Tuesday, November 29, 2011

2sen on : professional Vs hypocrisy

salam tahun baru 1433, people.
last year ada baca doa awal tahun akhir tahun.
this year sebok dengan hal duniawi yang tidak menguntungkan,
lantas terlupa nak baca doa..
sedey.

yeah.
professional vs hypocrisy.
hypocrisy?
ala.. hipokrit.
takkan tak penah dengor..
kan.

professional,
i think you all know.
but for those who don't,
professional di sini bukanlah bermakna macam tukang masak professional ala masterchef malaysia.
atau pemandu professional F1
atau suri rumah professional seperti saye :P
no no no no no.
not a professional.
but being professional.


it means to conform to the standards of a professional.
ada paham?
tak paham lagi?
baik..baik..

makna nya cam,
kalau aku ni seorang cikgu Bahasa Inggeris,
janganlah aku ini menjadi seperti Pah Mulut Murai selekeh busuk ati pula sewaktu bekerja.
sebab..
seorang guru, mengikut buku teks perguruan,
mestilah seorang yang menjaga penampilan,
mestilah seorang yang berpendidikan,
mestilah seorang yang berpengetahuan,
mestilah seorang yang berwawasan,
mestilah seorang yang bermoral,
mestilah seorang yang bermotivasi,
mestilah seorang yang berbudi pekerti mulia tahap sahaya,
dan sebagai-bagai nye lah.

oke,
pendek kate, hipokrit ialah:
a person who pretends to be what he / she is not
dan secara panjang nye ialah :
a person who professes beliefs and opinions that he or she does not hold in order to conceal his or her real feelings or motives

haaa..
contoh nye :
Laili adalah seorang yang geli akan ulat, apatah lagi cacing.
beliau ada fobia terhadap makhluk ini sejak di bangku sekolah lagi.
namun, secara tidak sengaja Laili telah dipilih untuk menjadi duta program menternak cacing peringkat kebangsaan [ergh!]
kerana bayaran untuk menjadi duta berkenaan adalah amat melampaui tinggi nya,
maka beliau pon terima lah tawaran tersebut.
sewaktu menjalani iklan untuk program menternak cacing,
dialog "saya sukeeeee sangat cacing. ia bagaikan teman rapat saye. marilah menternak cacing untuk memperbanyakkan umat cacing di bumi ini!"
lantas, Laili pon dengan rela melepaskan tawaran menjadi duta, serta menghempas dialog ke lantai sambil berlari.


aaaa.. itu cerita orang yang tak hipokrit :P


tapi kalau orang yang hipokrit pasti saje akan mengakui sesuatu yang dia sendiri tidak menyetujui.


so. being a professional,
adakah perlakuan begini dianggap hipokrit?

atau sekadar menjadi seorang yang professional dalam bidang nye.

sebagai manusia,
kesabaran kita ada had nye.
tapi sebagai guru,
kesabaran kite tiada had nye waima kat sekolah kite jualah mengajar anak murid bahawa kesabaran itu separuh dari iman.


to me:
sebagai guru,
kekadang kite kene menjadi seorang yang hipokrit,
baru lah kelihatan professional.
kekadang kite kene menegakkan benang yang bukan sekadar basah tetapi juga dah nak putus.
baru lah kelihatan professional.
kekadang kite kene ludah dan telan balik ludah kite [euuww yaks]
baru lah kelihatan professional.
pendek cerita:
menjadi seorang yang professional adalah hypocrisy yang sebenar. 


but what to do,
work hazzard.
so i guess kerja cikgu is not entirely a nobel profession.
as any prefession would be.



sekian dari saya,
seorang guru Bahasa Inggeris
yang berjiwa tulus,
tetapi tersepit antara nak bersikap professional
atau menjadi seorang yang hipokrit.
cheers to myself
*sedey*

mase ni, tak kenal politik sekolah.
tak kenal professionalisme,
tak kenal hypocrisy.

2 comments:

  1. Anonymous4:21 PM

    oh.yg ini aku suka.ini realiti pedih. lg satu..kita terpaksa menipu dan mengada-adakan evidens untuk kelihatan professional. x suke!

    ziha aini

    ReplyDelete
  2. evidens??
    on that note,
    i hope kssr will not turn out to be another hypocrisy.
    ye lah, memandangkan keje yang kekadang melampau eviden pulak terpakse diada-adakan. hypocrisy made to appear professional.

    but above all this,
    i hate school politics.
    i hate politics of any kind!

    ReplyDelete

saya yakin saya kunci komen ini..!!