Sunday, June 11, 2006

ngajar kat pedalaman?! baek..!!

have you read the news?
..meh meh baca kat sini

ni berita pasal polisi baru kerajaan nak anta postinG kat kawasan pedalaman.
dan yanG palinG menarik ialah pedalaman di neGeri masinG masinG.
..huyeeh..!!

hehe.
excited kah aku?
aGak laa.
untuk Gadis Gadis yanG suke nak kepit bawah ketiak mak cam aku ni,
memanG suka laa.
ish. banyak faedah oo.
1. tak jauh sanGat nGan rumah.
2. boleh balik kampunG setiap minGGu.
3. jimat duit minyak + tol [silap silap tak kene tol pon]
4. dan macam macam laGik.

tapi aku tertarik denGan satu ayat kat news tu:


``Sebelum mereka membuat keputusan untuk menceburi bidang pendidikan, kita tanya sama ada sanggup atau tidak (mengajar di pedalaman).

``Kalau tidak sanggup, janganlah mohon, jangan fikir kerjaya ini sebagai pilihan terakhir dan melihat kerjaya guru sebagai sesuatu yang mudah,'' katanya pada sidang akhbar selepas majlis Menjunjung Budi Guru Pedalaman di sini hari ini.

hoh. meh sini aku nak baGi komen.
pada pandanGan aku,
bukan criteria itu yanG harus di titik beratkan.
..there's a thinG called 'LIE' + hypocritism in this werld.
dia boleh cakap dia sanGGup.
tapi adakah benar benar dia sanGGup.
adakah dia ikhlas nak menGajar.

ok fine la.
sesetenGah dari kitoranG pon banyak menipu masa interview denGan memberikan jawapan berbaur skematism dan patriotism masa interview.
tapi kursus 6 tahun ni berjaya men-tune otak dan hati untuk menGikhlaskan diri menjadi Guru terhebat.
..wowowo.

_______kisah selinGan.
tapi teirnGat kat salah soranG member aku ni.
jujur sunGGuh dia.
masa interview dulu, inchek yanG terview dia tu tanya,
"awak ni bebetol minat nak menGajar ya?"
boleh dia jawab,
"tak.. mak saya yanG suruh saya enroll dalam course ni."

dan denGan rileks nya dia boleh juGak enroll dalam course ni.

pada aku, macam 6 years course ni takdek hal sanGat laa.
sebab mempunyai masa untuk nak bentuk otak + hati.
tapi kos kos yanG macam KPLI [kos pendek. setahun jek] banyak menerima pelatih yanG hanya enroll untuk dapatkan duit elaun sebanyak RM1000++ sebulan.
ni bukan serkap jaranG or sweepinG statement yar.

dulu ada soranG abanG KPLI ni pernah cakap nGan aku.
dia enroll kos tu sebab dia bosan nGan keje dia.
cuba pikir. dulu dia kerja kat bank.
tapi sekaranG jadik 'pelajar or Guru pelatih' pon leh dapat 1K lebih sebulan.
warGh..!! aku marah.
tapi tak semua KPLI macam dia ar.
huhu.

watever lah. kesah basi KPLI ni juGak laa yanG aku nak unGkit.
hehe.
to all teachers to be,
fiGhting..!!

siGhs.

1 comment:

  1. anOther sO called inOsen anonymOus3:01 AM

    pedalaman?

    baek!
    kami bersedia merosakkan budak2 tersebut.
    wakakaka.

    tapi kalau aku jadik cikgu, aku akan ajaq anak murid supaye jangan jadik kuang ajaQ. sok2 dia jadi cikgu, dia takdak la pi ajaq anak org lain jadik kuang ajaQ sama cam dia.

    haru.

    ReplyDelete

saya yakin saya kunci komen ini..!!