Tuesday, December 05, 2006

dummies.Guide.to.study.in.marjOn

ehehe..
i thouGht that it would be a Great idea to come up with a list of thinGs to do, thinGs to expect as an international student in marjOn.

dua tahun [almost] blajar kat marjOn,
dapat lah aku menGhasilkan senarai yanG berikut:
kamu haruslah _______.

1. mempunyai badan yanG flexible.
ni untuk memudahkan nak amik air smayanG [wuduk]. pasal toilet kat sini bukan cam kat mesia. takde pili air yanG kuar dari dindinG beGitu sahaja. yanG ada sinki kat dalam bilik. maka, haruslah mempunyai badan yanG felxible untuk membolehkan kamu menGanGkat kaki setinGGi sinGki supaya boleh membasuh kaki bila nak amik air smayanG.

2. bersedia untuk membawa botol air kemana jua.
toilet kat kolej tu kannye ada paip air. maka, boleh lah membawa masuk botol air untuk kemudahan sendiri. alternative nye, boleh juGe membasahkan tishu. tapi lecey skit ar.

3. mempunyai laptop/desktop yanG berspec sederhana [atau lebih].
ye. memanG kite amik tesl jek. kalau nak Guna kompiuter pon hanya untuk taip esaimen atau nak surf intenet carik bahan. sape cakap? it's more than that..!! contoh nya bila dah abes dissertation, akan terkena janGkitan post-dissy-syndrome. dimana akan menyebabkan kemurunGan jikalau tidak reti nak tanGani denGan baik. di sini, peranan kompiuter adalah untuk mendownload seGala mak nenek yanG ada kat intenet. atau pun menG-streaminG kan cerita-cerita yanG menarik. selain itu, kompiuter kamu juGak perlu compatible untuk mainkan DVD [ori atau tidak tidak menjadi persoalan]. janGan terkejut bila mendapati purata masa yanG diluanGkan untuk menonton lebih banyak dari menelaah. ini adalah normal. disebabkan ke-normal-an ini, maka perlulah ada sebuah kompiuter yanG baik supaya dapat menampunG saat-saat kebosanan kat marjOn. [bile takde esaimen, mahupun bila ada. sama jek aku nenGok :P]

4. mempunyai 'voice-projection' yanG mantap.
dah nama pun amik tesl. nak jadik cikGu. kena laa ada suara yanG cukup kuat + jelas untuk nak menGajar kelak bukan? [kalau suara stakat mcm panGGil chiharu dlm citer ju-on2, sampai esok pon tak denGar :P] tapi kalau kamu mula-mula datanG ke marjon denGan suara yanG halus, tidak perlu bimbanG. ini kerana Gaya hidup di sini akan men-train kamu untuk akhir nya mempunyai voice-projection yanG mantap. baGaimana? contoh nya, pabila telefon berbunyik dan ia adalah panGGilan untuk oranG yanG berada di bilik atas, takkan lah kamu nak susah payah naik atas kan? maka Gunakan lah peluanG ini untuk exercise-kan vokal kamu. panGGil lah sekuat hati sampai oranG itu turun untuk menjawab panGGilannya. selain itu, masa-masa yanG sesuai untuk nak melatih vokal juGe adalah bila kamu bukak tinGkap bilik dan mendapati terdapat teman sedanG memasak kat rumah belakanG. di situasi ini, kamu boleh lah melaunGkan nama teman kamu itu sampai dia denGar [..selalu nya di sahut denGan lambaian]. terdapat juGe situasi dimana terdapat jiran-jiran yanG menGuasai vokal yanG mantap, dapat lah mereka berbual secara terus dan lanGsunG dari kediaman mereka, tanpa perlu keluar rumah. di sini dapat di lihat kekuatan vokal dapat menjimat tenaGa untuk keluar dari rumah semata-mata nak bersembanG, bukan? kan ke kat luar tu sejuk, watpe susah-susah nak kuar. nak capai tudunG laGi. nak pakai bajuk sejuk laGi. renyah bukan?

5. kekuatan mental.
jika dulu, aku datanG denGan penyakit cacinGophobia [Geli yanG keterlaluan kepada cacinG + ulat], kini aku boleh cakap yanG aku dah mula kuranG Geli pada makhluk itu. [..at least aku takde laa nak lari terabur bila nampak cacinG kan? improvement tu.] terima kasih kepada cacinG-cacinG tanah yanG tak reti nak dok diam dalam tanah pabila hujan mula turun. kerana itu, kamu yanG juGe ada penyakit cacinGophobia perlu lah ada ketahanan mental untuk menGhadapi situasi dimana akan terpijak, ternampak cacinG-cacinG yanG sehat-walafiat berkeliaran di atas jalan raya pada hari hujan.

kekuatan mental juGak bererti ketahanan dari aspek emosi. contoh yanG terbaik yanG dapat aku berikan disini ialah apabila jutaan kali menerima surat dari syarikat perlesenan telivisyen yanG menGatakan rumah kamu mempunyai telivisyen yanG tiada lesen sah. bersabarlah. syarikat lesen tersebut sunGGuh cekal menGhantar notis kepada kamu setiap bulan. maka kamu harus bersabar. walaupun rumah kamu tidak mempunyai telivisyen, mereka Gemar menGhantar notis-notis yanG sedemikian. janGan buanG notis-notis itu, sebaliknya, kamu boleh Guna kertas-kertas tersebut sebaGai kertas skrap [scrap paper]. tulis nota ke, tulis reflection. kenapa perlu membazir pokok, bukan?

6. kekuatan fizikal.
terdapat banyak contoh untuk aspek yanG ini. namun saya nak baGi satu jek contoh. bahaGian yanG palinG banyak terdedah kepada kesakitan adalah muka. ini adalah palinG jelas ketika hujan batu melanda. nasib kamu lah kalau ketika itu kamu tak pakai hoodie, maka akan terasa kesakitan di kawasan muka seperti batu-batu kecil yanG dilontarkan ke muka kamu. untuk keselamatan, sentiasalah pakai baju yanG ada hood.

oh ya. ada satu laGi contoh yanG menarik untuk meneranGkan menGenai kekuatan fizikal. otot-otot tanGan kamu juGe harus mantap, supaya bersedia menahan beban baranG-baranG yanG kamu bawa pulanG dari ASDA. walaupun baranG kamu tidak banyak, kamu tetap akan merasa sedikit penat lelah untuk memanjat bukit setelah pulanG dari ASDA. ini kerana trek yanG diGunakan menGuji kamu untuk mendaki bukit setinGGi 45darjah. kemudian pula perlu menGharunGi semak lalanG yanG kadanG-kadanG [bila pakcik pemesin rumput malas nak potonG rumput] akan mencecah setinGGi kak saL [170cm++] lantas melayakkan kawasan itu untuk menjadi R-Point. [kalau tatau R-Point tu ape, pi cari DVD cerita nya].



yaaa.
itu sedikit sebanyak perkara-perkara yanG perlu kamu expect
[beyond my expects] (amy.dunia.baru, 2006)
ada yang menambah?
ehehehe..


stay tuned.

8 comments:

  1. Anonymous8:32 AM

    oi.
    ko tade keje ke weih.
    time2 ni la ko nak reflect sume ni.
    aku sedey tau nk tinggalkan makjon.
    huhu.
    btw.
    a gud article to start off my day.
    ahaks.
    woo

    ReplyDelete
  2. waaaa...a super good one!

    hehe...terkekek aku gelak weh..

    ko lupa satu...bersedia untuk menjadi vegetarian or fishtarian or telorian bila musim takde duit n malas gi town..=P

    ReplyDelete
  3. awuuu:
    ko pikir sedey ko jek.
    sedey aku nak simpan mane?
    dalam lemari?

    aaa..
    ni untuk panduan sejaGat.
    ehehehe..


    eQin:
    ya benar skali tu..
    bile takde duwet,
    adalah masa yanGpalinG sesuai untuk menGuji kredibiliti kamu sbaGai oranG bujanG.
    mula laa nak masak sadin masak pedas.
    sadin masak sGala jenih lahh.
    bile ade duwet, makan salmon, dak?

    ReplyDelete
  4. bukan ker beyond my expects to kate2 darius?
    kohkohkoh..

    ReplyDelete
  5. alamakks.. darius dato ahmad rakel ke?
    aisehh..
    maaf lah amy.
    tak pasal pasal amy lak yanG kene.
    kate amy, " i think you lookS ok"


    adoi..adoi..
    saket aku cam nih.

    ReplyDelete
  6. hehehhe.. teringat time2 belajar dulu. dejavu pulak heheh

    aku suka skali part nombor 1 tu - badan flexi :P

    ReplyDelete
  7. ahhaa..
    aku rasa tu yanG palinG essential ah.
    janGan sampai cram dah.
    teeheehee..

    ReplyDelete
  8. leli, kau lupa satu lagi.. tapi aku tak tau ini category apa ..

    kena tahan air sejuk cam ais batu time amik air semayang..

    masa aku a levels dulu, kitorang simpan wuduk yg amik masa zohor tu, bawa ke asar.. kekadang sampai magrib.. sebab air sejuk..

    hmm.. mungkin ini buleh masuk category "tahan kentot lama2" heheheh :P

    ReplyDelete

saya yakin saya kunci komen ini..!!