Saturday, August 29, 2009

..another inspirasi abadi

yes..
laGu itew masih berputar-putar dlm otak aku.
putar-putar cam abG beca lak.

haih.
its 3 am u ols.
yes.
u Guessed riGht.
baby was wat kept me awake.
ekceli, like the whole house awake.

awat tah nGan arina.
tak mau tidoQ plak tonite.
maybe dia tak selese kot.
dunno.

but now she's asleep,
leavinG me + my eyes as round as ever.
huhu.
lantas aku menGambil kesempatan menGapdet bloG.

_______last niGht.
pon aku amik kesempatan juGak.
tapi dalam pukul 12am je laa aku online.
ym nGan my bff.
so many stories to share.
she asked me wat labour was like.

...

aku baGi tau dia.
punye lah sakit sampai aku
sempat laGi, in the middle of unbearable pain,
mintak dokter operate aku.
:P ..tak malu ke leli?

tapi tu laa.

dokter tak kasik laa kan.
dia cakap dah bukak sampai 7cm.

it was soooo painful.
sampai aku tak taw which part of me was hurtinG.
but i do kno one thinG.
kalo ade oranG chopped off my limbs time tu pon
aku takkan rase.
it was really painful.
a stranGe feelinG if u come to think of it.

time to,
sGala pesanan member2 kat skolah,
pesanan mama,
and anybody else yanG kasi tips kat aku caner nak bersalin
ternGianG2 dalam tinGer aku.
but..
wasnt able to diGest it.
i Guess i was about to be insane at that mo`.

oi sakit nyee kalo aku inGat balik.
:P
seriyes aku takde niat nak takut kan sesape
ape tah laGi buat koranG rase nGilu :P

tapi kan,
maGically every sinGle pain went away
as soon as the baby was out.
blink of an eye.

the pain was Gone jez like that.
i felt empty sanGat.

but not as soon as the doc placed my baby on top of my tummy.
i din make any sound or movements for like 1 minit.
sampai doc tanye, 'apsal diam?'
kuanG hajo nye doc.

aku terkejut laa..
hehe.
i finally am a mother.
immediately naik panGkat
and switched to the mummy department.

it was such a beautiful moment
..which i had to share with a room full of nurses and a male doc.
male doc?
oooo..
adoi.
banyak nye male docs yanG bertuGas kat labour room hospital sG petani.
..had to leave shame behind.


hmmm.
wat else is there to add ya?

nothinG much laa.
thinkinG bout those shweet moments
buat aku lupe pasal penat jaGe arina :)

arina.afrina is 17days today.

shayanG,
mama doakan kamu jadi anak yanG baik.
hormat oranG tua.
dikurniakan hati yanG suci muci
menGhulurkan bantuan tatkala diperlukan
bijak berfikir
dan sentiasa dilindunGi Allah.

mama + ayah love you
we'll take Good care of you
and we hope u will too in our Good old days :)



slamat berpuasa, sumer :)

Friday, August 28, 2009

..aku lah pencuri itew

i admit
aku pencuri

..pe kejadah lak laa mencuri bulan2 puasa ni leli oi.

hee~
n_n

aku curi mase arr..
with most of my time scheduled with mummy duties,
i hardly have time on my own.

nope.
aku tak merunGut.
just nak share je with u ols.

kalo dulu leh laze around doinG practically nothinG.
now, not nemore.


ni sambil aku menaip ni pon,
once in a while my left hand will be pattinG arina.
so cute bile dia tido.
nak je aku kaco kaco dia.
denGki dia tido.

time beliau tido je lah aku leh rilek sket.
curi lah sdikit mase nak apdet bloG kesayanGan aku neh.
sambil2 facebookinG and frensterinG.
..hebat Gerund aku neh.



___________
hmm..
kesian kat husband aku.
alone in sGamat.
puase soranG2
berbuke soranG2
seb baik umah depan masjid.
mlm2 meriah sket
Gi terawikh


oke lah u ols.
tu je apdet yanG tak brape menarik aku neh :P
takde citer klakar laa.
maybe next time.

ohh ya.
today dah 2 hari aku tak jejak kaki keluar rumah.
huhu.
either aku terlalu bz nGan baby
or i just forGot bout the outside werld.
..wat?!


hehe.
oke.
slamat berpuasa.
jaGe diri dan pahala bebaik.
wish u ols a happy fastinG rite?

mwa

Thursday, August 27, 2009

..i'm left

salam ramadhan.
how's fastinG so far?
bet it's no different from past years laa kan?
ke ade beza nye?

me?
..why u ask laa.
i so do want to fast.
but cant
dun know lah how lonG till i can fast.

ekceli
this post is to express how i feel
about facebook.


before this ramai Giler
member yanG ajak aku join face book.
so i finally did last niGht.

banyak Giler member!
Giler ah, bak kate aizat af.

but..
aku cam tak reti nak operate that facebook thinG.
aku?
bekas biro multimedia dan webmaster mam marjon?
hehe.

usually,
even if bende tu baru,
i can easily understand and know how to operate it.
tapi..
facebook to cam,
peninG laa aku tenGok.

so aku pon buat lah kesimpulan.
either facebook itew not user friendly,
or aku yanG dah ketinGGalan.

kalo dah ramai Giler yanG pakai facebook
orait je,
so nampak nye,
aku lah yanG ketinGGalan.
huhu.

but i just could not care less lah.
ketinGGalan pon ketinGGalan lah.
i'd rather just stick to my ol frenster
than be a jack of all trades but master at none.
huhu.

dah lunch hour ni.
12:34pm.
Gosh. malu sey tak dapat fast.
makan pon kat ceruk dapur jek.

mama aku cakap,
tak puasa pon cam puasa juGak.
bukan nye leh makan sebaranG.
menu aku memanG hari2 nasik nGan ikan Goreng.
or ikan bakar.
tuuuuu je le.

time bukak puase palinG nyeksekan buat aku.
1. coz time tu lah arina af akan banGun dari lena nye.
..dia pon nak join bukak puase Gak.
2. banyak nyeeeeee makanan juadah berbuke
..which aku tak leh nak jamah pon.
..coz on a strict pantanG makan.

u Guys taw tak,
my weiGht before aku bersalin was..
jenG jenG jenG..
101kG.
!!!!!!!!!!!!!!
watta hek.

now dah 80 somethinG.
huhu.
still far to Go okey.
Girls,
wish me luck okey.
my aim is to Go below 70.
..finGers crissed crossed.

esh esh.
dah lari tajuk dah aku ni.
neways,
wish u ol happy fastinG.
banyakkan beribadat dan bersabar.
smoGa pahala berGanda.

mwa.

Tuesday, August 25, 2009

..can u handle the heat?

assalam..

sbenar nye tajuk ni memanG takde lanGsung
perkaitan nGan heat.
hehe.

macam tak kenal aku jek.

______________
aku inGatkan bersalin lah merupakan detik yanG palinG menyakitkan buat aku.
rupe nye,
ada yanG lebih hebat.


...


my baby dah 13 hari.
almost 2 weeks.
beliau sihat alhamdulillah.

but was not on her 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th day.
arina was admitted to the hospital
for 5 days..
dia demam.

..and i thouGht sakit bersalin tu menyakit.
Allah maha berkuasa.

arina masuk spital,
bererti aku juGe masuk spital.
but not as a pesakit.
aku dan ibu2 lain yanG senasib diberi bilik di hospital.

what for?

sbaGai penGilanG susu le.

tetiap malam aku tido kat spital.
every 2 or 3 hours aku akan banGun untuk nak susukan dia.
itu lah keje aku.
koranG bayanG kan laa..

anak sendiri yanG baru lahir sehari,
kene pisah masuk spital.
pisah?
ye laa.

once in 2 hours je aku leh jenGuk dia.
kalo tak susukan dia,
nurse tu cam tak kasik laa kalo stakat nak lepak jek dalam baby's ward tu.

_________
rumah aku dekat je nGan spital.
drive 5 min pon dah sampai.
everyday aku balik rumah,
untuk mandi dan makan.

aku kan masih berpantanG.
aku still inGat makmertua aku pesan.
first week berpantanG,
tak payah nak tunjuk kuat.
bariiiinG je kat tilam.

tapi aku?
boleh ke aku bariiinG je while my dauGhter kat spital?
no way!

everyday, aku tanye doc
bile anak aku boleh discharGe.
setiap hari ade je harapan palsu yanG doc kasik.
setiap hari juGe lah aku menanGis kat husband aku.
..i want her in my arms all the time.
..i want her home.

but each time pas nanGis,
mesti aku cam nyesal.
sebab aku dah pamerkan kelemahan diri aku.
lantas membuatkan husband risau nGan keadaan aku.

dia tak pernah putus beri semanGat kat aku.
dan aku juGe terpaksa maniskan muke aku
each time dia drop aku kat spital.

ohh.
inilah saat yanG palinG menduGa dalam hidup aku.
..antara nak kesian kan anak aku.
..nak kesiankan diri aku yanG masih lemah from labour
..nak baGi parents and husband tak risau nGan keadaan aku.
erGh.

Allah juGe maha penGasih.
doa aku akhirnya termakbul.
akhirnya arina discharGe juGak.

Allah je lah yanG tahu betapa leGa nye hati aku nGan husband mase tu.
1st time in a few days aku senyum bile nampak husband aku kat corridor spital,
nak jemput aku and our baby.
..ye laa.
hari2 lain aku pakai mask.
mane nak nampak mulots :P
takot h1n1 woo~

aku rase betol2 dalam drama swasta time tu.
huhu.


itu lah hikmah dan kekuasaan Allah.
syukur aku panjatkan.

ni lah aGak nye antara masam manis berrumahtanGGa
kemanisan punyai anak dah aku rasa kan skaranG.
i know there'll be more to come.
and aku akan terus berdoa smoGa di permudahkan seGala urusan aku.

Sunday, August 16, 2009

..my baby you

dear Allah.

syukur pada Mu kerana Kau kurniakan rezeki yanG amat di nantikan ini.
Syukur ku pada Mu kerana di permudahkan seGala nya buat ku.
Alhamdulillah.
sesunGGuhnye Kau lah Maha pemberi rezeki,
maha penGasih,
maha penyayanG.





________________
hi sumer!
ni lah buah hati aku and husband.

Arina Afrina bt Khairil Azhan
3.87kG
delivered normal birth
5.35am
13th AuGust 2009
Hospital Sultan Abdul Halim
SunGai Petani
..oranG espie le.


psst..
ada masa nanti kite cerita experience bersalin nak?
hehe.

Wednesday, August 12, 2009

..hate to, but must do.

startinG today
i'd have to make daily visits to the local KKIA.
KKIA is definitely NOT kota kinabalu international airport ya.
its klinik kesihatan ibu dan anak.
hmph.

as borinG as it sounds
the borinG-er it is to have to attend it at daily basis.


but

what to do.

am at an overdue staGe riGht now.
so have to check baby's heart beat everyday.


seb baik skolah adik aku tutup sminGGu.
h1n1 nye pasal.
so, she can stay at home and humour me.
as well as be my loyal PA to the klinik and shops.
and everywhere.


_________
i must be very careful with my cravinGs.
sometimes tak crave pon
just simply sayinG that 'oo.. nampak sedap je'

even that,
mama will make sure i Get it.
terharu betol aku.
i yold her that i was just sayinG
she said 'you were sayinG'
'but your baby wants it'

ayohh..

therefore, have to be careful lah.
you know lah our oranG tua.
trust me they're even more carinG when we're preGnant.

..but i love it n_n


okey lah people.
so far, nothinG to report.
just pray that both me and baby are healthy
and will deliver soon.

adieu

Tuesday, August 11, 2009

..inspirasi abadi

alamak.
aku ske Giler ah nGan laGu ayu ni.
soo sweet.

walopon suara aku tak sedap sesedap soto,
aku tetap jek nak nyanyi.
hehe.

________
tadi aku kol soranG member ni yanG dah smemanG nye lame aku dah tak berhubunG nGan beliau.
bukan pe.
aku cam boleh sense somethinG yanG tak kene nGan dia.
ala ala naluri ibu la plak.

so, aku pon tipon laa dia.
tapi..
cam oke jek.
bahaGia je aku denGor.
hehe.

alhamdulillah lah kalo cam tu kan.
oranG ckp kan,
kite ni mcm mane ade masalah pon.
tak payah laa nak tunjuk kat oranG yanG kite ni memanG problem.
..sesuai sanGat nGan nickname yanG dia pakai dulu
..settle`problem

tapi kalo dah tak tertanGGunG sanGat tu,
elok lah kite konGsi nGan kenGkawan kan?

bukan nak mintak simpati
skadar nak rinGan kan beban kat benak.

_____________2day
heppi 40th week in the womb besday
aku ucapkan kat anak aku ni.
nGan ucapan istimewa:
..bile shayanG nak kuar jumpe mama/ibu/mummy/ama/bonda ni?
:P belom decide laGik
hehe.

ari tu borak nGan mama aku.
topik: pelbaGai premis perniaGaan yanG bercambah di area rumah aku.
loads of spa
loads of coffee shops
loads of boutique

wah.
kitoranG memanG syukur lah beli rumah kat kawasan ni dolu2.
..bukan aku nGan ma yanG aku beli pon.
bapak aku laa yanG beli.

very the pesat membanGun.
lantas banyak buat plan nGan ma aku
nak pi spa tu laa
spa ni laa.
nak lepak kat kopitiam mane.
heh.


ma ckp 'awok tu dah nak ade baby'
'bleh ke jenjanlan cam dulu laGi?
sek sok nak kuar je, tinGGal baby kat mama.'

ala maa..
takde nye.
insyallah tak buat cam tu.
susah payah orG nak kandunGkan dia smilan bulan
..ekceli 10 months taw
takkan laa nak tinGGal lak.
dun weri taw maa.
bukan takat baby je,
nGan mama skali orG hanGkut laa.
kite kan kaki jalan.
kaki joli.
kaki shoppinG.

itu sumer kan dalam Gene kite.
mane bleh di abaikan.
hehe.

ye ar.
best pe jalan satu femili.
laGi pon, penGalaman aku yanG tak seberapa jadik cikGu ni banyak juGe laa nGajar aku.

budak ni, kalo kite tak expose dia
memanG dia tak membesar kreatif dan kritis.
cewah.

tapi hopefully tak over expose laa kan.
just the riGht amount of exposure.

aduyai..

bukan kah tajuk post ni 'inspirasi abadi'?
hehe.

so aku nak dedicate tis sonG to ol who have inspired me.
aku ni plak easily inspired.
takpe lah.
janGan expired dah le.
huhu.

here's the lirik.
as well as a youtube.com clip of the sonG.
enjoice.



inspirasi abadi, ayu oiam
di
kala hati sunyi
di buai rindu
pada kamu
ku kenanGi keikhlasan
yanG terindah dari jiwa
untuk ku teruskan
mimpi2 dalam hati

oh penGorbanan
tanpa keluhan
ku harGai
ke akhir hayat ku ini
kau teristimewa
anuGerah hidup palinG ku abadi
ini lah inspirasi baGi ku

di
kala hati ku
dibadai sendu
ku tercari
sinar itu di mata mu
yanG menyerikan hari ku
tanpa kamu teman
ku tiada kekuatan

betapa hidup berubah
setelah sekian lama
payah bertukar jadi bahaGia

Monday, August 10, 2009

pillow talk

assalamualaikum..
pe khabar sumer nye?

kesian kan kat bloG aku ni.
memandanGkan aku finally ada masa yanG terluanG,
aku nak amik kesempatan kat sini berkonGsi lah
sdikit sbanyak apa yanG telah aku lalui selama beberapa bulan ni.

__________latest apdet.

besok
Genaplah 40 minGGu aku preGnant.
doc cakap kalau aku tak bersalin juGak
takpe.
dia baGi aku tempoh 1 week more.
kalau by 17th ni aku tak bersalin,
aku akan masuk spital dan akan di induce kan.
kire cam bersalin dalam keterpaksaan ar.
huhu.

ade aku kesah?
takde nye aku nak kesah pon.
infact,
aku sanGat merindui nak jumpe nGan baby aku ni.
belum pon bersua muke
tapi dah terasa rindu yanG amat nak jumpe dia.
...

hari tu aku masuk spital kat sGamat for like 6 days.
false labour.
labour pon ada false.
huhu.

but the 6 days really tauGht me.
banyak yanG aku pelajari.
on preGnancy and birth laa kan.

ada rahmat di sebalik ke-false labour-an aku itu.
aku lebih bersedia dari seGi fizikel dan mentel.
both me and husband lah.
maybe before ni cam anxious smacam jek tanpa betol2 prepare to have a child.
tapi insyallah kini dan lebey bersedia lah.

__________holiday.
walaupon aku lum bersalin,
tapi atas nasihat oranG ramai
aku amik 1 week leave.
so kire dah setat laa cuti bersalin aku ni.

alhamdulillah aku dah kat sG petani.
alhamdulillah dalam perjalanan aku takde sakit2 ke ape.
cuma baby je excited skit.
dari tapah saaaaaaampai la sG petani dia dok shuffle dalam pewut aku.

but thats okey.
at least aku taw dia aktif and is in a tip top condition.

inGatkan duduk rumah nak berehat rehat laa.
hadoi.
susah nye aku nak disiplin kan kaki tanGan aku ni.
ade aje bende aku nak buat.
japGi aku capai kain buruk.
lap tu lap ni.

japGi aku amik penyapu.
sapu tu sapu ni.

japGi buat tu buat ni.
hehe.

takde sape yanG memakse.
cuma aku dah biase.
jadi bile nak suh duduk je,
aku cam janGGal laa.
plus borinG.

tapi seb baik laa abah telah membroad band kan rumah ni.
jadik,
dapat juGe lah aku mendiamkan diri kat lektop ni baranG dua tiGa jam.

okey lah u ols.
banyak laGi aku nak berkonGsi cerita.
tomorrow can or not?
can lah ya.

orait.