Tuesday, February 14, 2012

pyar \\ sarang \\ ai \\ shi-huan \\ amore \\ mahalin

... hasbi rabbi
jallallah
ma fi qal bi 
ghay rullah
nur muhammad sallallah
laa ila ha illallah ...

[azam nak mula kan every entry dengan zikrullah]
moga-moga apa yang di blogkan hanya yang memberi manfaat buat diri ku
:)
 oh ye
"...My Lord is enough for me, Glory be to Allah
There is nothing in my heart except Allah..."


oh indah.


saat-saat jiwa tengah kacau,
hati tengah berkecil ni,
memang elok laa bawak-bawak berzikir. 
sayu bro.

Jan - Feb 2012
terlalu banyak yang berlaku hanya dalam masa 46 hari ni.
seriyes. 
sometimes i even wonder
how i managed to drag myself through. 
and the answer would be 
with bits and pieces of rasa tanggungjawab 
and dollops of love.
pandai betul aku nihhh..
sendiri tanya soalan.
sendiri jawab. 
stock plajar cemerlang tak menjadik. 

ahh love.
the never ending story of love.
i totally get the notion of loving allah. 
fact, the zikir featured today pon 
portrays such love.

but..
ape sbenar nya maksud "mencintai pasangan" ?
dia nak kite buat apa?
i mean, 
can 'love' do wonders?

heck, what is love?!



kalau dalam bahasa melayu lagi pening.
"i sayang u, tapi i tak cintakan u.."
haaa?
"i tak cinte kan dia, sumpah. i cuma sayangkan dia. sbagai adik angkat."
erkkk?!


sayang tu ape?
cinta tu ape?


ade tak kursus love-a-logy?
coz i'd love to enroll. 
aku tak berape jelas laa pasal bende ni.

i hate it when i overwork my brain over such tedious-ness.
tedious ke?
well, kalau tedious apsal aku sanggup overwork my brain to even care.

well,
as my writings suggest,
i'm going through what u call a mid-adolescence crisis.   
ade ke?
hehe.


honestly. 
i have to do something drastic 
before i crack up. 


if ya'll kurang see me on fb.
or kurang update, 
or termenung bagaikan ikan temenung,
that's just me doing some self-mind-reading on the related issue. 
flipping thru brain-notes and photographic memories.
[..i spent too much time watching Brain on kbsw]
k-drama drama drama


alrighty.
pesanan penaja:
walau ape pon alasan yang korang nak cipta,
solat lah. 
now, solat does wonders. 
if korang sayang or cinta orang-orang yang korang sayang or cinta.
ajak lah dia solat. 
malah jadikkan diri korang obsess pasal solat pon orait.
nak jadikkan hobbi pon bagos. 
now, solat does wonders!
fact that.

 
alrighty.
good things, people..



Monday, January 16, 2012

tidaaaaakk~

*Laisa Laha Min Dunillahi kashifa*
:: tiada baginya selain Allah yang maha melindungi ::

yep.
itu zikir feveret aku 
itu zikir feveret mama aku
itu zikir feveret Sima Qistina, anak sdara ku.


tapi kenapa zikir tu bukan feveret anakku 
Muhammad Lutfirrahman ?!


..salah aku.

_____________________

tetiap pagi.
hampir tetiap hari.
kitorang akan naik kete.
pi mana?
pi sekolah laa..


dan tetiap pagi
hampir tetiap hari itu jua lah
aku akan mainkan lagu-lagu korea feveret aku.


radio nih memang dah nak dekat stengah tahun tak bukak.
malas nak dengar.
cucuk thumbdrive je kat radio.
sedap lagi telinga aku layan lagu K.
..husband aku yang tak suka lagu-lagu K aku pon 
dah sampai tahap ter-hafal. 
..sorry abg :P

___pe kaitan ngan zikir plak nih.


and baby Lutfi,
being my hero and a good boy,
akan duduk kat belakang dalam seat dia.
aku boley relax sket laa
sebab dulu Afrina mase kecik tanak duduk langsung dalam car seat tu.
dari baby sampai ke aku mengandungkan Lutfi 9 bulan 
dia still dok atas pangku aku kat depan dalam kete.

___pe kaitan ngan zikir plak nih.  

and tetiap pagi on the way nak ke Balai Badang, 
Lutfi akan duduk dalam seat dia diam-diam.
tak nangis.
tapi dengan syarat.
lagu pasang mesti kene kuat.


kalau lagu ballad rumantis membuai perasaan,
memang dia nangis.. 


tapi dalam playlist aku tu
kebanyakkannye lagu romantic,
sesuai laa ngan jiwa aku yag separa romantis nih.


kalau ada pon 
yang lagu-lagu Super Junior
laa

yang fast beat.

so, itu lah yang aku perdengarkan kat dia..
Mr Simple
Opera
and my fave : No Other
..dulu aku dikenali sebagai laili miraei.
sebab lagu tuuuu je yang aku mainkan.


skarang No Other plak.
bile ntah aku nak bosan nih..
naik bosan aku tunggu nak jadik bosan.
u_u


so


maghrib tadi Lutfi nangis.
bukan nagis-nangis manje
tapi kaw-kaw punye nangis.
sebab dia selseme and 
maybe dia rase sangat tak selesa.
plus, cam ada potensi nak demam.


so aku pon berzikirlah segala bagai zikir yag aku taw.
..tak jalan.
waaa...uwaaaa...
aku fikir maybe suara aku kurang merdu laa today.
so aku pasang zikir dalam henfon ku.


medley zikir-zikir kat astro oasis 106 :)
..tak jalan jugak.
waaa...uwaaaa...
uwaaaaaaa...

and tetibe je medley zikir tu abis,
and jump to the next song on my playlist. 
and lagu ape?
yes. 
no freaking other. 
ops! shoot! 
tak sempat aku nak tekan repeat untuk zikir tadi.


itu jam jugak Lutfi diam berenti nangis.
dalam hati aku
Ya Allah.. 
nape laa Lutfi boley diam pulak dengar lagu No Other. 


tidaaaaaakk..


huhu T_T
tu laa..
mak mertua aku slalu pesan, 
rajin-rajin bacekan surah-surah kat dia mase tido.
mase main.
mase makan.
eh bile bile mase lah..

bukan dengarkan dia lagu-lagu kpoRk tu!


haiyah..

camne aku nak betol kan ni.
demmit to myself. 




.....


Lutfi, 
dengar ibu ye, sayang..

* Laisa Laha Min Dunillahi kashifa *
:: tiada baginya selain Allah yang maha melindungi ::

bak kate Azwan Ali Nur Jannah, 
syurge sangat ;)


insyaAllah~*