Monday, November 27, 2006

lonG life milk

oke murid-murid.
ini ialah susu 'lonG life'.
atau dalam bahasa inGGeris nya dipanGGil
lonG life milk.

'lonG life', jika di alih bahasakan membawa maksud:
hidup panjanG.
atau dalam konteks susu tersebut, bermaksud susu yanG mempunyai janGka hayat yanG panjanG.
..maskud nya lambat basi laa.

tidak seperti susu yanG tidak 'lonG life', susu ini tidak perlu di simpan di dalam peti ayaQ ais selaGi ianya belum di dedahkan [di buka laa].

itu je pun kelebihan susu lonG life ni.
..why in the werld am i babblinG about lonG life milk?

sebenar nya, tu intro je.
sebenar nya, aku nak cerita pasal lonG life learninG.
..whoa.



___kisah bowlinG.
ye. kitoranG Gi bowlinG laa jumaat hari tu.
..and aku tak apdet pon kat dalam ni :P
asal nya memanG sekadar nak release tension.
so, all set and ready to Go.

masa mien melakukan balinGan pertama nya,
memanG sah-sah masuk lonGkanG.
tapi, tak masuk la pulak.
apsal?
pasal, lonGkanG tu telah dianGkat.
..camne aku nak describe ni haa.
slalu nya kite Gi main bowlinG,
memanG ada lonGkanG kan kat kiri dan kanan lane tu?
aaa. tapi itu lonGkanG menaik,
so kalo bola bowlinG tu datanG,
dia memantul kan bola tu.
..maka mantul lah sesapa yanG tidak menurunkan lonGkanG berkenaan sewaktu bermain bowlinG :P
ahahahaa.

disebabkan kitoranG ni tanak mantul,
aku + hey.husna Gi ar cakap kat pakcik yanG jaGa kaunter tu.
tapi.
tapi.
..nak cakap camne haa?

"wei. lonGkanG dalam enGlish ape?"
"..aaa. drain ar. kot"
"kot tu yanG payah tu"
"eek. lain macam jek bunyi nye."
"abes ape laGi?"
*ku pikir pikir*
"ahhh. blasah laa"
..dialoG di tambah denGan ajinomoto tuk menyedapkan rasa.

__setiba di kaunter
"hi. for lane 9 + 10, can you put down the drain?"
..sambil kedua-dua belah tanGan menGuak-nGuak.
"excuse me?"
..kata pakcik kaunter berkenaan denGan muka yanG sanGat blur.

saat tu aku tau yanG 'drain' adalah perkataan yanG tidak sesuai untuk melambanG kan lonGkanG bowlinG demikan.
aku sedar memanG 'drain' tu bukan nama nya.
aku tau.
..aku tenGah belajar nih. hns. hns.

3 bulan berusaha membuat dissertation tentanG 'how children learn a lanGuaGe',
aku takkan mensia-sia kan ilmu berkenaan.

aku tau aku salah.
tapi aku dah mati akal macam mana nak explain kat pakcik tu kebende nye 'lonGkanG' dalam bahasa inGlis.

so aku berterusan je menGGoyanG-GoyanG, menGuak-nGuak kan kedua-dua belah tanGan aku sambil menudinG-nudinG ke arah lane 9 + 10.
..bila laa dia nak paham ni. tanGan aku dah tak larat nak nGuak dah ni haa T_T
..macam main Game win.lose.or.draw pun ada.
*siGhs*

"owh. you mean the barrier?"
*tinGtinGtinGtinG*
"..YES..!! the barrier..!! ..the barrier. the barrier. the barrier. can you put it down?"
*lap peluh* paham pon kau.

..pakcik tu pon perGilah untuk melakukan tuGas nya itu denGan penuh dedikasi dan kalibar untuk menurunkan lonGkanG a.k.a barrier di lane 9 + 10.







______________**~
adakah kelakar?
ahahahaa..
sikit ar.
klakar + maloo.

tapi benda yanG palinG pentinG ialah kitoranG belajar perkataan baru.
lonGkanG bowlinG = barrier
lonGkanG bowlinG =/= drain.

..no-hoo

halliwell, moon, dan yanG sewaktu denGan mereka pernah cakap laa,
yanG cara bebudak belajar bahasa baru ialah denGan 'makinG sense of the lanGuaGe'.
masa ni, penGGunaan Gerak badan [body lanGuaGe] pentinG.
benda-benda cenGGitu lah akan membantu untuk memahai bahasa berkenaan.



lonG life learninG.
perGi main bowlinG bukan sekadar main-main kosonG.
tetapi juGa beroleh ilmu sebakul-dua.










"weh. pas nih main barrier anGkat nak?"
"ape ko nih. tak macho ar main barrier anGkat."
"umph. betol tu"
*munch.munch*



:)

stay tuned.

7 comments:

  1. siluman4:28 PM

    err....barrier tu bukan penghadang ke?

    ReplyDelete
  2. siluman4:29 PM

    err...barrier tu bukan penghadang ke??

    ReplyDelete
  3. ye. betoi tu.
    sebab kat sini ada 2 jenis lonGkanG.
    satu yanG memanG cam lonGkanG kat mesia tu,
    satu yanG macam besi panjanG jek.

    tapi dah dia panGGil barrier, kite pon barrier je laa.

    huhuhu..

    siluman, nanti kita celen bowlinG eh.
    ..dah tentu saya kalah u_u'

    ReplyDelete
  4. Anonymous8:18 PM

    erm.
    friday on?
    looks like linda's got addicted.
    no more drain ya dis time.
    dush.
    malu banget.
    woo

    ReplyDelete
  5. Anonymous6:35 AM

    wakakakakaaaaa..klakor wehh..
    jom kite berlakon skali lagik ari jumaat nih..??
    sally

    ReplyDelete
  6. yey..
    udah tentu.

    jap.
    sape kate tu sumer lakonan?
    sapet?
    sapet?
    jawat.
    jawat..!!

    ehehe..
    ko lakon ar kak saL, aku peGanGkan boom jek :P

    ReplyDelete

saya yakin saya kunci komen ini..!!