL.

sambil sambil melepak sambil layan nasik dan sadin.
sesambil tu, ada laa soranG member aku ni.
..tee hee hee ^_^
dia bukak paGe frenster aku.
kunun nak baca testimonial aku la tuh.
tak kesah la kan.
mien ada kasik testi kat aku yanG berbentuk sebijik maze.
koranG kalo nak main Gak leh klik kat sini jek.

aku rasa kebanyakkan memember kitoranG dah tau dah,
bahawasanya kalo kantoi kat level 3,
nanti akan kuar Gambo hantu exorcism yanG menjerit.
tapi malanGnya member aku yanG so-called-inesen ni tak tahu menahu perihal hantu itu.

_______ok. berbalik pada kesah member aku yanG bukak paGe frenster aku tuh.
bila aku nampak jek dia macam nak main maze tu,
aku pon memulakan aktiviti tidak sehat untuk nak kenakan dia.
aku cakap la,
"aa.. main la maze tu kalo ko terer."
pastu denGan tekun nye dia tanya aku camne nak main.. nak tekan button ape.
aku pon explain denGan ikhlas :P

lalu member aku ni pon main laa level 1.
..tak sabar nak tunGGu level 3. bior dia menjerit. nGahah :P
tapi kat level 1 nGan 2 asik sanGkut jek.
lalu membuatkan aku tidak sabar.
aku pon cakap,
"hah. meh sini. bior aku main level 1 nGan 2. pastu level 3 ko main ar. pasal level tu mencabar."
pastu si wooL nyampok nak join acara mari-kenakan-member-anda.
wooL cakap,
"eh. leli. kat level 3 ada bonus kan?"
pastu aku cakap,
"eh. bukan laa. tu level 4.."
..padahal aku tatau pon level 4 tu wujud ke tak. pasal antu tu kuar kat level 3 :P

so aku pon main laa level 1 + 2.
bila sampai kat level 3, aku cakap kat member yanG di-raikan tu,
"hah. ko plak. aku dah mainkan level 1 + 2. ko main level 3."
denGan kesiannye dia pon menjawab,
"eei. aku takot ar. asik nak kalah jek."
acara mari-kenakan-member-anda diteruskan denGan aku menambah satu laGi dialoG penipuan iaitu:
"ohh. lupa nak cakap. kalo ko GaGal kat level 3, dah tak payah ulanG balik level 1. kali ni dia akan start kat level 3 tu juGak. so ko leh try laGi skali ar.."
..obvious Giler aku menipu. hnss. hnss.
mendenGar penjelasan aku yanG penuh denGan kepalsuan tu, member aku ni pon menGGaGahi diri untuk bermain.

main. main. main.
..lama nya masa dia amik untuk mati..!!
aku + wooL dah tak mampu nak tahan Gelak.
sepanjanG-panjanG member aku dok berusaha nak main Game tu,
aku dok Gelak terkekek-kekek.
..dem. aku telah menGGanGGu konsentrasi dia. huhu.

akhir nya. dia mati juGak kat level 3.
dan hantu exorcism tu pon kuar sambil menGeluarkan bunyi jeritan.

lalu seperti yanG dijanGka,
member aku pon menjerit ala-ala ternampak hantu.
lalu aku + wooL tak dapat menahan laGi dan Gelak baGai nak kuar perut.
member aku ni plak sebok dok menampo-nampo aku :P
aku plak sebok dok Gelakkan dia.
tak sedar kepala lutut wooL ada kat sebelah kepala aku.
..lalu. tebabom..!! kepala aku berlanGGar nGan kepala lutut wooL yanG sememanG nya tulanG semata-mata.
warGh. saket.

padan muka aku.
nak kenakan member sanGat.
akhir nya,
acara mari-kenakan-member-anda diakhiri denGan aku balik ke bilik dalam keadaan benGonG terlanGGar kepala lututs.
adeh.

sekian.

tarian donia

bermohon denGan ikhlas
aGar lonGlainya sayap
pada Gerakan mewanGi.
menGharap denGan sunGGuh
aGar terukirnya lanGkah
pada aliran yanG harum.
menGemis denGan harapan
aGar jamahan berbunGa syurGa.
bertinta denGan penyaksian
aGar mutiara kata Gemerlap.

lelah ikutan tarian itu
lanGsunG ditepi
kerna hanya yanG celik
sedar keasyikan tari *~

Sunday, June 04, 2006

biarkan kekambenG berehat..

eh. aku rasa aku ada binatanG baru untuk diminati.
sesetenGah kenGkawan aku dah tau kot.
selain kambenG,
aku sanGat suka kepada kura-kura.
..
bukan kurekuresakti yer.

dari tahun lepas laGik aku dok carik seekor baby kurakura untuk dianakanGkatkan.
malanG nya, UKays tidak lah seperti mesia.
kalo kat mesia,
peGi je memane kedai hewan,
senanG je leh dapat baby kurakura.
seekor boleh dapat denGan harGa semurah RM5.
tapi kat UKays ni kemain payah nak carik.
huhu.

balik mesia nanti,
konfem aku akan beli seekor dua baby kurakura untuk di anakanGkatkan.
..boleh buat proGram anakanGkat kurakura. masih ada yanG sayanG.

hehe. minat ini tidak akan dapat menandinGi minat aku kepada hewan yanG bernama kambenG.
adapun kisah disebalik ke-minat-an terhadap kambenG itu terlalu klasik untuk dilupakan.
yarGh.

hmm.
laGi 3 minGGu nak balik mesia.
tapi esaimen masih banyak.
tah bile nak wat tah.
..percakapan manusia yang memiliki perasaan malas.

ok lah.
cau dulu.