Monday, December 25, 2006

the denial beinG denied u_u'





















dapat je ym ni,
terus aku rase Gelabah.
..alamak. ni dah kire pakse rela nih.
huhu.

konon nye denGan moGok sebeGitu,
aku inGat aku leh laa nak delay kan keberanGkatan pulanG aku ke malaya.
:P
..dream on la leli.
nampak nye moGok aku GaGal.
so, aku plan nak wat tatau je.
biar allen lupe :P
takyah cakap apa.

skali tadi masa kat chapel mase ada christmas GatherinG,
denGan penuh beretika allen serah kan tiket tu ke depan muka aku.
..erk. GuGup sebentar aku.
demmit.
dia bawak ke sini pulak.
adoi.
adoi.
..what a 'fantastic' christmas Gift.
thenk yuh allen.

so tiket ada dalam tanGan aku.
now, what should i do with it?
patutkah aku rendam kan ia bersama nGan baju aku?
emm.
patutkan aku bakar dalam oven pada suhu tak kuranG dari 200 darjah?
no no no.
maybe aku patut listkan je kat ebay.
at least dapat duwet :P
ahahahahaaah...ha..hurmm.. T_T

tinGGal 4 hari je laGi.
time flies when you're havinG so much fun, kan?

dulu rase cam 2 tahun tu forever je.
tapi skaranG rase cam 2 tahun tu smalam.

..wake up, leli. wake up.

kenGkawan.
aku sedey.
tapi tenGok lah.
UK mesia bukannye jauh sanGat. kan?
*panGG*
oke..oke..
jauh.
but it's not impossible to come back kan?

so, tak payah laa ko nak sedey-sedey sanGat leli.
rileks.
T_T


one Quote to share:
just when the caterpillar thouGht the world was over,
it became a butterfly.

Saturday, December 23, 2006

bowlinG + rabun = ____?____

oke. hari ni aku ada laa masa nak mem-bloG.
so aku mem-bloG je lah.
..walopon kepala aku nak pecah . saket.
oke aku exaGGerate skit.
tapi kepala aku sakit ah.
pesal tah.

hari ni nak membloG pasal Gi main bowlinG kat barbican hari tu.
kehadiran:
..shukor.
..kak nini.
..kak mas.
..kak hafiz. ops. hehe. hafiz.
..and me.

at first aku memanG tanak main.
first, sebab kuku aku panjanG.
second, sebab aku rabun hari tu.
kontek lens aku buat hal dlm bas mase on the way nak datanG town.
so aku cabut jek and was like a headless chickenfor the rest of the day.
huhuu.
power aku dlm 300 ar.
so, boleh imaGine lah kot my visibility that time.

but shukor already booked for 4 players
dan aku pon main je lah.
what the heck kan?

tapi bile pikir balik,
rabun tu tak kacau sanGat pon.
pasal bile main bowlinG,
aku akan tenGok the dots yanG dekat nGan tempat nak balinG tu.
bukannye tenGok pin pon.
..pin pon pin pon.
erk. i mean tak tenGok pin laa :P

so, blasah je laa.
hehe.
..awuu. aku pecah rekod 101 yanG ari tu.
tapi tak banyak ar.
lebey dalam 20 cam tu jek.
nGehnGeh.

so, pendek kate best lah hari tu.
hehe.

laGi sminGGu nak balik.
eh. kuranG dari sminGGu.

coz i'm leavinG on a jet plane.
i dont know when i'll be back aGain.
oh babe. i hate to Go..

arGh.
wat pe laa aku melayan perasaan sadis nih.
baik aku tido laGi baGus.

stay tuned.
**ada typo?
aku malas nak check.
sakit kepala.

Wednesday, December 20, 2006

echO [..juGak :P]

awuuuuu.
pinjam tajuk nak wat bloGGinG eh?
..hehehe.


tapi echo aku + awuu lain ar.
echo aku ni literary meaninG ar.
takde conotative nye.
takde double meaninG nye.
heh.

echo aku pasal bilik aku.
tadi aku terketawa sensoranG dalam bilik.
pastu aku terdiam.
..ada echo siot..!!
demmit.

bilik aku yanG padat dah kosonG.
lantas menGhasilkan echo yanG nyarinG ala sumbinG.

oranG yanG kenal aku akan tau
betapa tak ske nye aku pada bilik yanG kosonG.
huhuhu.
tak besh..!!

tapi ape boleh buat, ye tak?
someday still akan kene hantar baranG balik juGak.

baranG aku tak banyak.
..tak leh bawak balik banyak.
..nanti abah + mama aku marah :P
hari tu nye kotak yang hantar first trip tu pun dioranG dah bisinG.
pasal ada 5 kotak besar.
so dioranG inGat tu sumer aku nye,
pasal ada nama aku.
tapi sbenarnye kotak aku satu jek.
yanG lain sumer linda + abul + munir.
so disitu ada menunjukkan yanG mereka tak Gemar lah kalau aku bawak balik baranG manyak.
huhuhu.

hmm. aku tenGah pikir pasal ikan flambard aku nih.
mane aku nak campak eh.
camne tah aku leh lupa lak kat yanG seekor tu.
dah lepas hantar kotak smalam baru aku sedar ikan tu dok terkontanG kantenG atas katil aku.
aiyakk.
terlepas pandanG pulak.
maka,
terpaksa laa aku cari kuarGa anGkat untuk beliau.
sayanG ar nak buanG.
nanti aku nanGis.
tak sampai hati nak buanG memane stuff toys pon.
there're too cute..!!

so.
tu je lah kesah echo dlm bilik aku.
tak lama laGi echo in my hart la plak.
mai haaart.
huhuhu.
laGi brapa hari nak balik mesia adik adik?
T_T

stay tuned.

Tuesday, December 19, 2006

makinG full use

yellow..!!
how have ya'll been people?

me?
it's already 12 noon and i just woke up.
dah dua hari aku tak tido malam.
tido di sianG hari jek.
..tak lama laGi mata bakal ada alis hitam smulajadik T_T

last two days tak tido malam
pasal layan borak nGan adik aku yanG palinG poyo kat uk nih.
..palinG poyo, tapi palinG aku sayanG ar.
hehe.
asal nye just nak ajak dia dtG bilik aku nak suh dia try pakai baju baju yanG aku nak kasik kat dia.
it turned out dia tolonG aku pack baranG-baranG aku pulak.
denGan nGade nye aku pura-pura tak reti nak packinG baranG dalam kotak.
ahahaaa..
ntah.
rasa macam otak tak prepare nak pack kekotak itu.
sib baik ada tQah.
dia ajar aku camne nak pack kasut-kasutan aku yanG maha banyak tu.
kesian aku.
siap kene marah laGi bila aku campak-campak je baranG masuk kotak.
:P ehehe.
dalam kul 3paGi tu dah siap dah packinG,
tapi disebabkan topic berborak tak penah kerinG,
blasah brak sampai kul 6 paGi.
huhuuh..
ni memanG kalah aku stay up untuk wat dissertation oke?
..oke now aku rasa bersalah :P
tak lah.
bottom line,
walopon tak tido,
aku rasa sronok je habeskan masa kat uk nih camtu jek.
buat bende2 yanG tak penah aku buat.
..like stay up lambat Giler.
aku kan terkenal denGan wajah yanG tido Quite early :P


sama laa nGan smalam.
tapi smalam penat laa.
kuar the whole day.
from morninG sampai laa paGi besok nye.
paGi Gi town nak carik tie yanG abah kirim.
sib baik bawakkan fashion consultant.
so dia pilih really nice ties
and i paid them for a really Good price.
..emm. 5 for £30.
beli kat Moss tuh.
heheh.
penGalaman membeli tie smalam tauGht me betapa susah nye juGak laa nak carik tie yanG BUKAN pure silk for branded lines.

pastu Gi tenGok movie.
deja vu.
owh sey.
memanG best.
..citer denzel mane yanG tak best?
mencabar loGicality seseoranG.
..awuu. loGicality does exist.
..i've checked *(n_n)*v

hehe.
pastu malam lak Gi jenjalan round UK.
ahahahaa..
sejuk malam memanG boleh blah la.
jalan..jalan..jalan..
sampai le paGi.

hmm.
adakah esok aku juGe akan menjadi nocturnal sperti hari-hari yanG sbelom ini?
ahahaa..
belom pikir laGi.
best juGak jadik spontaneous nih.
..spontaneous ke aku?

well.
today nak shippinG baranG balik mesia.
..and kotak aku lom siap pon.
eheh.
well. take care lah ye, all.
not sure when will i be updatinG next.

stay tuned.


**ada typo tak?

Thursday, December 14, 2006

: ) << senyum jek. tak terunGkap nGan kate-kate

..tak terunGkap laa sanGat.
oke ni aku nak unGkapkan le nih.


well.well.well.
one academic year book has been closed yesterday.
3rd year aku kat marjon ni tamat nGan pekse TSL HO1
yanG bertempat di HDC 101.
..suke tol aku bilik tu.

pekse nye,
alhamdulillah la.
boleh laa aku jawab.
betol ke tak,
aku tatau :P
smalam aku dah cakap dah kat bebudak ni,
"esok aku bakal menGGorenG denGan dasat"
..ahahaaa.
but all in all,
alhamdulillah.

okeh.
dah abes dah bab exam.

lepas exam pulak,
setapak aku melanGkah kuar exam hall,
aku rasa cam blur.
..ye. aku tau aku memanG blur kekadanG.
tapi smalam nye blur tu melampaui tahap normal.

aku blur pasal aku cam susah nak percaya yanG aku dah abes blajar kat colleGe ni.
apsal rasa macam skejap pulak eh?
tahun ni memanG berlalu denGan beGitu cepat.
especially kat sem 2,
di mana ada nya dissertation, puasa, raya, esaimen.
tak terasa pon masa berlalu.
tup.tup.
dah abes.
dah nak kene packinG baranG.
..erk.packinG? danG.

rasa macam baru lepas abes SPM.
tu tak pe laa,
kalau kat rumah,
boleh laa juGak layan TV sampai lebam.
ni, tv pon takde.
harap surat notis lesen tv je laa.

akhir nya,
aku buanG masa nGan tido je.
pasal aku dah mati kutu tatau nak buat ape.
banGun je,
Gi buat rambut kak saL,
pastu aku pulak bersiap untuk dinner.

______tentanG.dinner
owh sey.
memanG bez lah.
the cherry on top of the cake lah.
food *****
atmosphere *****
company *****
overall *******************

bez nye.
yanG tak bez nye ialah bile steve mula menyinGkap kenanGan terindah antara aku + dia.
demmit tol.
inGat pulak pakcik tu.
malu nyeeeee aku.
aku bley rasa muka + telinGa aku panas.
rasa cam nak nyorok bawah meja pon ada.

adeh.
dah.
janGan nak tanye apa yanG berlaku antara aku nGan SA.
hanya aku + bebudak meja tu jek yanG tau.
..*(u_u')*

pastu kat meja aku
ada
..awu
..kak saL
..eQin
..fariza
..aishah

bez pasal main teka teki.
brape banyak beskal kat beijinG laa.
macam mana piGGy leh cross the river laa.
..eh jap.
kite tak kasik jawapan pon..!!!!
demmit.
next time jumpe fariza, leh bitau dia.
ahahaha..

then my two spesel Gas
..Guests
mekasih le datanG ke majlis i :P
siap sewa tux.
beli kasut.
perGh.
sib baik henGsem.
..agagaga

then lepas tu ada sesi models wanabee
nGan the Girls.
ni lah nama nye buanG tebiat oke?
..patut laa hishamudin sayanG kat kite.
..multitalented rupe nye.
ahahahaa.

pastu dah balik.
secara otomatis nye aku rase penat sanGat.
satu: sebab aku pakai heels [1st time in a few years]
..so kalo koranG nampak aku jalan cam ape je smalam,
blame it on the killer heels :P
dua: pasal penat study yanG smalam nye lom abes
tiGa: penat emosi ah.

adehh.
adehh.
sebab tu laa aku berhajat nak sleep in je ari ni.
tapi kenape laaaaa aku terjaGa awal sanGat.
dah terjaGa, susah laa plak nak tido balik.

dan sebab tu lah aku apdet bloG ni.
pasnih,
aku akan berusaha
untuk nak tido balik :P
..buruk nye panGai.

oke lah u ols.
smalam was awesome.
sbenar nye,
bebile je masa spend ngan koranG sumer adalah awesome.

all this will be missed terribly oke.
in fact, rase cam nank nanesh je skaranG.
..tapi adakah macho?
tidak.
so, pendinG dulu.

oke lah.
nanti balik london
aku apdet laGi.

stay tuned


**aku malas nak check for typo.
so kalo ade, blasah je la.
malas aku nak layan.

Monday, December 11, 2006

..ape nih







oke. kalao aku amik minor musik kat maktab nanti,
bleh tak deranG train aku sampai camnih?
kalo bley, Gwe mahuuuuuuu..
:P

Sunday, December 10, 2006

konsesi.emO

i was never close to my abah as close as i am with my mama.
maybe becoz of the fact that he is the only male in my family.

kalau kat rumah,
aku takde laa nak buat lawak-lawak cipan nGan abah aku.
bukan macam nGan mama aku.
aku sanGat open lah nGan mama aku.
pasal dia pon cam satu kepala je nGan aku.
bukan lah nak kata abah aku tu tak sekepala nGan aku,
in fact, aku tatau sanGat pun abah aku tu sekepala nGan aku ke tidak.
kekadanG dia pun buat jek lawak cipan macam yanG slalu aku buat.
..hmm.

bila aku telefon rumah,
takde cakap pon nGan abah aku.
slalu nya kalau aku telefon rumah,
aku just cakap nGan mama aku + liana.
kalau alonG ada, cakap nGan alonG skejap.
dan selalunya aku kirim salam aje kat abah aku.

ada juGak terkadanG abah tetibe nak cakap nGan aku.
..time tu aku akan start rase pelik.
pasal tak penah-penah,
tetibe je nak cakap nGan aku pulak.
and masa tu akan terdetik bende-bende macam..
..aku ada wat salah ke.
..ada bende pentinG ke.
..abah nak suh aku beli ape-ape ke.
tapi sebenar nye abah aku just nak tanye khabar 'directly' kat anak dia yanG soranG ni.

dua tiGa hari ni aku kerap pulak telefon rumah.
..dan macam biasa lah takde pon cakap nGan abah aku.
juz denGar suara dia kat belakanG.
tapi dua tiGa kali telefon rumah,
asik bercerita [berGossip] nGan mama aku pasal abah aku je.
..abah dapat offer kerje kat sini.
..abah beli motor baru.
..abah itu.
..abah ini.

dan aku tekun mendenGar perkembanGan baru abah aku.
..abah. lama kite tak borak berdua.

smalam aku ada bercerita kat bebudak ni.
pasal abah aku dapat offer kerje kat maktab aku.
aku asyik merunGut je
..nanti abah aku observe aku laa.
..aku nak kene behave laa.
..tak leh datanG kelas lambat laa.
*jap. penah ke aku datanG kelas lambat?*
..ishishishishiii..

tapi.
ada soranG member aku nih.
dia cakap, "eh.. best nye.."
masa tu terus je aku jawab
"bez ke hape nye. susah laa. nanti itu... nanti ini.. yada..yadaa..."

tapi paGi ni aku terdetik.
...
member aku tuh.
bapak dia kerje jauh dari rumah dioranG.
jauh dari family dia.
sedanGkan dia sendiri pun tak inGat bile kali terakhir dia jumpe bapak dia.
..what she would Give to have her father close to her.

dan aku.
sebok merunGut kalau abah dekat susah laa.
ape laa.

patutnye.
aku boleh je jumpe abah aku anytime.
nak telefon pon anytime.
abah aku dekat je nGan aku.
..tapi kenapa aku yanG menjauh?
:'(


aku sedih laa.
aku ada banyak sanGat peluanG untuk rapat nGan abah aku.
tapi aku tak Guna kan pon.

lepas balik mesia ni
insyallah aku cuba baiki keadaan.
aku akan belajar menGharGai apa yanG aku ada.
bak kata seseoranG,
"ko inGat ko cikGu, ko kene menGajar je laa?
belajar pon kena juGak.."

..betol tu :'(


ish. emosi nye aku pepaGi ni.
skaranG abah aku masih tenGah pertimbanGkan
samada nak terima offer keje tu atau tidak.
pasal dia sayanG nak tinGGalkan rumah kitoranG kat sGpetani tu.

aku harap abah aku tu terima je laa offer tu.
boleh aku Guna kan tu sebaGai peluanG :)
..peluanG boleh juGak masuk kateGori peluanG nak mintak duwet. peluanG nak pinjam kete. dan sebaGainye :P
..tu peluanG nak menGambil kesempatan nama nye :P

tadi aku beli man utd t shirt kat abah aku.
harap dia suke.

selama ni aku slalu je baca forwarded email pasal kite kene slalu sayanG kat mak kite.
kite kene harGai mak kite slaGi ada masa.
jaranG betol aku baca pasal ayah.
hakikatnye kite kene laa sayanG dua-dua kan?

abah aku slalu cakap,
aku lah harapan banGsa family kitoranG.
oleh itu, aku nak cuba buat yanG terbaik untuk penuhi harapan tu.

yehh. Gambatte leli-chan..!!
..ehehehe.


ye.
aku tau.
patut nye aku apdet pasal kasut baru aku
*tinGtinGtinGtinG*
ehehe..

tu boleh cerita lain kali ah.

stay tuned.

Tuesday, December 05, 2006

dummies.Guide.to.study.in.marjOn

ehehe..
i thouGht that it would be a Great idea to come up with a list of thinGs to do, thinGs to expect as an international student in marjOn.

dua tahun [almost] blajar kat marjOn,
dapat lah aku menGhasilkan senarai yanG berikut:
kamu haruslah _______.

1. mempunyai badan yanG flexible.
ni untuk memudahkan nak amik air smayanG [wuduk]. pasal toilet kat sini bukan cam kat mesia. takde pili air yanG kuar dari dindinG beGitu sahaja. yanG ada sinki kat dalam bilik. maka, haruslah mempunyai badan yanG felxible untuk membolehkan kamu menGanGkat kaki setinGGi sinGki supaya boleh membasuh kaki bila nak amik air smayanG.

2. bersedia untuk membawa botol air kemana jua.
toilet kat kolej tu kannye ada paip air. maka, boleh lah membawa masuk botol air untuk kemudahan sendiri. alternative nye, boleh juGe membasahkan tishu. tapi lecey skit ar.

3. mempunyai laptop/desktop yanG berspec sederhana [atau lebih].
ye. memanG kite amik tesl jek. kalau nak Guna kompiuter pon hanya untuk taip esaimen atau nak surf intenet carik bahan. sape cakap? it's more than that..!! contoh nya bila dah abes dissertation, akan terkena janGkitan post-dissy-syndrome. dimana akan menyebabkan kemurunGan jikalau tidak reti nak tanGani denGan baik. di sini, peranan kompiuter adalah untuk mendownload seGala mak nenek yanG ada kat intenet. atau pun menG-streaminG kan cerita-cerita yanG menarik. selain itu, kompiuter kamu juGak perlu compatible untuk mainkan DVD [ori atau tidak tidak menjadi persoalan]. janGan terkejut bila mendapati purata masa yanG diluanGkan untuk menonton lebih banyak dari menelaah. ini adalah normal. disebabkan ke-normal-an ini, maka perlulah ada sebuah kompiuter yanG baik supaya dapat menampunG saat-saat kebosanan kat marjOn. [bile takde esaimen, mahupun bila ada. sama jek aku nenGok :P]

4. mempunyai 'voice-projection' yanG mantap.
dah nama pun amik tesl. nak jadik cikGu. kena laa ada suara yanG cukup kuat + jelas untuk nak menGajar kelak bukan? [kalau suara stakat mcm panGGil chiharu dlm citer ju-on2, sampai esok pon tak denGar :P] tapi kalau kamu mula-mula datanG ke marjon denGan suara yanG halus, tidak perlu bimbanG. ini kerana Gaya hidup di sini akan men-train kamu untuk akhir nya mempunyai voice-projection yanG mantap. baGaimana? contoh nya, pabila telefon berbunyik dan ia adalah panGGilan untuk oranG yanG berada di bilik atas, takkan lah kamu nak susah payah naik atas kan? maka Gunakan lah peluanG ini untuk exercise-kan vokal kamu. panGGil lah sekuat hati sampai oranG itu turun untuk menjawab panGGilannya. selain itu, masa-masa yanG sesuai untuk nak melatih vokal juGe adalah bila kamu bukak tinGkap bilik dan mendapati terdapat teman sedanG memasak kat rumah belakanG. di situasi ini, kamu boleh lah melaunGkan nama teman kamu itu sampai dia denGar [..selalu nya di sahut denGan lambaian]. terdapat juGe situasi dimana terdapat jiran-jiran yanG menGuasai vokal yanG mantap, dapat lah mereka berbual secara terus dan lanGsunG dari kediaman mereka, tanpa perlu keluar rumah. di sini dapat di lihat kekuatan vokal dapat menjimat tenaGa untuk keluar dari rumah semata-mata nak bersembanG, bukan? kan ke kat luar tu sejuk, watpe susah-susah nak kuar. nak capai tudunG laGi. nak pakai bajuk sejuk laGi. renyah bukan?

5. kekuatan mental.
jika dulu, aku datanG denGan penyakit cacinGophobia [Geli yanG keterlaluan kepada cacinG + ulat], kini aku boleh cakap yanG aku dah mula kuranG Geli pada makhluk itu. [..at least aku takde laa nak lari terabur bila nampak cacinG kan? improvement tu.] terima kasih kepada cacinG-cacinG tanah yanG tak reti nak dok diam dalam tanah pabila hujan mula turun. kerana itu, kamu yanG juGe ada penyakit cacinGophobia perlu lah ada ketahanan mental untuk menGhadapi situasi dimana akan terpijak, ternampak cacinG-cacinG yanG sehat-walafiat berkeliaran di atas jalan raya pada hari hujan.

kekuatan mental juGak bererti ketahanan dari aspek emosi. contoh yanG terbaik yanG dapat aku berikan disini ialah apabila jutaan kali menerima surat dari syarikat perlesenan telivisyen yanG menGatakan rumah kamu mempunyai telivisyen yanG tiada lesen sah. bersabarlah. syarikat lesen tersebut sunGGuh cekal menGhantar notis kepada kamu setiap bulan. maka kamu harus bersabar. walaupun rumah kamu tidak mempunyai telivisyen, mereka Gemar menGhantar notis-notis yanG sedemikian. janGan buanG notis-notis itu, sebaliknya, kamu boleh Guna kertas-kertas tersebut sebaGai kertas skrap [scrap paper]. tulis nota ke, tulis reflection. kenapa perlu membazir pokok, bukan?

6. kekuatan fizikal.
terdapat banyak contoh untuk aspek yanG ini. namun saya nak baGi satu jek contoh. bahaGian yanG palinG banyak terdedah kepada kesakitan adalah muka. ini adalah palinG jelas ketika hujan batu melanda. nasib kamu lah kalau ketika itu kamu tak pakai hoodie, maka akan terasa kesakitan di kawasan muka seperti batu-batu kecil yanG dilontarkan ke muka kamu. untuk keselamatan, sentiasalah pakai baju yanG ada hood.

oh ya. ada satu laGi contoh yanG menarik untuk meneranGkan menGenai kekuatan fizikal. otot-otot tanGan kamu juGe harus mantap, supaya bersedia menahan beban baranG-baranG yanG kamu bawa pulanG dari ASDA. walaupun baranG kamu tidak banyak, kamu tetap akan merasa sedikit penat lelah untuk memanjat bukit setelah pulanG dari ASDA. ini kerana trek yanG diGunakan menGuji kamu untuk mendaki bukit setinGGi 45darjah. kemudian pula perlu menGharunGi semak lalanG yanG kadanG-kadanG [bila pakcik pemesin rumput malas nak potonG rumput] akan mencecah setinGGi kak saL [170cm++] lantas melayakkan kawasan itu untuk menjadi R-Point. [kalau tatau R-Point tu ape, pi cari DVD cerita nya].



yaaa.
itu sedikit sebanyak perkara-perkara yanG perlu kamu expect
[beyond my expects] (amy.dunia.baru, 2006)
ada yang menambah?
ehehehe..


stay tuned.