Wednesday, September 30, 2009

..tidur sambil penGsan

hehe..
actually,
this entry boleh juGe didapati di sini :
http://www.kapasitor.net/community/post/82

aku kopi+pes je kat bloG ni.
tah camne lak aku leh terstumble upon post tu plak.
anyway,
enjoice ler citer aku yanG separa funny itew

________..written on 27th may 2006

dalam keGhairahan aku nak balik untuk cuti musim panas ni,
terinGat pulak aku zaman zaman aku jadi fasilitator tak bertauliah di kem motivasi pusat pertanian sunGai sudah, parit jawa, johor.
macam-macam ilmu dan penGalaman yanG aku kaut di situ.
insyallah kalau ada rejeki, akan aku ke sana bila cuti
nanti.

aku nak konGsi satu kisah yanG aku rasa memalukan,
tapi oranG len rasa klako. T_T

benda ni berlaku masa first time aku jadi fasi tak bertauliah kat kem tu.

adat laa kalau dah jadik fasi, memanG tak cukup tido.
nak plan itu ini. jaGa makan bebudak. jaGa semua lah pendek cerita.
tapi sebab aku tak biasa, maka aku rasa sanGat letih.
dah laa minGGu tu sebok nGan memacam kat maktab.
memanG tak cukup rehat. letih. penat.

satu petanG tu, lepas aktiviti berkayak denGan bebudak peserta,
aku dan GenG fasi yanG len, melepak kat bawah banGsal tempat melepak.
ada soranG kakak yanG duduk kat sebelah aku ni,
tetibe je menGhampirkan badan dia kat aku.
makin lama makin dekat, sampai dia merehatkan kepala dia kat bahu aku.
romantis plak.

aku tak kesah ar. maybe dia penat kot.
tetiba ada oranG lain cakap, 'hajar, apsal muka ko pucat ah?'
aku pon melihat pada muka akak yanG bersandar kat aku tu.
ha ah confirm pucat. sah letih ni.
tetibe lak, dia menGGelonGsor jatuh ke bawah.

aiyak. penGsan lak dia. letih sanGat kot. kesian dia.
lalu kami perempuan menGanGkat dia masuk dalam kemah.
aku yanG volunteer nak jaGa dia.
aku amik tiGer balm. sapu sapu kat kepala dia.
sambil tu sapu sapu juGak kat kepala aku. penin ar.
aku urut urut kepala dia. urut.. urut.. urut.. zzz.

tetiba aku tersentak.
haip. mana Gi akak tadi. adakah dia dilarikan bunian?
rupa rupa nya aku yanG tertido. isk.
aku pon kuar dari kemah tu nak cari akak tu.

sampai jek kat banGsal tempat melepak fasi fasi,
aku dah kene Gelak. jadik bahan le plak.
aku nampak akak tu seGar jek.
"dia yanG jaGa oranG penGsan, dia yanG penGsan sekali. ahahaha.."

hampeh. aku tertido arr..!!
hehe. malu i..

Tuesday, September 29, 2009

..perGaduhan denGan budak 4 tahun n_n

oke la.

ekceli aku tak Gado laa.
biase laa.
aku kan ske exaGerate sket.
wat's life without exaGeration :P
ye ye je aku..


___________sbenor nye
nak citer time raye tu.
adalah satu family ni datanG beraya kat rumah aku.
time tu dah malam.
arina.af pon dah aku tido kan.

at first,
sumer oke.

bile aku tanye budak yanG 4 years old tu soklan2 standard cam
'brapa umur adik?'
'adik ni dah skolah ke belomz?'

..budak ni pon jawab ala kadar je.
its a boy, for your info.
a 4 yr old boy.

time tu aku tak saspek ape2 la laGi.
laGi pon, dia asik senyum that sweet yet devious smile kat aku.

bile mak ayah dia peGi ke dine hall,
tinGGal lah dia nGan aku je.
becoz mak dia baGi tau yanG dia suke baby.
..ye lah sanGat.
so dia nak duduk sbelah arina.af


memule tu,
kitoranG nonton tv laa.
dia peGanG remote tv tu.
then dia tuko-tuko channel.
aku tenGok je.

bile dia dah mula ketuk-ketuk remote astro tu atas lantai,
baGaikan hakim di mahkamah,
aku tuGur lah beliau.
"haip.. tak mau buat macam tu.."
..denGan muke separa GaranG (~_<)

pastu
dia boleh anGkat remote tu dan acah nak balinG kat aku.
..ewah budak ni.

aku mintak denGan baik.
still dia acah nak balinG kat aku.


aku kejor budak tu :P
sampai lah ke hall depan
pastu.. aku berfikir jap.
berbekal kan ilmu yanG penuh di dada
denGan 'teachinG enGlish to younG learners',
aku pon cakap kat budak tu
"bak kat kakak.. tu, beteri dia abis.
kakak nak Ganti"

..dia pon cam kene pukau,
kasik laa remote tu kat aku.

hek. senanG je.
or so i thouGht..

aku ajak dia denGan baik duduk sbelah aku,
tenGok tv.

u kno wat he did next?
dia amik bantal rabbit arina.af
and he wanted to whack my baby with it..!!
manyak cikadak!

..ini suda lebey pikir ku.

aku nak laa amik bantal tu kan.
tapi..
tanGan aku ni pantaaaaas je nak cubit pewot dia.
haaa..
tapi tak laaa kan..
seb baik tak.
hehe.
nanti dia nGadu lak nGan mak dia.
..maklum le..
aku ni dah 2 bulan tak marah budak.
jadi, cam, otomatis lak tanGan aku nak react kepada benda2 cam tu.
..not that aku penah cubit budak aku.
tidak..
aku tak penah cubit dioranG.
stakat tarik rambut side burn tu ade laa sket2 :P

_______back to the 4 yr old.
bile mak ayah dia dah datanG balik kat hall depan,
dia ajak dioranG balik.
mama aku panGGil dia,
suh salam
pastu amik duit raya.
dia tanak.
dia jerit
"tanak! rumah ni tak bez pon!"

..ehhh. sedap bahasa ko.
nak je aku lastik budak tu.


mama aku plak melaser.
"amboi.. peGi taska oranG ajar camtu kaaa??"

..hamik.
padan muka budak tu
nGan mak ayah dia skali :P

mama aku cakap
budak tu jadi cam tu becoz mak ayah dia terlalu berlembut.
budak tu sepah2kan baranG2 mama aku kat hall pun mak dia tak marah..
..so, budak tu jadi spoiled and aGak kuanG hajo nGan adults.


eeeeeeeeeeeeekkkk..!!
Geram betol aku nGan budak2 cam tu.
nemind.
aku jez berdoa lah aGar anak aku tak mcm tu besok-besok.
huhu.
perlu kah aku menjadi ibu yanG GaranG?
ato pon, ayah je yanG GaranG, bior ibu jadi yanG penyayanG.
hehe..

ait.
baru sebut je, dah banGun lak anakku.
oke lah u olz.
as usual.
stay tuned.

Monday, September 28, 2009

..anakku yanG baik.

hari ni.
ibu bawak arina peGi spital.
sebab memanG appointment nye hari ni.
tok mama pun ikut skali.


wahh..
ramai nye oranG.
aGak oranG ni beraya kat spital ke ape.


ibu amik nomot Giliran.
ibu tenGok kertas tu tulis nombor 25.
ibu lihat pula nombor di papan elektronik tu,
nombor 1.

..jauh nye laGi Giliran kite.

arina tido di panGkuan tok mama.
dalam hati ibu berkata..
"alahai baik nye anakku.
anak oranG lain menanGis-nanGis.
tapi anak ibu ni tido lak sesampai di spital"


"nombor 25..!!"
eh. itu nombor kite.
ibu lekas bawak arina yanG kini dah separa sedar dari lena nya tadi.

"aa.. bukak pampers nye.
pampers je"
..kate staff nurse itu.


walopon ibu muskil,
sebab kalo kat klinik, dia akan suruh toGel kan je sumer,
tapi ini dia suh bukak pampers je.
ibu ikut je..

ibu anGkat arina.
ibu letak atas penimbanG tu.
5 kG.
sehat anak ibu.

ibu anGkat anak ibu.

erk.

basah!

anak ibu tencinG atas scale tu..
abis basah baju anak ibu ni.
..ibu lak tak bawak baju spare untuk arina.
..cuma bawak pampers spare je.
sian my baby pakai je baju yanG basah tu.

ini penGajaran buat ibu.
walo kemana ibu peGi nGan arina pas ni,
pasti ibu akan bawak baju spare untuk arina.

tapi anak ibu ni baik.
tak nanGis pon.



dah pukul 2.

"anGah.. pi beli kain kat alamoda jap"
..kate tok mama.

oke..

anak ibu yanG baik sedanG tido denGan maha nyenyak nye atas meja makan tu..
baik skali anak ibu.

ibu ajak baby tasniem ikut ibu.
sebaGai teman.

ibu peGi alamoda,
cari kain yanG tok mama suh beli.
pastu,
ibu amik kesempatan tu peGi butik hajaba.
ibu tinGiiiiin sanGat nak masuk butik tu.

..tapi ibu takut arina banGun dan ibu tiada .
tapi ibu masuk juGak :P

ibu cepat2 window shop dan ibu kuar balik.
jadi laaaa stakat window shoppinG jek.
terbeliak mate ibu masuk butik tu..
shantiks sunGGuh baju2 nye.
..maklum laaa. ibu nak lepas Gian 2 bulan tak shoppinG :P

ibu balik rumah..
tenGok anak ibu still tertido atas meja makan itu.
baik nye... anak ibu.

thanks sebab baGi ibu can nak shoppinG skejap.
mwahhhh..!!



________________hehe.
moral:
kite kene pandai cari kesempatan dalam kesempitan.
..kata2 dari seseoranG yanG pandai amik kesempatan.

Saturday, September 19, 2009

..as excitinG as it ever Gets.

i am a biG fan of raya.
memanG kehadiran hari raya amat dinanti-nantikan.
sejak kecil sampaaaai lah dah ada anak soranG ni.
every year, aku rasa aku lah yanG palinG excited skali.


kalau boleh, pepaGi raya tu terus nak mandi and pakai baju raya.
..cam kanak-kanak ribena

__________2008.last year
mcm tahun2 sebelum nye juGe,
aku excited je as usual.
walaupun aku keGuGuran pada 1 syawal.
it was a really sad chapter in my life.
:(

tapi, besok nye aku di discharGe kan dari spital,
balik rumah, terus balik kampunG nak beraya..
huhu.
carGas.
raya nye pasal.

i love hari raya..

____________2009.ini tahun
tahun ni, laaaaGi bez.
ketika ini,
arina.af tenGah tido.
tapi rumah berGeGar denGan bunyik hilai tawa Sima Qistina.

kejap-kejap aku curi pandanG muka mama nGan abah aku.
..dioranG Gembira.
tenGok telatah cucu dioranG tu.
senyum tak lekanG dari bibir abah nGan mama aku.

apatah laGi si liana, adik aku.
suke betol dia main nGan anak sedara dia.

ini lah hari raya yanG aku nanti-nanti kan..
all of us GettinG toGether.
bayanG kan..
dari keluarGa kecil 5 oranG,
tahun ini kami beraya 9 oranG..

this is the part of hari raya yanG aku ske sanGat..

next year, tak tahu lah akan beraya di mana.
sunGai petani - batu pahat ??

huhu..
rasa sedikit nervous lah kalau kene raya batu pahat.
..and perhaps akan berasa sanGat sedih..
bcoz beraya tanpa ayahnda dan bonda tercinta.
..walopon dulu penah beraya tanpa femili
masa kat uk dulu.
tapi..
i'm sure kalo beraya kat mertua wud be a totally different experience kan?

hwaaa T_T

___________________u ols.
jika sekiranya spanjanG perkenalan kite
ada aku tersilap kata, terkasar bahasa,
terlanjur cakap, tersalah fakta, and so on..
dari hati yanG luhur dan ikhlas,
aku minta maaf.
:)

n_n yey! besok boley pakai baju kurunG!!
..dah berapa lama aku tak pakai baju kurunG.
time preGnen, sumer baju kurunG tak muat.
skaranG dah boleh melaramzzz..
yezzaa..

eid mubarak, semua.
i love u olz..
kalau datanG sunGai petani,
sinGGah lah ke rumah,
minum-minum air sirap ke apa2 yanG patut :P

Wednesday, September 16, 2009

..bedebah

sape lak bedebah ni..

..adakah aku telah menjadi anak yanG bedebah?
..ato pun, adakah sesuatu telah mendebahkan diri nye?


hehe..
________aku laa yanG bedebah u_u"

smalam kitoranG berbuka nGan pizzahut.
tapi famili kitoranG memanG tak ske ah dine in.
so, we called for a delivery.


usually,
bab2 nak makan pizza ni,
selalu nye lah adalah permintaan anak-anak.
tak munGkin idea nak makan pizza tu datanG nye dari abah atau mama aku.
..tapi smalam mama reQuest nak makan pizza.
coz dia tak masak smalam. hee~

sbenar nye entry aku kali ni memanG takde kene menGene sanGat laa nGan pizza.
kalo ade pon, sipi-sipi je.

kisah ini terjadi pada suatu zaman dahulu,
sbelum aku fly ke UK laGi.
..so memanG dah lama sanGat lah.



____________tinG tonG*
bunyik bell kat rumah kitoranG.
..ait. sapa lak datanG pepetanG ni.

aku pon kuar lah menjenGah.
eh.. mamat pizza laa.

judGement dibuat berdasarkan pakaian beliau;
iaitu t shirt nGan lambanG pizza hut.
dan juGe kenderaan beliau;
yakni sebuah motosikal kapcai.

aku hairan.
sape lak yanG oder pizza neh.
abah?!
macam tak munGkin jek.

so, aku pon perGi mendapatkan abah aku sambil menyampaikan berita yanG separa menGGembirakan itu
"abah! abah oder pizza eh?
nape tak cakap? tuuu dah samapi n_n"
..aku + adik aku hepi Gile.
maklum laa..
nak makan pizza.
hehe.

skali abah kuar Gi ke depan.
"ohhh.. mai mai masuk"
kata abah aku sambil menekan suis paGar otomatis.

"aik!"
..detik hati ku.
apsal abah leh kenal lak nGan mamat pizza ni?

aku tarik lenGan abah aku
"bah.. sape tuu?"
"dik am laaaa.."

lorr.
sepupu aku ke.
izham a.k.a dik am.


ke-senGal-an


malu nye pasal,
aku duduk je lah dalam bilik.
hik! >_<


maka bedebah laa aku pasal tak kenal sepupu sendiri.
aduyai..

ini lah satu2 kisah yanG berkaitan denGan pizzahut yanG tak munGkin aku lupa sampai laa bebila.

..aku pon nak carik Gak ah t shirt pizzahut.


yey! yey!
dah nak rayerrr..
bezz nye *dalam hati dok melompat GiranG*

Sunday, September 13, 2009

..nak mood raya nye pasal.

as usual lah.
bile nak raya je,
banyak oranG akan start mula nak cari rinGtone laGu raya.
betoi ke dak?

hehe.

includinG lah my cute parents..
bile dioranG dapat taw dlm fon aku ada laGu raya,
dioranG pon nak.

oke lah.

aku pon settinGkan.
..henpon memasinG canGGih.
mama pakai nokia n90
abah pakai nokia n79
n Genration aje.
..tapi akuuuu juGak yanG kene set kan :P


kat mama, aku letak laGu Anuar + Elina.
..berlalu lah sudaaaaa ramadhan~
kat abah, aku letak laGu Hail Amir + Uji.
..indah nya sunGGuh di hari rayaaa~

ciwahh..
kenGkunun nak raye sanGat laa :P

pastu mase kitoranG dok melepak kat ruanG melepak,
sesambil tu denGar radio kedah laGu 60-an.
..isk T_T tak tahan aku.
sesekali skala radio tu akan pasanG laGu raya
or iklan yanG ada ucapan raya, with laGu raya as its backGround.

tetibe ada laGu "indah nya sunGGuh di hari rayaaa.."
aku tenGok muke abah kerut-kerut (~_<)
mase tu juGak..
abah cakap,
"ish.. susah laa nak beza bunyi tepon nGan bunyi radio"

"..."

kitoranG senyap jap.
sambil memasinG memberikan konsentrasi yanG tak berbelah bahaGi untuk nak denGar bebetol.
..padahal henpon tu ade je atas meja.

"ohh.. tu laGu radio laaaa"
kata aku.
lantas kitoranG pon sambunG borak-borak sambil denGar radio.

.."maaaa.. uwaaaaa"
arina nanGis.
dah banGun lak anakku ni.

aku pon denGan separa berGeGas banGun dari ruanG melepak tu nak Gi tenGok arina.
aku lalu kat meja tu,
tenGok henpon abah.
"5 missed calls"

"aisey, bah. tepon abah laa tadi :P"
abah pon banGun dan belek fon beliau..
"uik. 5 mis kol?. ish ish."

_______________hehe.
janGan cakap time dulu rinGtone mono ala-ala nokia 3310 dulu benda mcm ni tak berlaku ek.
cuma situasi je lain sket.
memanG laa kalo monotone tu tak dapek laa kite nak denGar laGu raye sGala kat henfon kite kan..

tapi aku still penah terkonpius bunyi messaGe alert nokia 3310 aku dulu nGan bunyi iklan radio mase tu..
era lah dulu suke wat iklan ada bunyi msG alert.
hehe.

kekadanG mama aku laGi dasyat.
dalam radio tuu ada iklan pasal janGan memotonG cara bahaya
kelak akan ditimpa kemalanGan,
lantas ada laa bunyi ambulance dlm radio tu..

tu diaa..
mama aku dah menjenGuk kat luar dah.
"mana ambulance nye, nGah?"
huhuhu..
mama oh mama..

oke lah u ols.
tu je celoteh aku buat masa ni.
tadi aku buat kapkek 5 bijik.
1 buat sample.
1 dah nGap.
1 pon dah kene nGap.
2 kasik kat tasniem + abG dia bawak balik.

laGi sminGGuuuu je nak raya.

bez nyeeeehh n_n




Tuesday, September 08, 2009

..*hns hns* ala-ala berlatih untuk nak joGGinG atas treadmill.

____________ape daa aku nak taip neh.


emm first of ol.
aku nak appoloGize kat sumer.
pasal my last entry lah.
that post was meant for that one person je.
memanG takde niat nak label sesape.
just that, at that time,
i was soo pissed off.
..sheesh
..terinGat lak shish kebab yanG aku slalu mkn kat kedai arab yanG kat town tu.
wats the name?
maybe mcwoo akan inGat.

..terlari tajuk lak.

ya..
i'm sorry if ada yanG terasa.
was meant for that one person only.
let's 4Get bout that
and open a new chapter.

soo..
oh yaa.
maybe some dah taw pasal ni.
pasal aku nye status kat wall aku dalam facebook.

Laili Roosemarina Yaakop tak sabor nak beli treadmill dan werkout bersunGGuh-sunGGuh. berusahalah..!!

ohohoho~
yey yey..
nak beli treadmill..
yey yey..

dah lama aku idamkan sebuah treadmill.
tapi before this rasa cam takde keperluan sanGat laa.
but now..
memanG satu keperluan yanG terdesak!
hehe.

1. sebab alliGnment aku dah lari.
..kes bersalin lah ni.
2. sebab lebey senanG nak workout kat dalam rumah.
..maklumlah dah ada anak 1.
3. i believe that joGGinG is the best whole body workout.

..dan banyak laGi alasan yanG aku leh reka cipta kat sini
untuk nak persuade hubby aku suh beli 1.

hehe.
surat chenta untuk b
b.. nanti tGk kan taw.
b survey-survey laa dulu.
pastu nanti b bwk orG Gi beli yek
*blink-blink*
love u..!!


hehe.
bez nye..
ni buat aku tak sabar nak balik sGamat neh.
..harap bukan kunun-kunun je laa aku neh.
kanG tinGGal harapan je laa.
huhu.



hmm.
eQin dah stat buat kueh raya.
aku bila laGi?
bahan dah aku beli tadi.
tunGGu adik aku balik mrsm lah.
kite buat kueh raya berduet oke dik?
orait..



to ol:
happy fastinG.
kuranGkan kontroversi
tinGkatkan prestasi
kuranGkan dosa
Gandakan pahala
..ciwahh :)


*happy mode*

Monday, September 07, 2009

..jGn sampai kasut ku kena muka kau. *GaranG*

..wah.
carik Gaduh plak aku bulan2 ramadhan ni.

__________ekceli kan.
aku nak apdet pasal keGembiraan aku.
but sumthinG spoilt my oh-so-pure feelinG.

tapi aku cerita juGak lah apsal aku heppi.

hari tu.
mase aku jenjalan kat town nGan mama aku,
..we draGGed the baby alonG, ofkos.

bajet jenjalan shoppinG raya fasa pertama laa.
hehe.
kitoranG sinGGah laa kedai kasut.
aku cam worried sket laa.

for the past few months,
trips to the kedai kasut has always been frustratinG for me.
ape ke tidak nye.
try je, tak muat.
try je, tak muat.
kaki aku time tu hanya bley muat kasut2 saiz sampan jek.
..*mencebik*

tapi kini tidak laGi n_n
my feet dah kembali ke saiz normal nye.
so i now can buy all the sweet comel lookinG shuz i want.
miahaha..
Gembireeee sanGat taw.
bertambah tambah eksaited aku nak berhari raya.
>_<


___________tapi tu laa..[tukar mode]
u Guys..
kenalkah koranG nGan satu perasaan ni.
it happens when u purely are sincere and honest
towards a somebody u call a 'friend'
..i'm not even sure this person layak tak jadik my friend.
and that somebody leh balas keikhlasan koranG nGan kesombonGan tahap Gaban azali!!!

..erGh.
aku benci.
aku membenci di bulan ramadhan.


ekceli aku tak kenal pon this Girl.
but she is a friend to a friend of mine.
aku check Gmail aku tadi,
tak pepasal ada orG nak add aku laa kat frenster.
so, aku pon bukak laa frenster.
..yG dah beberapa hari aku tak bukak.
then, aku ter-saw updates from her paGe laa.
okey fine.
ada Gambor baru.
and an updated profile lah.
then i scrolled down to the testi[s]
saw mine.
MY testi i wrote to her.
ish

and i clearly was hopinG a reply testi,
memandanGkan we had never spoken to each other.

dah berapa lama laa aku tunGGu
she's been online few times.
..but never did she replied that testi of mine.

bukan lah biG deal aku hntar testi kat dia.
..eh, aGak biG deal laa.

hmm. if only she replied,
i wud have concluded that she too miGht have a pure and sincere heart,
as mine :P

bende ni buat aku rasa cam..
eh, heGeh nyee aku nak antar testi lak kat dia.
alih, dia buat dek je kat aku.

wat ever lah.
my marjonites-ladies,
i suddenly feel the dejavu-ness of how typical ipt-malaysian Girls are.
hohoho.
kejam aku.
sorry, tapi tu lah perasaan aku ketika ini.
bodo sombonG + Gedik.
Gediiiikkk..!!


_________...
aku tak penah nak rase benci and mual seperti ini.
tak sanGka,
se-tak matured aku pon,
ada laGi yanG tak matured.
se-tak matured aku laa..
i wud indeed recoGnise honesty and sincere-ness.


ahh.
lupe kan dia leli.
she's that typical ipt Girl -which ekceli proove the theory riGht.

dem yuh.




..an entry full of anGer.
somethinG rare.



_

Tuesday, September 01, 2009

..wake me up when september ends.

salam ramadhan u ols.

its 1.30pm rite now.
eh.
mane mama aku pi?
tadi ade dok tidoq situ.
skaranG yanG masih join contest 'sape tido palinG lame'
adalah tasniem and arina.af

..aku tak berani bet arina.af akan menanG.
babies are unpredictable.
hehe.

today arina.af dah 20days.
cepat nye mase berlalu..


one blink of an eye..
..aku ke overseas.
another blink..
..aku dah balik and posted to sGamat.
half a blink..
..i broke up from a lonG reletionship
Quater of a blink..
..fell in love with my jodoh.
2 blinks..
..Got married.
a few blinks..
..was preGnant and now a blissful mom.


tapi i must admitt one thinG lah.
as soon as Graduated,
time really flies.
huhu.

kalo time blajo dulu.
mak aih..
rase cam forever je.
maybe sebab banyak esaimen kot.
:P
..kata-kata dari seoranG pelajar yanG malas.


_____________adik.liana
almost a month aku kat rumah parents.
which also means that aku banyak spend time nGan adik ku, liana.
watchinG her Grow up is somehow a lil bit painful for me.

..she's only 13.
dah masuk asrama.
budak ni memanG a reflection of me.
physically, almost a xerox copy.
mentally, memanG lambat matanG laa cam aku.

she's soo manja.
..cam aku.
tapi aku rase dia laGi terok laa.
sampai her homewerk pon abah aku tolonG.

time2 aku dulu,
janGan harap laa.
abah akan marah je kalo aku tak buat.
tapi ni..
aish.
Geram lak aku kat adik aku itew.
hek hek.
..kakak yanG sdikit benGis aku neh.

tapi tu laa.
aku aGak worried nGan dia.
coz dia manja.
..aku takot dia kene buli kat asrama.
..aku takot she'd Get lost in her ways.


smalam mase aku ikut famili hantar dia balik mrsm,
aku tenGok dia sampai kerete kitoranG dah blah,
aku toleh blakanG,
nampak wajah nye yanG sedey,
buat aku rase hiba.
..time tu dalam benak aku fikir,
leh ke adik aku ni study?
betol ke budak ni independent.
..i kno i wasnt when i was her aGe.


but bile fikirkan yanG dia nGan aku totally the same.
..cume dia aGak bijak laa bandinG nGan aku :P
makes me feel a bit relief.
coz if i manaGed to pull my-unmatured-self toGether
and live life in an averaGe manner,
i'm sure she'll be able to.

haih.
adik,
janGan buat anGah riso laa.
jaGe diri sebaik baik alam laa.
take a moment to think before you do anythinG.
i must admitt that it miGht be hard GrowinG up in the world of today,
tapi, just remember that anGah, alonG, abah, mama ada
be stronG coz u are.
:)



___________..
ni baru seoranG adik.
camne lah perasaan nak besarkan seoranG anak plak nanti?
wat choices will she make?
will she make the correct choices?
will i be a clinGy mom?
adakah aku akan konGkonG dia?

o mai lord.
i think too much.


note to myself:
life's like that ya.
enjoy life while u can.
rileks, ikhtiar dan tawakal,
insyallah dipermudahkan seGalanya..


written by me,
the carinG sis.wife.mom.
(n_n)v

Saturday, August 29, 2009

..another inspirasi abadi

yes..
laGu itew masih berputar-putar dlm otak aku.
putar-putar cam abG beca lak.

haih.
its 3 am u ols.
yes.
u Guessed riGht.
baby was wat kept me awake.
ekceli, like the whole house awake.

awat tah nGan arina.
tak mau tidoQ plak tonite.
maybe dia tak selese kot.
dunno.

but now she's asleep,
leavinG me + my eyes as round as ever.
huhu.
lantas aku menGambil kesempatan menGapdet bloG.

_______last niGht.
pon aku amik kesempatan juGak.
tapi dalam pukul 12am je laa aku online.
ym nGan my bff.
so many stories to share.
she asked me wat labour was like.

...

aku baGi tau dia.
punye lah sakit sampai aku
sempat laGi, in the middle of unbearable pain,
mintak dokter operate aku.
:P ..tak malu ke leli?

tapi tu laa.

dokter tak kasik laa kan.
dia cakap dah bukak sampai 7cm.

it was soooo painful.
sampai aku tak taw which part of me was hurtinG.
but i do kno one thinG.
kalo ade oranG chopped off my limbs time tu pon
aku takkan rase.
it was really painful.
a stranGe feelinG if u come to think of it.

time to,
sGala pesanan member2 kat skolah,
pesanan mama,
and anybody else yanG kasi tips kat aku caner nak bersalin
ternGianG2 dalam tinGer aku.
but..
wasnt able to diGest it.
i Guess i was about to be insane at that mo`.

oi sakit nyee kalo aku inGat balik.
:P
seriyes aku takde niat nak takut kan sesape
ape tah laGi buat koranG rase nGilu :P

tapi kan,
maGically every sinGle pain went away
as soon as the baby was out.
blink of an eye.

the pain was Gone jez like that.
i felt empty sanGat.

but not as soon as the doc placed my baby on top of my tummy.
i din make any sound or movements for like 1 minit.
sampai doc tanye, 'apsal diam?'
kuanG hajo nye doc.

aku terkejut laa..
hehe.
i finally am a mother.
immediately naik panGkat
and switched to the mummy department.

it was such a beautiful moment
..which i had to share with a room full of nurses and a male doc.
male doc?
oooo..
adoi.
banyak nye male docs yanG bertuGas kat labour room hospital sG petani.
..had to leave shame behind.


hmmm.
wat else is there to add ya?

nothinG much laa.
thinkinG bout those shweet moments
buat aku lupe pasal penat jaGe arina :)

arina.afrina is 17days today.

shayanG,
mama doakan kamu jadi anak yanG baik.
hormat oranG tua.
dikurniakan hati yanG suci muci
menGhulurkan bantuan tatkala diperlukan
bijak berfikir
dan sentiasa dilindunGi Allah.

mama + ayah love you
we'll take Good care of you
and we hope u will too in our Good old days :)



slamat berpuasa, sumer :)

Friday, August 28, 2009

..aku lah pencuri itew

i admit
aku pencuri

..pe kejadah lak laa mencuri bulan2 puasa ni leli oi.

hee~
n_n

aku curi mase arr..
with most of my time scheduled with mummy duties,
i hardly have time on my own.

nope.
aku tak merunGut.
just nak share je with u ols.

kalo dulu leh laze around doinG practically nothinG.
now, not nemore.


ni sambil aku menaip ni pon,
once in a while my left hand will be pattinG arina.
so cute bile dia tido.
nak je aku kaco kaco dia.
denGki dia tido.

time beliau tido je lah aku leh rilek sket.
curi lah sdikit mase nak apdet bloG kesayanGan aku neh.
sambil2 facebookinG and frensterinG.
..hebat Gerund aku neh.



___________
hmm..
kesian kat husband aku.
alone in sGamat.
puase soranG2
berbuke soranG2
seb baik umah depan masjid.
mlm2 meriah sket
Gi terawikh


oke lah u ols.
tu je apdet yanG tak brape menarik aku neh :P
takde citer klakar laa.
maybe next time.

ohh ya.
today dah 2 hari aku tak jejak kaki keluar rumah.
huhu.
either aku terlalu bz nGan baby
or i just forGot bout the outside werld.
..wat?!


hehe.
oke.
slamat berpuasa.
jaGe diri dan pahala bebaik.
wish u ols a happy fastinG rite?

mwa

Thursday, August 27, 2009

..i'm left

salam ramadhan.
how's fastinG so far?
bet it's no different from past years laa kan?
ke ade beza nye?

me?
..why u ask laa.
i so do want to fast.
but cant
dun know lah how lonG till i can fast.

ekceli
this post is to express how i feel
about facebook.


before this ramai Giler
member yanG ajak aku join face book.
so i finally did last niGht.

banyak Giler member!
Giler ah, bak kate aizat af.

but..
aku cam tak reti nak operate that facebook thinG.
aku?
bekas biro multimedia dan webmaster mam marjon?
hehe.

usually,
even if bende tu baru,
i can easily understand and know how to operate it.
tapi..
facebook to cam,
peninG laa aku tenGok.

so aku pon buat lah kesimpulan.
either facebook itew not user friendly,
or aku yanG dah ketinGGalan.

kalo dah ramai Giler yanG pakai facebook
orait je,
so nampak nye,
aku lah yanG ketinGGalan.
huhu.

but i just could not care less lah.
ketinGGalan pon ketinGGalan lah.
i'd rather just stick to my ol frenster
than be a jack of all trades but master at none.
huhu.

dah lunch hour ni.
12:34pm.
Gosh. malu sey tak dapat fast.
makan pon kat ceruk dapur jek.

mama aku cakap,
tak puasa pon cam puasa juGak.
bukan nye leh makan sebaranG.
menu aku memanG hari2 nasik nGan ikan Goreng.
or ikan bakar.
tuuuuu je le.

time bukak puase palinG nyeksekan buat aku.
1. coz time tu lah arina af akan banGun dari lena nye.
..dia pon nak join bukak puase Gak.
2. banyak nyeeeeee makanan juadah berbuke
..which aku tak leh nak jamah pon.
..coz on a strict pantanG makan.

u Guys taw tak,
my weiGht before aku bersalin was..
jenG jenG jenG..
101kG.
!!!!!!!!!!!!!!
watta hek.

now dah 80 somethinG.
huhu.
still far to Go okey.
Girls,
wish me luck okey.
my aim is to Go below 70.
..finGers crissed crossed.

esh esh.
dah lari tajuk dah aku ni.
neways,
wish u ol happy fastinG.
banyakkan beribadat dan bersabar.
smoGa pahala berGanda.

mwa.

Tuesday, August 25, 2009

..can u handle the heat?

assalam..

sbenar nye tajuk ni memanG takde lanGsung
perkaitan nGan heat.
hehe.

macam tak kenal aku jek.

______________
aku inGatkan bersalin lah merupakan detik yanG palinG menyakitkan buat aku.
rupe nye,
ada yanG lebih hebat.


...


my baby dah 13 hari.
almost 2 weeks.
beliau sihat alhamdulillah.

but was not on her 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th day.
arina was admitted to the hospital
for 5 days..
dia demam.

..and i thouGht sakit bersalin tu menyakit.
Allah maha berkuasa.

arina masuk spital,
bererti aku juGe masuk spital.
but not as a pesakit.
aku dan ibu2 lain yanG senasib diberi bilik di hospital.

what for?

sbaGai penGilanG susu le.

tetiap malam aku tido kat spital.
every 2 or 3 hours aku akan banGun untuk nak susukan dia.
itu lah keje aku.
koranG bayanG kan laa..

anak sendiri yanG baru lahir sehari,
kene pisah masuk spital.
pisah?
ye laa.

once in 2 hours je aku leh jenGuk dia.
kalo tak susukan dia,
nurse tu cam tak kasik laa kalo stakat nak lepak jek dalam baby's ward tu.

_________
rumah aku dekat je nGan spital.
drive 5 min pon dah sampai.
everyday aku balik rumah,
untuk mandi dan makan.

aku kan masih berpantanG.
aku still inGat makmertua aku pesan.
first week berpantanG,
tak payah nak tunjuk kuat.
bariiiinG je kat tilam.

tapi aku?
boleh ke aku bariiinG je while my dauGhter kat spital?
no way!

everyday, aku tanye doc
bile anak aku boleh discharGe.
setiap hari ade je harapan palsu yanG doc kasik.
setiap hari juGe lah aku menanGis kat husband aku.
..i want her in my arms all the time.
..i want her home.

but each time pas nanGis,
mesti aku cam nyesal.
sebab aku dah pamerkan kelemahan diri aku.
lantas membuatkan husband risau nGan keadaan aku.

dia tak pernah putus beri semanGat kat aku.
dan aku juGe terpaksa maniskan muke aku
each time dia drop aku kat spital.

ohh.
inilah saat yanG palinG menduGa dalam hidup aku.
..antara nak kesian kan anak aku.
..nak kesiankan diri aku yanG masih lemah from labour
..nak baGi parents and husband tak risau nGan keadaan aku.
erGh.

Allah juGe maha penGasih.
doa aku akhirnya termakbul.
akhirnya arina discharGe juGak.

Allah je lah yanG tahu betapa leGa nye hati aku nGan husband mase tu.
1st time in a few days aku senyum bile nampak husband aku kat corridor spital,
nak jemput aku and our baby.
..ye laa.
hari2 lain aku pakai mask.
mane nak nampak mulots :P
takot h1n1 woo~

aku rase betol2 dalam drama swasta time tu.
huhu.


itu lah hikmah dan kekuasaan Allah.
syukur aku panjatkan.

ni lah aGak nye antara masam manis berrumahtanGGa
kemanisan punyai anak dah aku rasa kan skaranG.
i know there'll be more to come.
and aku akan terus berdoa smoGa di permudahkan seGala urusan aku.

Sunday, August 16, 2009

..my baby you

dear Allah.

syukur pada Mu kerana Kau kurniakan rezeki yanG amat di nantikan ini.
Syukur ku pada Mu kerana di permudahkan seGala nya buat ku.
Alhamdulillah.
sesunGGuhnye Kau lah Maha pemberi rezeki,
maha penGasih,
maha penyayanG.





________________
hi sumer!
ni lah buah hati aku and husband.

Arina Afrina bt Khairil Azhan
3.87kG
delivered normal birth
5.35am
13th AuGust 2009
Hospital Sultan Abdul Halim
SunGai Petani
..oranG espie le.


psst..
ada masa nanti kite cerita experience bersalin nak?
hehe.

Wednesday, August 12, 2009

..hate to, but must do.

startinG today
i'd have to make daily visits to the local KKIA.
KKIA is definitely NOT kota kinabalu international airport ya.
its klinik kesihatan ibu dan anak.
hmph.

as borinG as it sounds
the borinG-er it is to have to attend it at daily basis.


but

what to do.

am at an overdue staGe riGht now.
so have to check baby's heart beat everyday.


seb baik skolah adik aku tutup sminGGu.
h1n1 nye pasal.
so, she can stay at home and humour me.
as well as be my loyal PA to the klinik and shops.
and everywhere.


_________
i must be very careful with my cravinGs.
sometimes tak crave pon
just simply sayinG that 'oo.. nampak sedap je'

even that,
mama will make sure i Get it.
terharu betol aku.
i yold her that i was just sayinG
she said 'you were sayinG'
'but your baby wants it'

ayohh..

therefore, have to be careful lah.
you know lah our oranG tua.
trust me they're even more carinG when we're preGnant.

..but i love it n_n


okey lah people.
so far, nothinG to report.
just pray that both me and baby are healthy
and will deliver soon.

adieu

Tuesday, August 11, 2009

..inspirasi abadi

alamak.
aku ske Giler ah nGan laGu ayu ni.
soo sweet.

walopon suara aku tak sedap sesedap soto,
aku tetap jek nak nyanyi.
hehe.

________
tadi aku kol soranG member ni yanG dah smemanG nye lame aku dah tak berhubunG nGan beliau.
bukan pe.
aku cam boleh sense somethinG yanG tak kene nGan dia.
ala ala naluri ibu la plak.

so, aku pon tipon laa dia.
tapi..
cam oke jek.
bahaGia je aku denGor.
hehe.

alhamdulillah lah kalo cam tu kan.
oranG ckp kan,
kite ni mcm mane ade masalah pon.
tak payah laa nak tunjuk kat oranG yanG kite ni memanG problem.
..sesuai sanGat nGan nickname yanG dia pakai dulu
..settle`problem

tapi kalo dah tak tertanGGunG sanGat tu,
elok lah kite konGsi nGan kenGkawan kan?

bukan nak mintak simpati
skadar nak rinGan kan beban kat benak.

_____________2day
heppi 40th week in the womb besday
aku ucapkan kat anak aku ni.
nGan ucapan istimewa:
..bile shayanG nak kuar jumpe mama/ibu/mummy/ama/bonda ni?
:P belom decide laGik
hehe.

ari tu borak nGan mama aku.
topik: pelbaGai premis perniaGaan yanG bercambah di area rumah aku.
loads of spa
loads of coffee shops
loads of boutique

wah.
kitoranG memanG syukur lah beli rumah kat kawasan ni dolu2.
..bukan aku nGan ma yanG aku beli pon.
bapak aku laa yanG beli.

very the pesat membanGun.
lantas banyak buat plan nGan ma aku
nak pi spa tu laa
spa ni laa.
nak lepak kat kopitiam mane.
heh.


ma ckp 'awok tu dah nak ade baby'
'bleh ke jenjanlan cam dulu laGi?
sek sok nak kuar je, tinGGal baby kat mama.'

ala maa..
takde nye.
insyallah tak buat cam tu.
susah payah orG nak kandunGkan dia smilan bulan
..ekceli 10 months taw
takkan laa nak tinGGal lak.
dun weri taw maa.
bukan takat baby je,
nGan mama skali orG hanGkut laa.
kite kan kaki jalan.
kaki joli.
kaki shoppinG.

itu sumer kan dalam Gene kite.
mane bleh di abaikan.
hehe.

ye ar.
best pe jalan satu femili.
laGi pon, penGalaman aku yanG tak seberapa jadik cikGu ni banyak juGe laa nGajar aku.

budak ni, kalo kite tak expose dia
memanG dia tak membesar kreatif dan kritis.
cewah.

tapi hopefully tak over expose laa kan.
just the riGht amount of exposure.

aduyai..

bukan kah tajuk post ni 'inspirasi abadi'?
hehe.

so aku nak dedicate tis sonG to ol who have inspired me.
aku ni plak easily inspired.
takpe lah.
janGan expired dah le.
huhu.

here's the lirik.
as well as a youtube.com clip of the sonG.
enjoice.



inspirasi abadi, ayu oiam
di
kala hati sunyi
di buai rindu
pada kamu
ku kenanGi keikhlasan
yanG terindah dari jiwa
untuk ku teruskan
mimpi2 dalam hati

oh penGorbanan
tanpa keluhan
ku harGai
ke akhir hayat ku ini
kau teristimewa
anuGerah hidup palinG ku abadi
ini lah inspirasi baGi ku

di
kala hati ku
dibadai sendu
ku tercari
sinar itu di mata mu
yanG menyerikan hari ku
tanpa kamu teman
ku tiada kekuatan

betapa hidup berubah
setelah sekian lama
payah bertukar jadi bahaGia

Monday, August 10, 2009

pillow talk

assalamualaikum..
pe khabar sumer nye?

kesian kan kat bloG aku ni.
memandanGkan aku finally ada masa yanG terluanG,
aku nak amik kesempatan kat sini berkonGsi lah
sdikit sbanyak apa yanG telah aku lalui selama beberapa bulan ni.

__________latest apdet.

besok
Genaplah 40 minGGu aku preGnant.
doc cakap kalau aku tak bersalin juGak
takpe.
dia baGi aku tempoh 1 week more.
kalau by 17th ni aku tak bersalin,
aku akan masuk spital dan akan di induce kan.
kire cam bersalin dalam keterpaksaan ar.
huhu.

ade aku kesah?
takde nye aku nak kesah pon.
infact,
aku sanGat merindui nak jumpe nGan baby aku ni.
belum pon bersua muke
tapi dah terasa rindu yanG amat nak jumpe dia.
...

hari tu aku masuk spital kat sGamat for like 6 days.
false labour.
labour pon ada false.
huhu.

but the 6 days really tauGht me.
banyak yanG aku pelajari.
on preGnancy and birth laa kan.

ada rahmat di sebalik ke-false labour-an aku itu.
aku lebih bersedia dari seGi fizikel dan mentel.
both me and husband lah.
maybe before ni cam anxious smacam jek tanpa betol2 prepare to have a child.
tapi insyallah kini dan lebey bersedia lah.

__________holiday.
walaupon aku lum bersalin,
tapi atas nasihat oranG ramai
aku amik 1 week leave.
so kire dah setat laa cuti bersalin aku ni.

alhamdulillah aku dah kat sG petani.
alhamdulillah dalam perjalanan aku takde sakit2 ke ape.
cuma baby je excited skit.
dari tapah saaaaaaampai la sG petani dia dok shuffle dalam pewut aku.

but thats okey.
at least aku taw dia aktif and is in a tip top condition.

inGatkan duduk rumah nak berehat rehat laa.
hadoi.
susah nye aku nak disiplin kan kaki tanGan aku ni.
ade aje bende aku nak buat.
japGi aku capai kain buruk.
lap tu lap ni.

japGi aku amik penyapu.
sapu tu sapu ni.

japGi buat tu buat ni.
hehe.

takde sape yanG memakse.
cuma aku dah biase.
jadi bile nak suh duduk je,
aku cam janGGal laa.
plus borinG.

tapi seb baik laa abah telah membroad band kan rumah ni.
jadik,
dapat juGe lah aku mendiamkan diri kat lektop ni baranG dua tiGa jam.

okey lah u ols.
banyak laGi aku nak berkonGsi cerita.
tomorrow can or not?
can lah ya.

orait.

Tuesday, January 27, 2009

..konG si konG si konG si ni

yah.
slamat CNY.

best nyek!

sebab dapat balik espie.
pastu makan banyak buah limau.

ni aku nak citer laa.
sempena cuti ni,
aku dan kaum-kerabat aku ni
menyambut baik seruan kerajaan
untuk zoom malaysia.
kire cuti-cuti malaya laa.

secara tetibe dan spontaniyes nye mama cakap
"jom pi makan nasik kat ayaQ tejun"
..lantas kami sumer menGanGGuk kapla tandak setuju.

nasik dah masak.
baju mandi dah pek.
..tapi tadak bikini bottom yer.
haha.

drive punya drive.
tiba lah kami di suatu tempat yanG aGak femes bernama 'Batu Hampar'.
ataupun dikenali dbaGai batu hampaQ.

dah pakinG kete baek punya..
skali aku intai itu anak sunGai,
..ceh..!!

mana peGi air nya, donG?!
ya Allah.
apakah maksudnya semua ini?
yanG ada batu je.

aku kekompiusan.

memanG sesuai lah nama tempat tu batu hampar.
sebab yanG terhampar hanyalah batu-batu sunGai semata.
sunGai nya tadak!
padahal dalam naviGator kereta abanG ipar aku,
dia cakap 'Batu Hampar Waterfall'
kunun laa.


disebabkan abah sanGat kaGum denGan smanGat aku yanG berkobar nak mandi sunGai,
beliau pun bawak lah kitoranG ke Tupah. [another waterfall]

alhamdulillah rezeki menyebelahi kami.
walopon ia tidak seindah 8 tahun yanG lalu,
tapi cukuplah untuk memuaskan nafsu telinGa aku mendenGar deruan air sunGai yanG ala-ala menenaGkan.
hek hek.

adoi.
kesah nye nak cuti-cuti malaysia.

oke lah.
ni aku kat tenGah hiGhway ni sbenarnye.
kat mana ni?
owh.
dah nak dekat Nilai.
oke u ols.
cuti banyak hari laGi.
enjoice yar?

stay tuned.

Sunday, January 11, 2009

..boy, am i preGnant

hello all.

i'm tellinG ya.
this whole preGnant thinG is really not desiGned for me.
i mean like..
i learnt that my past miscarriaGe was due to my usual habits,
like walkinG fast, which is my normal pace.
and i like hafta relax alot and cut down on my reGular physical activities.
siGhs.

not that i wont chanGe for the sake of my future baby.
it's just that,
some times i forGet that i'm even preGnant,
which is a bummer cause then i'll start to walk my pace and Get rouGh.
i also learnt that i have a fraGile womb.
therefore causes me to hinder from my usual pace and habits.

i just..
i just want this baby and me to be well.
i really hope friends and family pray for both of us.
yes, i'm paranoid.

siGhs.